Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
S-a desfăşurat la Botoşani, astăzi, 29 septembrie a.c., o întâlnire a reprezentanţilor Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane şi respectiv Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii – I.G.P.R., cu autorităţi locale şi membri ai comunităţii, în cadrul Campaniei „Cere ajutor, nu cerşi!”.
Campania este o componentă a Proiectului „Modele de bune practici privind asistenţa acordată victimelor traficului de persoane”, finanţat în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014 prin programul RO 20 „Violenţă domestică şi violenţă bazată pe deosebirea de sex”.
Proiectul se adresează grupurilor vulnerabile – victimelor traficului de fiinţe umane, inclusiv persoanelor de etnie romă, şi vizează derularea unor activităţi menite să asigure dezvoltarea tuturor componentelor luptei antitrafic din România.
Partenerii din cadrul proiectului sunt Consiliul Europei, Poliţia Oslo, ONG-uri norvegiene implicate în lupta anti-trafic,Inspectoratul General al Poliţiei Române, Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, Primăria Generală a Municipiului Bucureşti.
Campania de prevenire desăşurată sub sloganul „Cere ajutor, nu cerşi!” reprezintă un element de noutate pentru A.N.I.T.P., care şi-a propus să deruleze, pentru prima dată la nivel naţional, o acţiune preventivă focusată pe comunităţile vulnerabile, mai ales cele de romi.
Scopul campaniei este reducerea vulnerabilităţii la trafic în rândul persoanelor din comunităţile cu potenţial victimologic ridicat.
Grupul ţintă este reprezentat de minori cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani, aflaţi în situaţie de risc; reprezentanţi adulţi ai comunităţilor vulnerabile (părinţi, lideri informali, etc.);reprezentanţii instituţiilor implicate în prevenirea şi combaterea traficului de persoane (autorităţi locale, poliţie, inspectorate şcolare DGASPC etc);publicul larg.
Mesajul campaniei este „Mâna întinsă nu primeşte ajutor, primeşte bani pentru traficanţi !”
La Botoşani, în prima parte a zilei de astăzi, 29 septembrie, rezentanţi ai A.N.I.T.P şi Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii – I.G.P.R., precum şi doi reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale, s-au întâlnit cu cadrele didactice şi elevii Şcolii Gimnaziale nr.2 Botosani.
Au fost purtate discuţii pe marginea implicaţiilor fenomenului traficului de persoane, fiind difuzata si proiecţia fimului documentar din cadrul campaniei „CERE AJUTOR, NU CERŞI!”. Elevilor le-au fost oferite materiale de campanie, respectiv 100 de ghiozdane, complet utilate cu rechizite scolare.
În a doua parte a zilei, la sediul Instituţiei Prefectului Botoşani, a avut loc o întâlnire cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi membri adulţi ai comunităţii, precum şi proiecţia fimului documentar realizat în cadrul acestei campanii.
Informaţii de background:
Traficul de fiinţe umane poate fi asociat cu sclavia timpurilor noastre. Victimele sunt adesea recrutate, transportate sau adăpostite prin forţă, constrângere ori fraudă, şi sunt exploatate în scopul obţinerii de profituri ilegale. De asemenea, traficul presupune o încălcare gravă a libertăţii şi demnităţii umane, cât şi o formă de criminalitate ale cărei implicaţii nu pot fi combătute eficient prin eforturi individuale şi solitare.
Cooperarea interinstituţională desfăşurată la nivel naţional şi internaţional este unul dintre cele mai eficiente instrumente de prevenire şi combatere a fenomenului traficului de persoane.
Aceasta are un caracter transnaţional şi multicultural, necesitând abordări pluridisciplinare şi acţiuni desfăşurate în comun atât de către societatea civilă, cât şi de către organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale de profil.
Necesitatea concentrării eforturilor pe linia prevenirii traficului de persoane, activitate ce trebuie desfăşurată în mod sistematic şi coordonat, cu folosirea tuturor resursele sociale, reprezintă un aspect maximă actualitate.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.