Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Campania de reconstituire a istoriei oraşului, prin fotografie – „Dorohoiul de altădată”, iniţiată cu sprijinul profesorului Ilarion Mandachi şi a lui Roşca Velea Alexandru, aduce azi, în atenţia cititorilor Dorohoi News, două imagini din trecut care ilustrează calmul oraşului de odinioară.
O fotografie veche poate căpăta valoare de document şi are două coordonate - locul şi timpul. Este şi cazul fotografiilor alăturate, prin care, fotograful din trecut a surprins pe peliculă o frântură din viaţa oraşului nostru. Deşi demersul acestui fotograf (fotografi) nu a fost unul creativ, imaginile au capturat clădirea care a aparţinut avocatului Gheorghe Tomaziu, iar mai târziu, această clădire a devenit (până în prezent) Poşta. Analizând fotografiile, comparându-le, remarcăm în cea mai veche fotografie lipsa vegetaţiei, iar în cea de a doua, vegetaţia fiind mai pronunţată, un reper important fiind brazii, tragem concluzia că între cele două imagini este o „depărtare” de câţiva ani.
Suntem puşi în postura, în care să ne imaginăm, cum arăta această construcţie în interior, în „tinereţea” ei şi câte persoane au trăit, şi-au desfăşurat activitatea şi au circulat prin ea, câte amintiri…?
Referindu-se la această clădire, profesorii Dorina şi Ilarion Mandachi au scris într-un articol precedent, publicat de Dorohoi News pe data de 12 iulie 2013: „(...) Curtea acestei case cuprindea şi tot parcul (reamenajat de curând) de la intersecţia cu str. Olinescu. Avocatul Gheorghe Tomaziu a avut mai mulţi copii din care George Tomaziu a fost unul din marii pictori ai României şi condamnat politic de regimul comunist, „locuind” timp de 15 ani în diferite închisori. A fost eliberat la rugămintea expresă a preşedintelui Franţei, Charles de Gaulle. În anul 1948, regimul nou instalat a dat străzii numele de Filimon Sârbu, pentru că din 1952, strada să ia numele de stradă Poştei (după instituţia PTTR instalată în casele avocatului Tomaziu) (...).
Solicităm acelor cititori, care deţin fotografii, vederi, cărţi poştale, cu aspecte ale trecutului istoric al oraşului, să le trimită pe adresa redacţiei, pentru a fi făcute publice. (Marius Petrescu)
01.12.2015 la 15:47
tot respectul pentru acesti carturari care nu lasa trecutul in arhive. sotii mandachi sunt pentru DOROHOI simbolul intelegerii si respect pt tot ce au creiat acesti dorohoieni pentru noi
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.