Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
La 3 aprilie 2016 se împlinesc 166 de ani de la nașterea jandarmeriei moderne. Cu această ocazie, duminică, 3 aprilie 2016, începând cu ora 11:00, jandarmii dorohoieni vor prezenta în Parcul „Cholet” din municipiul Dorohoi câteva elemente demonstrative specifice armei jandarmeriei.
Activitatea este condusă de lt. col. Gheorghe Nechita – comandantul Detașamentului de Jandarmi din Dorohoi – care va prezenta celor prezenți scurte momente din istoricul Jandarmeriei Române.
Cum este deja cunoscut, în municipiul Dorohoi funcționează un Detașament de Jandarmi care, prin efortul jandarmilor ce-l compun, asigură alături de poliție, liniștea și siguranța cetățenilor la cote ce se doresc a fi ireproșabile.
Cu siguranță, toți dorohoienii au sesizat faptul că indiferet de activitate sau eveniment de pe raza municipiului Dorohoi și nu numai, jandarmii dorohoieni sunt mereu la datorie, apără și previne.
Această sărbătoare coincide cu venirea la tronul Moldovei a domnitorului Grigore Alexandru Ghica. Născut în Botoșani, dar educat în străinătate, a înțeles la vremea lui cum poate evolua o societate modernă, așa cum era societatea Occidentală.
Domnitorul, în februarie 1850, solicita Divanului Obștesc discutarea proiectului de lege pentru reformarea „Corpului slujitorilor”. La 30 martie 1850, printr-un Ofis domnesc, domnitorul aprobă încheierea lucrărilor.
La 3 aprilie 1850, domnitorul semnează „Legiuirea pentru reformarea Corpulu slujitorilor de jandarmi”, comunicată în aceeași zi Divanului Obștesc și Sfatului Ocârmuitor. De fapt, acest moment marchează nașterea jandarmeriei moderne în spațiul românesc, s-a dat statutul juridic armei jandarmilor, s-au definit principiile de organizare și funcționare a jandarmeriei. Această lege precizează clar misiunea pentru care a fost creată jandarmeria: „Corpul de jandarmi este menit pentru ținerea liniștii și sigurranței locuitorilor întregului principat, pentru îndeplinirea slujbei în capitala Iași și în toate celelalte târguri”. Tot prin această lege s-a stabilit și uniforma jandarmeriei, cu însemne naționale, foarte bine primită de populație, după aproape 100 de ani de regim fanariot, în care simbolurile naționale au lipsit cu desăvârșire.
Chiar în anul apariției legii a fost înființat la Botoșani un divizion de jandarmi, iar în 1859 o companie de jandarmi subordonată Legionului de jandarmi de la Iași. În septembrie 1893, în urma apariției legii jandarmeriei rurale, au fost înființate posturi de jandarmi în toate comunele din județ. Între 1921 și 1949 a existat o Legiune de jandarmi la Botoșani și una la Dorohoi. Legiunea de la Botoșani avea în subordine 7 secții și 44 de posturi, iar Legiunea din Dorohoi avea în subordine 6 secții și 40 de posturi. În anul 1949, în mod abuziv și nedrept, instituția jandarmeriei a fost desființată.
De-a lungul existenței sale, Jandarmeria Română s-a aflat permanent în slujba cetățeanului și a cetății, a fost creată pentru a preveni comiterea unor acte care contravin ordinii publice și niciodată pentru a reprima.
Astăzi, în pofida faptului că locul și rolul Jandarmeriei Române este foarte bine definit, instituția se găsește într-o continuă transformare și adaptare pentru a răspunde cu promptitudine nevoilor reale ale societății românești, aflată, la rândul ei, într-o continuă căutare de liniște și siguranță.
La mulți ani, Jandarmeria Română, la mulți ani jandarmi!
Comandant Detașament Jandarmi Dorohoi – Lt. Col. Nechita Gheorghe
Mamă, tata de ce este chel?
- Oameni fără păr sunt mai deștepți.
Dar tu de ce ai așa mult păr în cap?
- Taci și mănancă!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.