Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Igienizarea terenurilor prin arderea resturilor vegetale şi fumatul în locuri nepermise au generat, n cursul zilei de ieri, trei incendii de vegetaţie uscată, la Zăiceşti (comuna Băluşeni), Cerbu (comuna Copălău) şi Cişmea (comuna Răchiţi).
Dacă la Cerbu şi Cişmea nu s-au înregistrat pagube materiale, a ars doar vegetaţia uscată, la Zăiceşti, incendiul s-a extins la un depozit de lemne, păgubind proprietarul de cca. 2500 lei.
Pentru stingerea incendiilor au intervenit, în total, 29 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, voluntari ai serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă şi cetăţeni.
Pompierii au împiedicat extinderea flăcărilor la gospodării şi locuinţe, fiind protejate de foc bunuri materiale în valoare de peste 90.000 de lei.
I.S.U. Botoşani recomandă cetăţenilor să respecte regulile şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis pentru arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale.
Sfaturi de la pompieri pentru zilele caniculare
Întrucât sunt prognozate temperaturi în creştere (37 – 38 grade), se impune luarea unor măsuri preventive în vederea limitării producerii unor situaţii de urgenţă, care se pot solda cu pagube materiale importante sau chiar cu pierderi de vieţi omeneşti.
Efectele caniculei se fac resimţite cu mai mare intensitate în mediul urban, întrucât construcţiile înalte opresc circulaţia naturală a aerului, iar pe străzile înguste se acumulează şi alte gaze toxice, provenite în special de la maşini. De aceea, în perioadele caniculare este recomandată udarea principalelor căi rutiere din oraş şi ridicarea într-un ritm mai alert a gunoaielor menajere.
Canicula poate provoca incendii sau poate întreţine incendiile de pădure provocate de neglijenţa omului. Pentru prevenirea incendiilor pe timp de canicula se vor respecta următoarele reguli:
- se interzice aruncarea ţigărilor aprinse la întâmplare, în special în zonele cu vegetaţie uscată, în mirişti sau în apropierea depozitelor de furaje etc.;
- se interzice folosirea chibriturilor, lumânărilor, lămpilor de iluminat cu petrol în depozite de furaje, grajduri, magazii, poduri;
- este interzisă depozitarea de materiale lemnoase, furaje sau alte materiale combustibile sau inflamabile în podul clădirilor;
- este interzisă folosirea flăcării pentru verificarea etanşeităţii buteliei;
- este interzisă folosirea afumătorilor improvizate;
- pastraţi chibriturile, brichetele sau alte surse de foc în locuri în care copiii nu au acces; înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul explicându-le cu răbdare pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor.
Având în vedere prognoza meteorologică potrivit căreia în următoarele zile vremea va fi călduroasă, pe alocuri caniculară, şi cunoscând apetitul unui număr mare dintre concetăţeni de a petrece timpul liber în apropierea cursurilor de apă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani reaminteşte principalele măsuri ce trebuie respectate pentru prevenirea riscurilor de înec:
- scăldatul să se facă doar în locurile special amenajate în acest sens;
- dacă nu ştiţi să înotaţi foarte bine, nu vă aventuraţi în locuri periculoase, nesupravegheate; folosiţi în acest scop doar bazinele special amenajate şi supravegheate de personal calificat;
- nu vă scăldaţi în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau de fugă ale râurilor, sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
- se vor respecta întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement şi se va folosi întotdeauna echipamentul de protecţie furnizat de acesta;
- le recomandăm părinţilor să-şi supravegheze atent copiii şi să nu-i lase niciodată singuri în apă;
- este indicat ca autorităţile publice locale şi operatorii economici care administrează sau au pe raza teritorială cursuri de apă sau alte suprafeţe de apă care pot prezenta pericol de înec, să identifice aceste locuri şi să semnaleze acest pericol prin instalarea unor panouri de avertizare;
- pe timpul sezonului estival, autorităţile publice locale trebuie să desfăşoare campanii de conştientizare a populaţiei asupra riscurilor la care se expun atunci când se scaldă în locuri periculoase, prin afişarea unor materiale preventive şi nominalizarea acestor locuri, la sediile primăriilor, şcolilor, bisericilor, pieţelor, dispensarelor, magazinelor, staţiilor de autobuz şi în alte zone frecventate.
30.07.2016 la 23:02
Trebuie ca Politia sa faca ancheta, iar "neglijentii" astia sa fie amendati cu suma ce reprezinta contravaloarea interventiei si a pagubelor. Pt a se invata toti netotzii minte!
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.