Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Imaginea oricărei aşezări umane, devine în zilele noastre mai completă, dacă la fotografiile realizate în timp se adaugă şi mărturii-document video, care nu au o calitate artistică de excepţie, fiind filmate cu mijloacele tehnice existente în acea perioadă. Valoarea filmului este incontestabilă fiindcă aduce în prim plan şi locuitorii şi truditorii acestui oraş.
Un film realizat de cetăţeanul francez Dominque Vergniault, găsit recent la domnul profesor Pintilei Ioan şi realizat în luna mai, anul 1993, surprinde vizita unei delegaţii din oraşul Cholet (oraş înfrăţit cu Dorohoiul), delegaţie alcătuită din reprezentanţi ai Primăriei şi şcolilor din oraşul Cholet.
Filmul surprinde diferite obiective vizitate de delegaţia franceză în oraşul nostru precum şi personalităţi ale oraşului care au găzduit această delegaţie.
Împreună cu prof. Pintilei Ioan am încercat să reconstituim firul evenimentelor în ordinea în care au fost filmate.
- În faţa Băncii Agricole (azi sediul Delta–Con) profesorii de la Şcoala Profesională Agroindustrială aşteaptă delegaţia din Cholet – pot fi recunoscuţi ing. Badiliţă Toader, ing. Pavel Mihaela, prof. de fizică Pintilei Ioan şi fratele său Pintilei Constantin (care asigură translaţia), prof. de chimie Repciuc Silvia;
- Vizitarea zonei comerciale la la Podul Botoşaniului (atelier bijuterii, coafor, reparaţii Radio-Tv, cojocărie, textile);
- Vizitarea Pieţei Alimentare, a pieţii de căruţe (acum Bazar şi bloc ANL), blocul la parterul căruia se afla şi în prezent sediul Băncii BRD, magazinul de tricotaje, încălţăminte (în prezent sedii ale partidelor politice);
- Copii de la Şcoala Generală 5 „Spiru Haret” se întorc de la un spectacol de teatru – vizită la Poştă, de unde membrii delegaţiei trimit vederi din Dorohoi;
- Vizită la Clubul Copiilor (gazdă prof. Crihan Mariana);
Filmul, în ansamblul său, a imortalizat un petec de istorie dorohoiană care relevă oraşul aflat într-un moment de răscruce al evoluţiei sale, anume perioada de început a tranziţiei de la comunism la capitalism. Observând cu atenţie detaliile, se poate sesiza cât de mult s-a transformat, oraşul, în ultimii 23 de ani, pelicula constituind prilej de nostalgii, pentru unii, ori de simplă reflecţie asupra trecerii timpului, pentru alţii. Aceleaşi substanţiale diferenţe se vor observa, probabil, peste alţi 23 de ani, comparativ cu prezentul oraşului nostru... (Marius Petrescu)
Nota redacţiei – aşa cum am menţionat într-o ediţie anterioară, prezentăm acum cititorilor noştri prima parte din a doua zi de filmare urmând ca, în viitorul apropiat să vă prezentăm încă un film care o să cuprindă ultima parte din cea de a doua zi de filmare – VA URMA !
10.01.2017 la 23:42
O simpla observatie. Cvartetul de coarde si corul sunt de la Liceul de Arta din Botosani. Locatia e acolo, nu la Clubul Copiilor Dorohoi. Clubul nu a avut niciodata asemenea incaperi. Dirijorul e dl. prof. Gheorghe Timofte. DAr cu siguranta delegatia a savurat talentul copiilor botosaneni! Felicitari pentru initiativa!
Mamă, tata de ce este chel?
- Oameni fără păr sunt mai deștepți.
Dar tu de ce ai așa mult păr în cap?
- Taci și mănancă!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.