Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
În anul 2016, prioritatea strategică a Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani a fost creşterea nivelului de siguranţă pentru cetăţeni, efortul fiind concentrat în direcţia creşterii performanţei structurilor operative în îndeplinirea misiunilor, vizând îndeplinirea obiectivelor stabilite prin „Programul de guvernare 2013-2016”, „Strategia Naţională de Ordine şi Siguranţă Publică 2015-2020”, „Planul de acţiuni/management al Jandarmeriei Române pentru anul 2016”, „Planul de acţiuni/management al I.J.J. Botoşani pentru anul 2016”, ordinele şi dispoziţiile în vigoare.
Ordine şi siguranţă publică
Pentru creşterea nivelului de siguranţă a cetăţeanului, unitatea a planificat, organizat, coordonat şi executat misiunile prevăzute de legea de funcționare a instituției, conform principiului inteligence led policing, fiind folosite eficient resursele materiale şi umane în conformitate cu evoluția situației operative.
În anul 2016 s-au executat în total 10.850 misiuni specifice de ordine publică, cu 73,26% mai multe faţă de anul precedent, iar în urma rezultatelor obţinute se constată o creştere semnificativă a calităţii modului de organizare şi executarea acestora.
Pentru realizarea obiectivelor propuse, structurile specializate ale I.J.J. Botoşani au colaborat permanent la nivel judeţean cu celelalte instituţii ale M.A.I., în vederea cunoaşterii şi gestionării situaţiei operative din zona de responsabilitate, pentru prezervarea ordinii publice cu ocazia desfăşurării unor manifestări în spațiul public, identificarea factorilor de risc la adresa ordinii şi siguranţei publice şi luarea măsurilor necesare pentru diminuarea şi eliminarea acestora.
Asigurarea şi restabilirea ordinii publice, atribuții principale ale jandarmeriei, s-au concretizat în executarea unui număr de 844 de misiuni, în care au fost folosiţi 4.371 jandarmi, din care:
- 45 misiuni la care au participat 216 de jandarmi, organizate cu ocazia unor manifestări de protest organizate pe plan local, cu 64,44 % mai puține faţă de anul 2015;
- 250 misiuni cu ocazia manifestărilor cultural-artistice, promoţionale şi religioase, asigurate cu 1.767 jandarmi, cu 27,6% mai puține față de anul 2015;
- 96 misiuni la manifestările şi competiţiile sportive, la care au participat 1.079 jandarmi, cu 4,16% mai puţine;
- 123 misiuni, unde au fost folosiţi 261 jandarmi, cu ocazia desfășurării celor două sesiuni ale bacalaureatului, evaluarea naţională ale elevilor de clasa a VIII-a şi la concursurile de definitivat, titularizare şi calificare profesională, cu 5,12% mai multe față de 2015;
- 11 misiuni cu 50 jandarmi, prilejuite de unele vizite oficiale/particulare a unor delegații străine în județul nostru, în special a comunității evreiești.
O prioritate în anul 2016 pentru I.J.J. Botoşani a constituit-o cele două tururi de scrutin electoral, organizate cu ocazia Alegerilor Locale din luna iunie, respectiv Alegerile pentru Camera Deputaților și Senatul României din luna decembrie. În acest sens au fost executate un număr de 319 misiuni de asigurare, executate premergător şi pe timpul desfăşurării alegerilor, astfel:
- protecţia locaţiilor B.E.J. şi B.E.C.: 129 de misiuni, la care au participat 297 jandarmi;
- protecţia locurilor de depozitare a materialelor electorale: 41 de misiuni cu 80 jandarmi;
- manifestări în cadrul campaniei electorale: 8 manifestări cu 44 de jandarmi;
- protecţia buletinelor de vot și a materialelor electorale pe timpul transportului premergător desfăşurării alegerilor: 30 de misiuni cu 107 de jandarmi;
- protecţia secţiilor de votare premergător desfăşurării alegerilor: 36 de misiuni cu 107;
- asigurarea măsurilor de ordine publică la secţiile de votare pe timpul desfăşurării alegerilor: 36 de misiuni cu 107 jandarmi;
- protecţia buletinelor de vot pe timpul transportului ulterior desfăşurării alegerilor: 13 de misiuni cu 201 de jandarmi;
- patrule auto speciale de intervenţii la alegeri: 2 misiuni cu 70 de jandarmi.
Pentru ca aceste activități să se desfăşoare în condiţii de normalitate și siguranță, la nivel instituțional s-a realizat permanent o informare reciprocă preliminară, precum și intervenţia promptă şi punctuală a tuturor structurilor competente. În urma organizării eficiente și a efortului comun depus, toate aceste acțiuni au fost gestionate corespunzător, nefiind înregistrate evenimente deosebite cu această ocazie.
Pe linia desfăşurării competiţiilor sportive, efectivele inspectoratului au asigurat măsuri de ordine la întrecerile sportive din ligile inferioare și cele caracterizate cu grad de risc scăzut. Pentru meciurile de fotbal din cadrul ligii I, susținute de echipa F.C. Botoşani pe teren propriu, asigurarea ordinii și siguranței publice a fost executată de către Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău cu sprijinul I.J.J. Botoșani.
Premergător începerii sezonului competițional la fotbal, personalul nominalizat din carul I.J.J. Botoșani a desfăşurat activităţi de verificare a arenelor sportive, pregătirea firmelor de pază şi a poliţiei locale, instruirea responsabililor de ordine şi siguranţă, întâlniri periodice cu organizatori de jocuri sau competiţii sportive, în vederea realizării schimbului de date şi informaţii şi nu în ultimul rând efectuarea de analize periodice asupra modului de asigurare a măsurilor de ordine cu identificarea neajunsurilor şi greutăţilor întâmpinate şi luarea măsurilor pentru eliminarea acestora.
Deoarece anumite nemulțumiri ale cetățenilor din județul Botoșani s-au concretizat prin organizarea unor manifestări de protest în spațiul public, efectivele inspectoratului au luat măsuri pentru cunoaşterea evoluţiei situaţiei operative şi relaţionarea cu organizatorii acestora, contribuind astfel la desfăşurarea acestor mitinguri într-un cadru legal, cu respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.
În funcție de evoluția situației operative și efectivele disponibile, conform reglementărilor legale interne, pe parcursul anului 2016, a fost solicitată Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău pentru desfăşurarea integrală a anumitor misiuni, după cum urmează:
- misiunea de asigurare a ordinii publice în noaptea de "ÎNVIEREA DOMNULUI", la mănăstirea Zosin din localitatea Băluşeni și la mănăstirea Vorona din localitatea Vorona, judeţul Botoşani;
- misiunea de asigurare a ordinii publice cu ocazia desfăşurării târgului AGROZOO din Staţiunea Popăuţi, com. Răchiţi, jud. Botoşani, organizat în perioada 07-08.05.2016.
De asemenea, cu efectivele grupării au fost organizate echipe de intervenţie, pe timpul desfășurării alegerilor locale și pentru Senatul şi Camera Deputaţilor din anul 2016 în localităţile Botoşani, Dorohoi, Darabani, Săveni.
Nu au fost cazuri de tulburare gravă a ordinii publice, care să necesite intervenţia în forţă a efectivelor de jandarmi, iar pentru riscurile şi vulnerabilităţile identificate la misiunile specifice s-au dispus măsurile necesare eliminării sau reducerii acestora.
Participarea la menţinerea ordinii publice
Obiectivul principal al M.A.I. de creștere a vizibilității efectivelor din teren s-a concretizat prin în executarea unui număr de 9106 misiuni de menţinere a ordinii publice în sistem integrat alături de efectivele I.P.J. Botoşani, cu 45,41% mai multe faţă de anul 2015.
În acest sens, în municipiile Botoşani şi Dorohoi, în oraşele Darabani şi Săveni, au fost organizate potrivit legislației în vigoare 6583 de patrule mixte, cu 45,89% mai multe decât în anul precedent, iar pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice în mediul rural au fost constituite un număr de 664 patrule mixte, cu 876,47 % mai multe decât în anul 2015.
În mod independent, contribuţia unităţii la asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică în judeţul Botoşani s-a materializat prin organizarea a 2690 patrule de jandarmi, cu 93,24% mai multe faţă de anul 2015. Din totalul patrulelor un număr de 78 au fost constituite cu efectivele Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău la solicitarea I.J.J. Botoșani, care au acționat pe raza municipiului Botoșani, în funcție de evoluția situației operative.
S-au executat 186 acţiuni punctuale, pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale în pieţe, târguri şi oboare, precum şi în alte zone de interes operativ, în scădere cu 16,66%, faţă de anul trecut.
Având în vedere evenimentele care s-au petrecut la nivel internațional pe linia terorismului și radicalismului extremist, soldate cu pierderea de vieți omenești, pentru prevenirea producerii unor situații similare, care să pună în pericol siguranța cetățenilor, proprietatea publică și privată, la nivelul județului Botoșani au fost organizate 51 de patrule At. în zona obiectivelor din competența jandarmeriei și 148 patrule auto speciale de intervenție cu efectivele At. în zonele aglomerate, la intervale orare în care se înregistrează un aflux ridicat de persoane.
Efectivele de jandarmi au intervenit la 537 de solicitări ,,112’’ sau alte apeluri, înregistrându-se o scădere de 24,20%, faţa de anul 2015, deși rezultatele obținute au fost net superioare anului precedent.
Misiuni în cooperare/colaborare cu alte instituţii
La nivelul inspectoratului sunt în vigoare 24 de planuri de cooperare/colaborare/intervenţie şi cooperare încheiate cu instituţiile şi autorităţile publice ce au responsabilităţi în domeniul ordinii şi siguranţei publice, cu organismele guvernamentale şi neguvernamentale, agenţii şi oficii locale.
Cooperarea cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani şi Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (B.C.C.O.) Suceava - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate (S.C.C.O.) Botoşani s-a menținut la un nivel ridicat, aspect ce se reflectă în rezultatele consistente obţinute și în acest an, în special pe linia constatării faptelor de deţinere, comercializare şi consum de produse interzise.
Cooperarea cu structurile judeţene ale Ministerului Public şi ale altor instituţii abilitate cu aplicarea legii (Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Botoşani, D.N.A.- Serviciul Teritorial Suceava) a constat în susţinerea misiunilor unităţii, executarea de misiuni în cooperare şi desfăşurarea de activităţi de pregătire şi informări reciproce operative.
În perioada analizată au fost executate un număr de 348 acţiuni, la care s-au folosit un număr de 1026 jandarmi, înregistrând o scădere de 16,95% faţă de numărul de misiuni executate în anul 2015.
Detaliat, acţiunile în cooperare cu alte instituţii executate se prezintă astfel:
- cu structurile M.A.I. au fost executate 229 acţiuni, la care s-au folosit un număr de 591 jandarmi, cu 6,55 % mai puțin decât în anul 2015;
- acțiuni speciale cu B.C.C.O. Suceava - S.C.C.O. Botoşani, D.N.A. - Serviciul Teritorial Suceava și A.N.A.F. au fost executate 15 acţiuni pentru efectuarea unor acte procedurale, cu 127 jandarmi, în creștere cu 15,38% față de anul 2015;
- cu executorii judecătoreşti au fost desfăşurate 44 acţiuni, la care s-au folosit un număr de 131 jandarmi, cu 20,45% mai puțin faţă de anul 2015;
- cu organele silvice au fost executate 13 acţiuni, la care s-a folosit un număr de 28 jandarmi, cu 261,53 % mai puțin faţă de anul 2015;
- cu alte instituţii (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean, Biroul pentru Imigrări, Biroul Transporturi Feroviare Botoşani, Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani, AJVPS Botoşani) au fost executate 46 de acţiuni, la care s-au folosit un număr de 149 de jandarmi, înregistrându-se o creştere cu 27,77 % faţă de anul 2015.
Relaţiile de cooperare şi colaborare cu celelalte structuri din cadrul Sistemului Naţional de Ordine şi Siguranţă Publică și cu instituţiile administraţiei publice locale au fost bune și foarte bune. Prin activităţile desfăşurate s-a urmărit permanent eficientizarea relaţiei jandarm-cetăţean şi întărirea climatului de siguranţă publică la nivelul zonei de responsabilitate.
Prevenirea şi combaterea faptelor antisociale
Pentru eficientizarea activităţii de prevenire şi combatere a faptelor antisociale au fost adoptate noi modalităţi de acţiune, în funcţie de datele şi informaţiile obţinute dar şi de riscurile identificate, prin folosirea personalului cu a doua specialitate - probare/constatarea faptelor antisociale, constituit în echipe operative pe timpul misiunilor specifice.
Pentru educarea populaţiei şi în special a tinerilor în spiritul respectării legilor, prevenirii manifestărilor violente sau de altă natură antisocială, o atenţie deosebită a fost acordată organizării şi desfăşurării de activităţi preventiv educative şi de antivictimizare a populaţiei pe linia prevenirii delicvenţei juvenile şi a violenţei în şcoli, criminalităţii stradale, consumului de droguri şi a violenţei în sport.
Astfel, în baza proiectelor şi programelor preventive au fost desfăşurate 289 activităţi preventive, cu 18% mai mult, în 289 locaţii, respectiv instituţii de învăţământ, arene sportive, locuri de desfăşurare a unor adunări publice, sediile unor organizaţii sau asociaţii precum şi în alte zone din mediul urban şi rural, fiind prezentate teme cu privire la prevenirea delicvenţei juvenile, violenţei în instituţiile de învăţământ, violenţei în familie, violenţei în sport, prevenirea consumului de droguri sau alte substanţe halucinogene şi a criminalităţii stradale.
De remarcat este faptul că activităţile de prevenire au crescut atât cantitativ, cât şi calitativ, datorită diversificării tematicii prezentate, a lărgirii grupurilor ţintă şi angrenării în aceste activităţii a unui personal mai numeros.
Totodată s-a reuşit promovarea şi dezvoltarea unor instrumente teoretice şi practice necesare creşterii gradului de ordine şi siguranţă, educării populaţiei în spiritul respectării legilor şi nu în ultimul rând consolidării încrederii cetăţenilor în Jandarmeria Română.
În realizarea acestor obiective s-a colaborat/cooperat cu Instituţia Prefectului - Judeţul Botoşani, Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport, I.P.J. Botoşani, I.Ş.J. Botoşani, D.G.A.S.P.C. Botoşani, Centrul de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog Botoşani, clubul de fotbal F.C. Botoşani.
În baza semnalelor pozitive primite din partea A.T.O.P. Botoșani, a fost întocmit și transmis către această autoritate Planul pentru prevenirea producerii faptelor antisociale și creșterea siguranței cetățeanului în anul 2017, document care a constituit nota de fundamentare pentru solicitarea unor fonduri financiare în valoare de 202.300 RON de la bugetul Consiliului Județean Botoșani pentru achiziționarea de către unitatea noastră a 2 autoturisme pentru transport efective și deplasare în teren accidentat, materiale foto, video și IT pentru desfășurarea în condiții de eficiență sporită a activităților preventiv - educative și de antivictimizare a populației pe toate direcțiile de acțiune.
Au fost constatate 291 de fapte penale cu 40% mai multe faţă de perioada de referinţă, fiind întocmite 272 acte de sesizare a organelor de urmărire penală, cu 36% mai mult faţă de anul trecut. Din totalul acestora, 178 se referă la deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu fără drept, fapte penale care au fost constatate în urma unei cooperări eficiente cu Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Botoşani sub coordonarea D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Botoşani.
Totodată în perioada de referinţă personalul operativ a depistat 2 urmăriţi naţional care au fost predaţi organelor de poliţie.
Pentru probarea faptelor penale au fost realizate 233 planşe cu fotografii judiciare, faţă de 142 întocmite în anul 2015, cu 40 % mai mult. Din totalul actelor de constatare întocmite şi înaintate organelor de urmărire penală au fost soluţionate 157, diferenţa de 134 rămânând în lucru, fiind dispuse conform Codului de procedură penală următoarele soluţii: trimiterea în judecată - 8 acte de sesizare, clasare – 141 acte de sesizare şi renunţarea la urmărirea penală – 8 acte de sesizare.
Pentru îmbunătăţirea activităţilor desfăşurate pe această linie de muncă, au fost executate activităţi de pregătire cu personalul operativ, punându-se accent pe formarea deprinderilor practice necesare, de întocmire a actelor de sesizare a organelor de urmărire penală, un rol important avându-l specialiştii din cadrul compartimentului de specialitate.
Având în vedere faptul că în cursul anului 2016 au fost extinse competenţele personalului Jandarmeriei pe linia constatării faptelor de natură contravenţională în materie silvică, o atenţie deosebită a fost acordată pregătirii personalului operativ pe această linie, activități la care au participat specialişti din cadrul Direcţiei Silvice Botoşani.
Pe timpul menţinerii ordinii publice în sistem integrat cu poliţia au fost constatate în comun 186 infracţiuni, cu 18% mai puţine decât în anul precedent. Pe linie contravenţională au fost constatate un număr de 5.655 contravenţii, reieşind o creştere cu 16% faţă de anul precedent.
În ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea comerţului ilicit cu produse accizabile au fost ridicate în vederea confiscării un număr de 2129 pachete ţigări de provenienţă Republica Moldova şi Ucraina şi 10 litri alcool, produse care au fost predate către organele de poliție.
Au fost primite spre executare un număr de 715 mandate de aducere în 24 localităţi, fiind puse în aplicare, cu prezentarea persoanei citate la organele emitente 348 mandate de aducere, cu 15% mai puține faţă de anul 2015.
Paza şi protecţia obiectivelor, bunurilor şi valorilor
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani execută paza şi protecţia la 12 obiective stabilite prin H.G. nr. 1486/2005, 2 obiective stabilite prin Ordinul MAI nr. S/126 din 09.08.2013 şi 2 obiective stabilite prin Ordinul IGJR nr. S/33 din 07.03.2013.
De asemenea, personalul specializat a executat misiuni de pază şi protecţie a transporturilor de produse cu caracter special în beneficiul I.J.J. Botoşani, de bunuri şi valori în beneficiul Trezoreriei Botoşani şi corespondenţă clasificată (în cooperare cu lucrători ai Direcţiei Judeţene Botoşani a Serviciului Roman de Informaţii).
Pentru îndeplinirea misiunilor de pază şi protecţie instituţională şi protecţia corespondenţei clasificate sunt destinate 2 detaşamente iar misiunile de pază şi protecţie a transporturilor de bunuri, valori şi cu caracter special se execută cu efective din cadrul Dt. 1 J. Mb.
Pentru asigurarea mediului de securitate necesar desfăşurării în condiţii optime a activităţilor specifice la obiectivele din competenţă, inspectoratul a folosit o medie zilnică de 37 de subofiţeri.
Concomitent cu executarea acestor misiuni, se asigură menţinerea ordinii interioare necesare desfăşurării în condiţii de normalitate a activităţilor la instanţele judecătoreşti, în 17 săli de judecată, dispuse în 4 localităţi, din care 11 săli în municipiul Botoşani, 2 săli în municipiul Dorohoi, 2 săli în oraşul Darabani şi 2 săli în oraşul Săveni.
Din controalele comune executate cu reprezentanţii beneficiarilor de pază şi protecţie cu efective de jandarmi, a rezultat o apreciere pozitivă a activităţii, concretizată prin asigurarea climatului de ordine şi siguranţă, atât în interiorul obiectivelor, cât şi în imediata apropiere a acestora.
Obiectivele din responsabilitate sunt dotate în proporţie de aproximativ 80 % cu sisteme tehnice de pază şi alarmare şi sunt întreprinse demersuri de către conducătorii instituţiilor beneficiare de pază către ordonatorii de credite superiori, în vederea continuării implementării acestora.
În executarea misiunilor ordonate, subunităţile de pază şi protecţie sunt sprijinite de către efectivele Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil, dispus în municipiul Botoşani la sediul inspectoratului, de grupele de supraveghere şi intervenţie din localităţile Dorohoi, Darabani şi Săveni şi de structurile prevăzute în planul de intervenţie şi cooperare, atunci când situaţia operativă impune acest fapt.
În perioada analizată au fost aplicate 11 sancţiuni (5 avertismente şi 6 amenzi în valoare de 1900 lei), în scădere cu 43 % raportat la aceeaşi perioadă a anului precedent.
Acest lucru se datorează atitudinii preventive şi descurajante, a prezenţei discrete dar fermă a elementelor de dispozitiv în spaţiul public.
Referitor la misiunile pe linie de pază şi protecţie a transporturilor speciale acestea se execută cu grupa 1 antiteroristă şi acţiuni speciale din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil, iar paza şi protecţia transporturilor de bunuri şi valori cu celelalte efective din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil. Astfel inspectoratul a executat fără probleme deosebite, 32 de transporturi de bunuri şi valori şi 16 transporturi de produse cu caracter special.
Paza şi protecţia transporturilor de corespondenţă clasificată se execută cu un efectiv mediu zilnic de 6 subofiţeri, din cadrul Detaşamentului 2 jandarmi Botoşani, în anul 2016 fiind executate 834 de transporturi de corespondenţă clasificată (la fel ca în anul 2015).
Mamă, tata de ce este chel?
- Oameni fără păr sunt mai deștepți.
Dar tu de ce ai așa mult păr în cap?
- Taci și mănancă!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.