Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Marius Petraru este un tânăr din Dorohoi pentru care viaţa are de câţiva ani un alt sens. Accidentul petrecut în urmă cu 6 ani l-a făcut să se simtă exclus total din comunitate, însă nu şi-a pierdut speranţa şi continuă să lupte. Îşi doreşte doar să fie considerat un om normal şi să aibă cu cine comunica.
DorohoiNews: Pentru început, cum vezi comunitatea trăind în afara ei?
Marius Petraru: Comunitatea o văd altfel. Parcă lumea te privește cu alți ochi, iar unii își bat joc de noi și ne iau în râs. Viața mea s-a schimbat în urmă cu 6 ani, când am avut un „accident” absurd. Am căzut de pe un pod, și am rămas dependent de fotoliul rulant, de un asistent personal. Doctorii de la salvare, care m-au preluat după accident, au afirmat că am avut tentativă de suicid.
DorohoiNews: Unii au dizabilități severe și totuși, au nenumărați prieteni și prin activitatea lor ajung în vârf. Cum crezi că reușesc?
Marius Petraru: Cred că au multă ambiție. Din cauza presupusului suicid, nu mi s-au făcut acte de ajutor social sau pensie de invaliditate. În toţi aceşti ani am trăit din pensia mamei – şi dânsa cardiacă în grad avansat. În ciuda diagnosticului pus, PARAPAREZĂ FLASCĂ - TRAUMATISM DE COLOANĂ VERTEBRALĂ, nu a trecut niciodată prin Comisia de Expertiză Medicală, neavând cine să-l îndrume…
DorohoiNews: Cine consideri că trebuie să facă primul pas: persoana cu dizabilități spre comunitate sau comunitatea către persoana cu dizabilități? De ce?
Marius Petraru: Consider că primul pas trebuie să-l facă persoana cu dizabilități spre comunitate, ca să încerce să arate că și noi, persoanele cu probleme, suntem oameni. Avem nevoie doar de înțelegere și răbdare.
DorohoiNews: A vorbi deschis despre problemele personale poate fi un avantaj sau un dezavantaj pentru o persoană cu dizabilități?
Marius Petraru: Depinde de caz. A vorbi deschis despre problemele personale uneori poate fi și un avantaj și un dezavantaj.
DorohoiNews: Voluntariatul unei persoane, în cazul tău, în ce ar putea consta?
Marius Petraru: În cazul meu, voluntariatul poate consta în a încerca să mă scoată afară, în rest mă descurc de unul singur. De curând am primit din partea fundației Hand of Help, prin asociația IHTIS un fotoliu rulant care mă ajută foarte mult.
DorohoiNews: Care este activitatea ce ți-ar aduce mulțumire de sine practicând-o?
Marius Petraru: Una dintre activitățile care îmi aduce mulțumire este să repar unele lucruri. Următorul pas este întocmirea Dosarului pentru Comisia de Expertiză, iar dacă aceasta mă va declara „apt de muncă” voi încerca şi varianta de muncă la domiciliu.
DorohoiNews: Mai este ceva ce vrei să se știe despre tine?
Marius Petraru: Îmi doresc să am cu cine comunica, față în față sau online. În acest sens, am acum și o adresă de messenger: [email protected]. (DorohoiNews.ro, Mădălina O.)
Autor: DorohoiNews.ro
17.10.2011 la 17:13
Buna Marius si multa sanatate ! Sa stii ca sunt oameni care se gandesc la tine si nu esti singur, caci romanii au suflet mare .Totusi ar trebui Primaria sa il ajute sau sponsorii,societatile din Dorohoi.Sper ca in curand , prin intermediul acestui articol sa fii ajutat si sa ai multi prieteni pe mess si retelele de socializare.Cel mai bine te inteleg oamenii care au diverse probleme de sanatate.
17.10.2011 la 13:16
Acest articol te va ajuta, Marius, sa-ti faci prieteni noi, sa comunici pe diverse teme cu ceilalti,sa fii tu insuti si sa te bucuri de viata care nu se masoara in pasii pe care-i faci, ci in nobletea faptelor si a sufletului.
17.10.2011 la 12:22
am si eu un verisor in carucior si pot zice k statul italian il ajuta , mi-as dori sa schimb 2 cuvinte k marius
17.10.2011 la 11:16
imi pare rau ...asta e viata in romania ,,nu esti ajutat cu nimic ...dar o comisie ar putea sa te evalueeze si sa faca ceva pt.tine ,,,,,un ajutor banesc ....sint destui si personal care ar putea sa o faca ....e adevarat ....sa nu ajungi la nimeni e bine ,,,dar asta ne e inscris ...probabil .....uneori ...
17.10.2011 la 10:03
imi pare rau prin ce treci, romania nu ajuta k nimic persoanele k dezabilitati :((( ziceai de un loc de munca nu tebuie neaparat sa fie la domiciliu... se poate si la un birou nu conteaza cata scoala ai... ceea ce ai in cap
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.