Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Anişoara Doiniţa Dupu este director al Grădiniţei nr.9 “Ştefan cel Mare şi Sfînt” din Dorohoi, avînd o vechime de 29 de ani în învăţămînt şi gradul didactic I. A absolvit Liceul pedagogic Botoşani, Colegiul de institutori muzică (promoția 2003) şi Facultatea de Psihologie și Asistență socială (promoția 2007) din cadrul Universităţii “Petre Andrei” din Iaşi. A participat la diverse stagii de formare pentru desăvârșirea profesională atât în domeniul educației preșcolare, cât și în domeniul managementului, iar în momentul de faţă este membru în Consiliul Consultativ al Educatoarelor, metodist şi responsabil de cerc pedagogic.
DorohoiNews: Cum a început Grădiniţa nr. 9 anul şcolar 2011-2012?
Anişoara Dupu: Anul școlar 2011 – 2012 a debutat sub aspirațiile calității. Recent, grădinița pe care o conduc a fost obiectivul unei evaluări A.R.A.C.I.P. fiind evaluate toate compartimentele și componentele manageriale (proiectare, organizare, conducere operațională, derivate din Misiunea grădiniței) pe ultimii trei ani. A fost un real test, care a impus o coordonare a eforturilor individuale în vederea realizării unui scop comun – confirmarea prestigiului unității - și în toate domeniile funcționale principale: curriculum, resurse materiale, informaționale, performanță și dezvoltare organizațională dar, mai ales, în domeniul resurselor umane.
DorohoiNews: Care sunt condiţiile oferite copiilor în momentul de faţă?
Anişoara Dupu: Grădinița cu program prelungit nr.9 ”Ștefan cel Mare și Sfânt” oferă în acest moment condiții la standarde educaționale moderne în scopul socializării copiilor și integrării cu succes în activitățile de tip școlar. Armonizarea cerințelor școlii românești cu cele europene ne-a determinat să creăm o ofertă educațională diversă, dar și atractivă.
Procesul didactic implică și modernizarea spațiilor de învățământ, iar unitatea noastră dispune de dotările favorabile unui învățământ performant. Grădiniţa are 8 săli de grupă, tot atâtea dormitoare, cu 25 de pătuţuri în fiecare dormitor, două săli de mese, vestiare, o sală de spectacole, un cabinet medical, un cabinet metodic, 5 grupuri sanitare pentru copii, 4 grupuri sanitare pentru personal, spălătorie, bloc alimentar (cu bucătărie, spălătorie veselă, magazie de alimente), spaţiu destinat activităţilor CRED, contabilitate, casieriei, administraţiei grădiniţei.
Toate spaţiile sunt dotate cu mobilier nou, modern, specific vârstei preşcolare, respectând normele de igienă privind unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor. În curtea din faţa grădiniţei avem spaţiu de joacă pentru copii, dotat cu aparate ecologice.
DorohoiNews: Ce înseamnă să fiţi la conducerea unei grădiniţe renumite pentru activităţile desfăşurate?
Anişoara Dupu: Managerul unei astfel de instituții se află astăzi în fața unor provocări, cea mai importantă fiind aplicarea curriculumului educației timpurii – cultivarea unui spirit european. Strategia mea urmărește nu numai stimularea acumulării de cunoștințe și deprinderi, cât și schimbul cât mai viu, între unități similare, contactele directe cu comunitatea, parteneriatele în cadrul unei veritabile rețele europene de învățământ. Grădinița își manifestă inserția în mediul socio-cultural,derulând numeroase proiecte și parteneriate.
DorohoiNews: Ce pregătiţi anul acesta?
Anişoara Dupu: Vom derula și în acest an manifestări-emblemă:
”DO-RE-MI”, Concurs interjudețean de interpretare artistică pentru preșcolari, aflat la ediția a VIII-a, în parteneriat cu Clubul Copiilor și Elevilor Dorohoi, Casa Municipală de Cultură, Palatul Copiilor și elevilor Botoșani, Primăria Dorohoi, Inspectoratul Școlar Județean și Asociația ”Parentis”;
”MOȘTENITORII”, Festival județean de datini și obiceiuri de iarnă, ediția a VII-a
„Copii frumoşi şi sănătoşi”, „Micul pieton” şi „Micii pompieri” , Concursuri organizate la iniţiativa Inspectoratului Şcolar al Judeţului Botoşani în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” Botoşani, Poliţia municipiului Botoşani şi Direcţia de Sănătate Publică Botoşani
De asemenea, se lucrează la nr.3 al Revistei ”GRĂDI NOUĂ” , publicație ce ne propunem a fi o carte de vizită pentru întreaga noastră activitate și pentru comunitatea dorohoiană.
DorohoiNews: Care consideraţi că ar fi punctul de atracţie al grădiniţei?
Anişoara Dupu: Nu putem singulariza un singur punct de atracție, doar un singur centru de interes. Ne-ar fi extrem de greu, în condițiile în care avem în atenție nivelul de dezvoltare fizică și neurofiziologică al copilului, nivelul proceselor cognitive, afective, influența mediului familial din dorința de a trece de la o școală în miniatură la o grădiniță pentru comunitate. Pe întreaga noastră activitate ar putea sta sloganul ”Grădinița ta, suntem noi”, iar aceasta considerăm că reprezintă punctul forte în a atrage copii și părinții la un proces instructiv-educativ de cea mai bună calitate.
DorohoiNews: Care sunt schimbările pe care le consideraţi necesare?
Anişoara Dupu: M-aș referi aici la o nouă viziune a colectivului nostru de cadre didactice privind pregătirea preșcolarului pentru școală, în așa fel încât să abordăm într-o manieră nouă, modernă, sistematizarea și integrarea cunoștințelor, toate categoriile de activități desfășurate, facilitând adaptarea școlară, însușirea unor cunoștințe, priceperi, deprinderi, cu o largă deschidere spre orizontul etapei următoare. Esențialul, pe termen lung și mediu, constă în asimilarea deplină și realizarea consecventă a obiectivelor și conținuturilor pregătirii copilului în vederea școlarizării și integrării cu succes în unitate.
DorohoiNews: Cum decurge o zi obişnuită la Grădiniţa nr. 9?
Anişoara Dupu: Orice zi la Grădinița cu program prelungit nr.9 ”Ștefan cel Mare și Sfânt” Dorohoi înseamnă bucuria fiecărui succes, care este dată de atitudinea colegelor, respectiv educatoarelor, față de fiecare preșcolar. Fiecare moment, în activitatea noastră, este generatorul unui climat de încredere în posibilitățile copilului, prin conduita încurajatoare a cadrului didactic, printr-o pedagogie stimulativă. Axioma noastră cotidiană este aceea că nu copilul este cel care se adaptează la sistemul școlar, ci sistemul școlar trebuie adaptat la copii, creând condiții pentru dezvoltarea posibilităților fiecăruia în parte.
DorohoiNews: Cum reuşiţi să vă împărţiţi timpul între grădiniţă şi familie?
Anişoara Dupu: Anul școlar 2011 – 2012 a adus o nouă poziționare în activitatea directorilor de grădinițe. Demersurile educaționale la clasă, în paralel cu atribuțiile de conducere, mă obligă la o nouă ierarhizare a priorităților. Grădinița trebuie să fie locul unde trăiește copilul, iar realizarea acestui scop se confruntă cu problema timpului, cu armonizarea vieții individuale a unui cadru didactic. Îmi este foarte greu să fac o ierarhizare, dar sunt multe ”noduri” dilematice, în care activitatea la grădiniță ține prim-planul, fiind în multe zile locul ”acasă”.
DorohoiNews: Ce altă carieră v-aţi gândit să urmaţi?
Anişoara Dupu: Figura dascălilor mei mi-au dăinuit în mintea și sufletul meu, precum o icoană sfântă. Îmi întorc adesea gândurile la cei care mi-au fost călăuze. Influența lor a fost hotărâtoare în alegerea carierei. Imaginar, dacă aș alege o profesie, dacă aș fi la un punct de hotar al carierei profesionale, opțiunea ar fi decisivă, aceeași, pentru că o persoană care educă oferă, în primul rând, dragoste, prețuire, simplitate, sinceritate și răbdare. Profesia aceasta mi-a oferit multe satisfacții, luminând mințile micuților și împlinind destine.
DorohoiNews: Care este legătura pe care o menţineţi cu părinţii copiilor?
Anişoara Dupu: În relația grădiniță – familie, demersurile noastre educaționale urmăresc să situeze copilul ca pe un partener, atât în viața de familie cât și în activitatea școlară. Există câteva jaloane pe care colegele mele, educatoare, în relaționarea cu părinții le promovează: cultivarea sentimentului la copil că este iubit și dorit, dezvoltarea la preșcolar a atitudinilor de independență și asumare de responsabilități, conduită civilizată, anumite comportamente.
Diferitele modalități prin care realizăm relaționarea cu familia: întâlnirile cu părinții, pe diferite teme, vizitele familiei la grădiniță și implicarea lor în activități, conduc la o reușită informare a familiei asupra personalității copilului. Activitatea părinților prin Asociația ”Parentis” este, în acest sens, elocventă.
DorohoiNews: Cum se vede Grădiniţa nr. 9 din perspectiva dvs?
Anişoara Dupu: Sunt mândră de grădinița noastră, de aspectul ei exterior, de ambientul plăcut, de angajații serioși și plini de dăruire, dar mândria mea sunt rezultatele muncii tuturor: personalul grădiniței, copii și, de ce nu, părinți. (DorohoiNews.ro, Mădălina O.)
Autor: DorohoiNews.ro
03.02.2012 la 14:34
Sunt zi de zi la gradi,merg cu propriul copil ,admir intregul colectiv,il felicit,o admir pe d-na Doinita din multe puncte de vedere,stati de vorba cu ea si o sa vedeti de ce!
12.12.2011 la 16:38
Bravo!Toata stima pentru astfel de oameni,toti educatorii pun mult suflet in educarea copiilor nostri
12.12.2011 la 16:03
FELICITARI INTREGULUI COLECTIV IN FRUNTEA CARUIA SE AFLA FOSTA MEA EDUCATOARE!
06.12.2011 la 15:00
Felicitări din toată inima,cu toată sinceritatea,cu bucuria de a avea o prietenă adevărată! Experienţa,modestia,generozitatea, sunt o parte din calităţi,dublate de o educaţie aleasă .Succes şi Doamne ajută!!!
05.12.2011 la 22:27
De la Gradinita nr.9 se da "ora exacta" in invatamantul prescolar dorohoian(si nu numai!).De cate ori intru am senzatia ca pasesc intr-un "laborator" de suflete. Aveti marile calitati ca tineti pasul cu noul, ca va angajati in ritmul proiectelor, ca va alegeti parteneri de forta,ori ca va alegeti colaboratori cu stil si influenta, dar mai ales ca va asemanati cu un stup in care "regina" trebaluieste la sacrificiu. Sarbatori fericite!
05.12.2011 la 22:00
Intreg colectivul gradinitei ofera clipe minunate pentru copii,activitati reusite,multa daruire in desfasurarea lor.panourile sunt tot timpul pline de lucrari care de care mai frumoase realizate zi de zi cu cei micuti.FELICITARI GRADI NOUA!
05.12.2011 la 20:24
Pentru mine reprezinti modelul pe care deja incerc sa il urmez!Felicitari pentru tot!
05.12.2011 la 19:58
Sunt mandru că Dorohoiul are asemenea valori...,dați dovadă și în continuare de un real profesionalism, o dăruire cum rar întâlnim,iar alături de dir.Palatului și Copiilor Botoșani ne faceți să fim mândri că suntem dorohoieni.Felicitări din toată inima.
05.12.2011 la 19:34
Felicitări, d-nă DIRECTOR, pentru toată dăruirea și profesionalismul, sunteți un model ca om și ca educator. OMUL SFINȚEȘTE LOCUL!
05.12.2011 la 19:15
Ne place de modul in care ne reprezentati pe noi ca si colectiv.Toate realizarile din ultimii ani va apartin!Felicitari!
05.12.2011 la 19:08
Doamna Doinita a fost educatoarea copilului meu cu 7 ani in urma,dar copilul meu si acum intreaba de ea si toata stima familiei mele!SUCCES!
05.12.2011 la 13:06
Abnegatie, profesionalism, dragoste de ceea ce face, un adevarat profesor, caracterizarea pe scurt a profesorului si directorului Doinita Dupu. Doamne ajuta si multe bucurii
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.