Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ionel Tudor este cunoscut ca fiind un maestru al șlagărelor din anii optzeci-nouăzeci, care a inițiat în muzică vedete care încă reușesc să ridice publicul în picioare. Este absolvent al Conservatorului "Ciprian Porumbescu" din București, clasa pian, promoția 1980. Din 1980 a fost profesor la Școala Populară de Artă din București, unde a activat timp de 11 ani și s-a ocupat în mod serios de pregătirea și lansarea multor tinere talente în muzica ușoară românească.
DorohoiNews: Cum vă simțiți atunci cînd cei pe care i-ați lansat devin artiști consacrați?
Ionel Tudor: Foarte mîndru. Chiar acum o săptămînă am fost la concertul “Gabriel Cotabiță-25 de ani de nopți albastre” și mi-am dat seama că alături de el am scris foarte multe șlagăre. Foarte frumos a fost faptul că Andrei Tudor a preluat tot ceea ce înseamnă partea muzicală în cadrul concertului, iar împreună cu Gabi au făcut un spectacol excepțional timp de două ore jumătate, un concert de
calitate.
DorohoiNews: Considerați că este meritul dvs. în principal sau este și al lor în aceeași măsură?
Ionel Tudor: Există trei nebuni care se înhamă la acest drum: unul este compozitorul care trebuie să scrie exact pe personalitatea omului respectiv, a doua este cîntărețul respectiv, iar al treilea este textierul care trebuie să lege foarte bine textul în funcție de personalitatea cîntărețului și a muzicii.
DorohoiNews: Care este rețeta unei piese? Întîi versurile și apoi muzica sau invers?
Ionel Tudor: În majoritatea cazurilor eu prefer întîi muzica și apoi versurile, așa am lucrat aproape mereu. Îmi amintesc de unul din șlagărele mele, “Fotoliul din odaie” la care cred că s-a lucrat la el aproape 7 minute. În scurt timp a fost gata melodia, textul, dar depinde foarte mult de inspirația pe care o ai în momentul respectiv. Rețetă de șlagăr propriu zisă nu există, eu am crezut în alte piese de-ale mele care nu au devenit șlagăre, publicul alege, publicul știe să drămuiască și lucrul acesta, el alege șlagărul.
DorohoiNews: Ce părere aveți despre faptul că foarte mulți concurenți aleg să interpreteze în cadrul spectacolelor și concursurilor de muzică melodii compuse de dvs?
Ionel Tudor: Nu se cîntă doar ale mele, ci mai mult se cîntă melodii ale lui Andrei Tudor și este normal să fie așa. Este o generație tînără, care apreciază felul în care scrie fiul meu, iar asta pe mine mă bucură enorm de mult.
DorohoiNews: Transpuneți în melodii și o parte din viața dvs?
Ionel Tudor: Întotdeauna am căutat să creez o poveste în momentul în care am scris cîntecul respectiv. Poveste pe care a îmbrăcat-o Andreea Andrei. În acest mod am lucrat noi împreună și eu cred că am făcut bine.
DorohoiNews: S-a întîmplat vreodată ca un artist să refuze o melodie de-a dvs?
Ionel Tudor: Nu,s-a întîmplat ca eu să refuz foarte mulți artiști. De fapt, este impropriu spus că i-am refuzat. Pur și simplu m-au legat alte sentimente de Monica Anghel, Adrian Enache, Gabriel Cotabiță, Corina Chiriac, Dan Spătaru. Au fost lucruri care au rămas chiar în Fonoteca de Aur.
DorohoiNews: Știm că ați compus și coloana sonoră a unor filme. Care este diferența dintre a compune pentru o melodie și a compune pentru o coloană sonoră?
Ionel Tudor: Este foarte frumos să stai să lucrezi cu regizori și întîmplător am avut de învățat foarte multe de la ei, de la fiecare am luat cîte ceva și am reușit să îmi completez niște lacune pe care le aveam. Există diferențe pentru că la o coloană sonoră ți se cer lucruri pe care trebuie să le respecți și ca imagine și din punct de vedere al conflictului dramatic. Iar la o piesă totul este liber.
DorohoiNews: Care este traseul pe care trebuie să îl urmeze un tînăr?
Ionel Tudor: În primul rînd trebuie să aibă noroc de la Cel de Sus, să se nască talentat, să își găsească un compozitor care să îl priceapă și un textier pe măsură, iar apoi drumul său este pregătit. Trebuie să știe că se muncește intens în meseria aceasta, nu este de ajuns să fie talentat. Fără acel dram de noroc nu faci nimic. (DorohoiNews.ro, Mădălina O.)
Autor: DorohoiNews.ro
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.