Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Noul Cod Civil al Romaniei, prin care sunt reglementate raporturile patrimoniale si nepatrimoniale dintre persoane, ca subiecte de drept civil, intra in vigoare peste trei saptamani, respectiv la 1 octombrie.
Codul este alcatuit dintr-un ansamblu de reguli care constituie dreptul comun pentru toate domeniile la care se refera litera sau spiritul dispozitiilor sale.
Dupa inlaturarea regimului comunist, una dintre cele mai importante provocari la care au trebuit sa raspunda, in egala masura, legiuitorul, jurisprudenta si doctrina a fost reconstructia sistemului dreptului de proprietate privata si dreptul de proprietate publica.
Legea civila este aplicabila atat cat timp este in vigoare si nu are putere retroactiva, citeaza MEDIAFAX.
Dispozitiile legii noi se aplica tuturor actelor si faptelor incheiate sau, dupa caz, produse ori savarsite dupa intrarea sa in vigoare, precum si situatiilor juridice nascute dupa intrarea sa in vigoare.
Dispozitiile sunt aplicabile si in privinta persoanelor decedate anterior datei intrarii in vigoare a noului Cod Civil. Persoanele aflate la data intrarii in vigoare a Codului Civil sub tutela, curatela, interdictie sau alte masuri de ocrotire sunt supuse, in ceea ce priveste capacitatea lor, dispozitiilor Codului.
Orice persoana disparuta poate fi declarata moarta dupa doi ani
Noul Cod Civil prevede ca in cazul in care o persoana este disparuta si exista indicii ca a incetat din viata, aceasta poate fi declarata moarta prin hotarare judecatoreasca, la cererea oricarei persoane interesate, daca au trecut cel putin doi ani de la data primirii ultimelor informatii despre persoana in cauza.
Desi cadavrul nu poate fi gasit sau identificat, moartea poate fi declarata fara a se astepta implinirea unui termen de la disparitie, stipuleaza noul Cod.
Cazurile speciale: Persoana disparuta in imprejurari deosebite, cum sunt inundatiile, cutremurul, fapte de razboi etc, poate fi declarata moarta, daca au trecut cel putin sase luni de la data imprejurarii in care a avut loc disparitia.
In ceea ce priveste data prezumata a mortii celui disparut, Codul prevede ca cel declarat mort este socotit ca a incetat din viata la data pe care hotararea ramasa definitiva a stabilit-o.
Cel disparut este socotit a fi in viata daca nu a intervenit o hotarare declarativa de moarte ramasa definitiva. Orice persoana interesata poate cere oricand anularea hotararii declarative de moarte, in cazul in care se descopera certificatul de deces al celui declarat mort.
Respectarea vietii private
Interceptarea fara drept a unei convorbiri private, comisa prin orice mijloace tehnice, sau utilizarea in cunostinta de cauza a unei asemenea interceptari, precum si tinerea vietii private sub observatie, prin orice mijloace, constituie atingeri ale vietii private.
Articolul 70 din noul Cod Civil al Romaniei reglementeaza dreptul la libera exprimare.
Limite: Nu constituie o incalcare a drepturilor atingerile care sunt permise de lege sau de conventiile si pactele internationale privitoare la drepturile omului; Exercitarea drepturilor si libertatilor constitutionale cu bunacredinta si cu respectarea pactelor si conventiilor internationale la care Romania, citeaza MEDIAFAX.
Potrivit articolului 71 referitor la dreptul la viata privata, orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private. Astfel, nimeni nu poate fi supus vreunor imixtiuni in viata intima, personala sau de familie, nici in domiciliul, resedinta sau corespondenta sa. Este, de asemenea, interzisa utilizarea, in orice mod, a corespondentei, manuscriselor sau a altor documente personale, precum si a informatiilor din viata privata a unei persoane, fara acordul acesteia.
Dreptul la demnitate prevede ca orice persoana are dreptul la respectarea demnitatii sale, fiind interzisa orice atingere adusa onoarei si reputatiei unei persoane, fara consimtamantul acesteia.
Dreptul la propria imagine este reglementat de articolul 73, care arata ca orice persoana are dreptul la propria imagine. In exercitarea acestui drept, persoana in cauza poate sa interzica ori sa impiedice reproducerea, in orice mod, a infatisarii sale fizice ori a vocii sale sau, dupa caz, utilizarea unei asemenea reproduceri.
Se reglementeaza incheierea logodnei
Noul Cod Civil al Romaniei reglementeaza incheierea logodnei, care nu este supusa niciunei formalitati si poate fi dovedita cu orice mijloc de proba, fara a fi considerata conditie pentru casatorie.
Articolul 266 din noul Cod Civil prevede urmatoarele: logodna este promisiunea reciproca de a incheia casatoria; dispozitiile privind conditiile de fond pentru incheierea casatoriei sunt aplicabile in mod corespunzator, cu exceptia avizului medical si a autorizarii instantei de tutela.
Incheierea logodnei nu este supusa niciunei formalitati si poate fi dovedita cu orice mijloc de proba. Incheierea casatoriei nu este conditionata de incheierea logodnei. Logodna se poate incheia doar intre barbat si femeie.
Persoana care rupe logodna nu poate fi constransa sa incheie casatoria
Clauza penala stipulata pentru ruperea logodnei este considerata nescrisa; Ruperea logodnei nu este supusa niciunei formalitati si poate fi dovedita cu orice mijloc de proba.
Partea care rupe logodna in mod abuziv poate fi obligata la despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei, in masura in care au fost potrivite cu imprejurarile, precum si pentru orice alte prejudicii cauzate. Partea care, in mod culpabil, l-a determinat pe celalalt sa rupa logodna, poate fi obligata, de asemenea, la despagubiri.
Minorii de 16 ani se pot casatori doar in anumite conditii
Noul Cod prevede ca, pentru motive temeinice, minorul care a implinit varsta de 16 ani se poate casatori in temeiul unui aviz medical, cu incuviintarea parintilor sai sau, dupa caz, a tutorelui si cu autorizarea instantei de tutela in a carei circumscriptie minorul isi are domiciliul. Articolul 272 privind varsta matrimoniala stipuleaza: Casatoria se poate incheia daca viitorii soti au implinit varsta de 18 ani.
Este interzisa casatoria intre rude
Este interzisa incheierea casatoriei intre rudele in linie dreapta, precum si intre cele in linie colaterala pana la al patrulea grad inclusiv. Pentru motive temeinice, casatoria intre rudele in linie colaterala de gradul al patrulea poate fi autorizata de instanta de tutela in a carei circumscriptie isi are domiciliul cel care cere incuviintarea.
Instanta se va putea pronunta pe baza unui aviz medical special dat in acest sens. In cazul adoptiei, dispozitiile sunt aplicabile atat intre cei care au devenit rude prin adoptie, cat si intre cei a caror rudenie fireasca a incetat prin efectul adoptiei. Interzicerea casatoriei intre tutore si persoana minora este, de asemenea, prevazuta de noul Cod Civil. (DorohoiNews.ro)
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.