Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Peste 18 milioane de clienţi riscă să rămână fără semnal în 2012, pentru că, în mai puţin de 10 zile, licenţele de operare ale reţelelor de telefonie mobilă Orange şi Vodafone vor expira.
Cei mai mari operatori de telefonie mobilă de pe piața locală, cu afaceri anuale de peste 1,8 miliarde de euro, riscă să-şi piardă semnalul dacă nu vor ajunge la un acord cu Autoritate de Reglementare în Comunicaţii(ANCOM) până la sfârșitul anului, informează Ziarul Financiar. Relațiile dintre Ministerul Comunicațiilor și ANCOM, pe de o parte, și Orange și Vodafone, pe de altă parte, sunt încordate nu din cauza modului în care vor fi prelungite licențele și costurilor implicite, ci din cauza intenției arbitrului telecom de a obliga cei doi operatori să elibereze într-un termen scurt o parte din spectrul radio pe care îl folosesc.
În cazul în care arbitrul telecom va reuși acest lucru, Orange și Vodafone vor trebui să instaleze un număr dublu sau chiar tripul de antene, pentru a asigura aceeași calitate a serviciului în zonele urbane. Investiția ar putea depăși 100 de milioane de euro.
"Decizia s-a amânat. Așteptăm să vedem ce se va întâmpla"
Cu trei zile înainte de expirarea licențelor, ANCOM și cele două rețele de telefonie mobilă vor fi nevoiți să ajungă la un acord.
"Momentan, nu avem ce comenta. Decizia s-a amânat. Așteptăm să vedem ce se va întâmpla pe 28 decembrie", a declarat Veronica Dogaru, PR Manager Orange România, pentru adevarul.ro.
După lungi întrevederi tensionate, președintele ANCOM, Cătălin Marinescu, trebuia să prezinte astăzi decizia privind acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de frecvenţe de 900 şi 1800 MHz, însă conferința de presă a fost anulată.
ANCOM urma să propună ca întreg spectrul radio din lungimea de bandă 900 MHz să fie scoasă la licitație până la sfârșitul lunii august. Astfel, vor fi licitate patru pachete de frecvențe: cea ocupată de Cosmote, operator căruia îi expiră licența de operare în 2014, cele folosite de Orange și Vodafone în momentul de față, mai puțin o parte din spectrul radio care va fi eliberată de primii doi operatori de pe piața locală, pentru a face loc, cel mai probabil, operatorului de telefonie mobilă deținut de compania RCS&RDS.
În urma studiului privind impactul utilizării benzii de 900 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii electronice de generaţia a treia folosind sistemele UMTS asupra concurenţei pe piaţa de comunicaţii mobile, s-a dovedit că RCS&RDS se află în dezavantaj concurenţial faţă de operatorii care deţin spectru în banda de 900 MHz.
În 1996, companiile care actualmente funcționează sub numele de Orange și Vodafone au obținut de la autoritatea de reglementare în comunicații o licență de operare, valabilă 15 ani. Fiecare dintre cei doi operatori a plătit la vremea respectivă 75 de milioane de dolari.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.