Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
În cadrul scrutinului care se desfăşoară pe 10 iunie se aleg: consiliile locale, consiliile judeţene, primarii, preşedinţii consiliilor judeţene. Votarea începe la ora 7:00 şi se închide la ora 21:00.
Alegătorul primeşte 4 buletine de vot:
- consiliile locale şi judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale
- primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarului general al Capitalei, precum şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg pe circumscrpiţii electorale, prin scrutin uninominal.
Cum votăm
Ştampila cu menţiunea "Votat" se aplică în interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care doreşte să-i aleagă, în caz contrar buletinul fiind declarat nul.
După ce au votat, cetăţenii îndoaie buletinul de vot şi îl introduc în urne. Introducerea buletinului de vot în altă urnă decât cea destinată candidaturii nu afectează valabilitatea acestuia.
Ulterior, alegătorii trebuie să predea ştampila preşedintelui secţiei, care are obligaţia să ştampileze actul de identitate, menţionând data scrutinului. Dacă cel care votează are carte de identitate, atunci pe verso-ul acesteia se aplică un autocolant cu menţiunea "Votat".
BEC a stabilit că sunt considerate voturi nule când pe buletinul de vot nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare sau când buletinul are alt model decât cel legal aprobat.
Vot nul este şi atunci când nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea ''Votat'' în niciun patrulater sau când aceasta este pusă în două sau mai multe patrulatere.
Dacă ştampila cu menţiunea ''Votat'' a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor sau aceasta atinge două sau mai multe patrulatere, votul este, de asemenea, nul.
Unde votăm
- Dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ –teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul. Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea potrivit delimitării făcute şi unde sunt înscrişi în copia de pe listele electorale permanente, în copia de pe listele electorale complementare sau în lista suplimentară întocmită de primar.
- Votează la secţia de votare în a cărei rază îşi au domiciliul cetăţenii români cu drept de vot omişi din copia de pe lista electorală permanentă care se prezintă la vot şi fac dovada, cu actul de identitate, că domiciliază în raza secţiei de votare respective. Aceştia sunt înscrişi în lista electorală suplimentară întocmită de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare.
- Cetăţenii cu drept de vot, care şi-au stabilit reşedinţa într-o altă unitate administrativ- teritorială cu cel puţin 3 luni înaintea datei alegerilor, îşi pot exercita dreptul de vot în unitatea administrativ-teritorială respectivă.
Care sunt actele de identitate necesare pentru a vota
Alegătorul trebuie să prezinte actul de identitate membrilor biroului electoral al secţiei de votare.
Prin act de identitate se înţelege:
- cartea de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- paşaportul diplomatic sau de serviciu aflate în termenul de valabilitate;
- carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor şcolilor militare.
Cetăţenii Uniunii Europene îşi pot exercita dreptul de vot pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea.
Alegătorul cetăţean al Uniunii Europene care îşi schimbă adresa la care locuieşte în altă circumscripţie electorală după ce a fost înaintată copia de pe lista electorală complementară la biroul electoral al secţiei de votare îşi exercită dreptul de vot în baza:
- oricărui document valabil de identitate însoţit de certificatul de înregistrare care atestă noua adresă
sau
- cartea de rezidenţă permanentă ori permisul de şedere permanentă care atestă adresa anterioară, însoţit de o adeverinţă eliberată de formaţiunea teritorială competentă a Oficiului Român pentru Imigrări, care atestă adresa actuală.
Consumul de alcool, interzis în jurul secţiilor de votare
Potrivit BEC, în ziua alegerilor, şi comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare sunt interzise.
Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare trebuie să înştiinţeze alegătorii că, în momentul în care predau actul de identitate pentru a primi buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea "Votat", au obligaţia să predea şi aparatele de înregistrare sau preluare de imagini pe care le au asupra lor, urmând ca acestea să le fie restituite după exercitarea votului.
Persoanele netransportabile şi deţinuţii pot vota cu urna mobilă
Persoanele netransportabile din cauză de boală sau invaliditate, aflate în spitale sau în azile, pot vota cu urna mobilă, numai dacă au domiciliul în raza teritorială în care se află locul în care sunt internate.
Potrivit prevederilor legale, pentru alegătorii netransportabili din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora sau a conducătorului instituţiei sanitare ori de ocrotire socială în care cei în cauză sunt internaţi, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării - ştampila cu menţiunea "Votat" şi buletine de vot - la locul unde se află alegătorul, pentru ca acesta să-şi exercite dreptul.
Cererea de trimitere a urnei speciale poate fi depusă inclusiv în ziua votării, în timp util pentru a permite deplasarea şi revenirea acesteia înainte de închiderea votării. Cererea nu trebuie să fie însoţită de acte doveditoare.
În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială, care poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare.
În acest caz, votarea se face numai pe baza unui extras întocmit personal de preşedintele biroului electoral de pe copia listei electorale permanente sau a listei suplimentare existente la secţia respectivă.
Lista se semnează de preşedinte şi se ştampilează, iar persoanele cuprinse în aceste extrase trebuie să fie radiate din celelalte liste existente la secţie.
Aceste prevederi nu se aplică personalului medical care efectuează serviciul de gardă.
De asemenea, persoanele condamnate care nu au fost lipsite de drepturi electorale şi cele arestate preventiv votează numai dacă au domiciliul în comuna, oraşul, municipiul în care se află penitenciarul în care sunt deţinute. Acestea pot formula o cerere către conducerea penitenciarului, indicându-şi domiciliul şi datele personale.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.