Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Blocurile reabilitatea termic pun în pericol sănătatea locatarilor, susțin arhitecții. Membrii Ordinului Arhitecților București spun că s-a ajuns la o adevărată “polistirenizare arhitecturală” a clădirilor cu efecte nefaste asupra construcțiilor și a celor care locuiesc în ele. Arhitecții spun că au atenționat autoritățile locale și centrale asupra problemelor provocate de polistirenul folosit în reabilitarea clădirilor, însă au fost ignorați.
Reabilitarea termică a blocurilor, privită ca o adevărată binecuvântare, în condițiile în care se realizează gratuit, ar putea crea adevărate probleme atât pentru sănătatea clădirilor, cât și cea a locatarilor. Principala cauză o reprezintă materilaul utilizat în reabilitarea termică, respectiv polistirenul.
„Polistirenul etanșează clădirea, nu mai permite circulația vaporilor și poate produce igrasie. Au fost reclamate și probleme de respirație. De la polisteren, locuințele sunt acum ca niște sere. De asemenea, nu s-au montat profile metalice de închidere ceea ce a permis intrarea șobolanilor și a insectelor în sistemul de termoizolare și în fațada blocului, ceea ce în timp va afecta sănătatea locatarilor. În multe cazuri, s-a lucrat cu muncitori necalificați și nu s-au respectat etapele și timpii de aplicare”, a precizat arhitectul Mircea Ochinciuc, președintele OAR București, în cadrul Anualei de Arhitectură 2012.
Țările europene s-au declarat împotriva utilizării polistirenului în reabilitarea clădirilor
De altfel, țări precum Italia și Ungaria s-au declarat deja împotriva acestei soluții, preferând soluții alternative pentru interior.
„Fără a aborda reabilitarea termică strict științific este un sacrilegiu și la adresa arhitecturii și la bunăstarea locatarilor. Polistirenul este obținut din petrol, o resursă epuizabilă deci nu poate fi vorba de dezvoltare durabilă. De asemenea, încă nu se știe cum se va comporta acest produs pe fațade după 15 ani, existând posibilitatea să scadă aderența plasei de fibră de sticlă sau ca polistirenul să se volatilizeze în timp“, a mai spus arhitectul Mircea Ochinciuc.
Potrivit arhitecților, există soluții alternative mult mai eficiente testate deja cu succes de alte țări. Astfel, la exterior s-ar putea opta pentru vată minerală sau plută, în timp ce la interior se pot utiliza diverse vopsele. “Aceste soluții sunt mai scumpe, dar investiția se recuprează în timp”, susține președintele OAR București.
În același timp, arhitecții bucureșteni acuză și lipsa de control în ceea ce privește zugrăvirea blocurilor. „S-a ajuns la o cromatică absolut psihedelică. Avem clădiri peste care s-a aplicat o zugrăveală violet, verdede China, albastru ultramarin sau galben pai. Mai mult, sunt cazuri în care primăriile au impus formule unice care conțin combinații de tipul portocaliu cu albastru, impuse prin caietul de sarcini”, a mai adăugat reprezentantul OAR.
O altă problemă o constituie și faptul că proprietarii nu au acces la dosarul de reabilitare a locuinței lor. În mod normal, asociația de proprietari ar trebui să desemneze un diriginte de șantier, însă acest lucru nu se întâmplă aproape niciodată.
Reprezentanții OAR București spun că la sfârșitul anului trecut au trimis la Ministerul Dezvoltării Rgionale și a Turismului, la primăriile de sector și la Primăria generală o documentație care cuprinde soluții alternative aplicate în Franța pentru reducerea pierderilor de căldură în blocurile vechi. Demersul arhitecților nu a avut însă nici un efect. Sursa: realitatea.net
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.