Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ministerul Mediului şi Pădurilor vă invită la deschiderea Campaniei de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienţi” pentru Bazinul Hidrografic Prut.
Evenimentul se petrece marti, 19 iunie, la ora 11,00, la hotel Astoria, din Iasi.
Este vorba despre cel de-al cincilea workshop din cadrul proiectului si se adresează autorităţilor locale din Bazinul Hidrografic Prut, din care fac parte judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi.
La deschiderea oficială, moderata de Prof.univ.dr.ing. Vladimir Rojanschi participa:
• Corneliu Mugurel Cozmanciuc - Secretar de stat, Ministerul Mediului și Pădurilor
• Gheorghe Nichita – Primar, Municipiul Iasi
• Danuț Pirchiu - Director Executiv, Agenția pentru Protecția Mediului Iasi
• Ștefan Kocsis – Prim Comisar, Garda Nationala de Mediu, Comisariatul Regional Iasi
Printre temele supuse dezbaterilor:
* Legislația europeană de mediu și instituțiile europene
* Legislația de mediu din România și instituțiile de mediu
* Poluarea și efectele ei asupra mediului
* Măsuri de protecție a mediului
* Specificul activităților din agricultură și impactul asupra mediului
* Prezentarea proiectului “Controlul integrat al poluării cu nutrienți”
Alaturi de reprezentantii ministerului si de experti de mediu, la workshop vor fi prezenţi responsabili din Agenţia pentru Protecţia Mediului, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Autoritatea Sanitar Veterinară, Directia de Sanatate Publica, Garda de Mediu, Direcţia pentru Agricultură şi autorităţi locale din judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi.
Preocuparea pentru păstrarea surselor de apă este o prioritate în contextul în care peste 1.900 de localităţi din România sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi.
În judeţul Vaslui, un copil a murit anul acesta din cauza intoxicării cu nitraţi. În aceste judeţ, mai mult de jumătate din sursele de apa verificate de reprezentanţii DSP în 2012 au concentratia de nitriţi şi nitraţi prea mare şi pun în pericol sănătatea oamenilor. Conform unor date recente, la nivelul judeţului Vaslui au fost identificate 30 de localităţi vulnerabile la poluarea cu nitraţi proveniţi din surse agricole.
Şi în Iaşi numarul cazurilor de intoxicaţii cu nitraţi şi nitraţi a crescut alarmant, în special la sugari, în condiţiile în care la prepararea laptelui praf se foloseşte apa din fantani
Proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi are ca scop reducerea poluării apei şi solului cu nutrienţi prin investiţii pentru depozitarea gunoiului de grajd şi informarea publicului pentru păstrarea surselor de apă curate.
Investitiţiile se derulează în 69 de localităţi din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi. Campania de promovare a proiectului urmăreşte conştientizarea oamenilor la riscul poluării cu nitraţi şi responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale.
Proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți are scopul de a reduce poluarea cu nutrienți a apei și a solului, având în vedere faptul că în rândul tarilor membre ale Uniunii Europene, România are cele mai mari probleme legate de poluarea apelor și a solurilor cu nitriți și nitrați.
Prin gestionarea haotică a gunoiului de grajd se ajunge la poluarea apelor și a solului. Este afectată sănătatea oamenilor uneori se ajunge chiar la tragedii în rândul nou născuților, cea mai sensibilă categorie de populație.
Potrivit normelor în vigoare, din cauza potenţialului nociv pe care îl reprezintă, nitraţii au fost incluşi în categoria substanţelor toxice din apa potabilă. Limita sanitară maximă admisă pentru nitraţi în apa potabilă este de 50 mg/litru, la fel ca în Uniunea Europeană.
Efectele poluării cu nutrienţi asupra sănătăţii umane şi a biodiversităţii:
Prezenţa în cantităţi peste limitele admise, a nitriţilor în apa de băut, conduce la blocarea oxigenului din sânge, ceea ce afectează capacitatea respiratorie. Afecţiunea se numeşte methemoglobinemie, sau “boala albastră” şi este deosebit de periculoasă pentru sugari, putând provoca moartea.
În scopul reducerii poluării cu nitrați Ministerul Mediului derulează Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”. Proiectul este finanţat de Guvernul României dintr-un împrumut rambursabil de 50 mil. Euro acordat de Banca Mondială şi un ajutor financiar nerambursabil de 5,5 mil. USD, acordat de Fondul Global de Mediu (GEF). Consiliile judeţene şi consiliile locale implicate în proiect asigură o cotă de cofinanţare de până la 5% din valoarea investiţiilor.
În cadrul Campaniei de promovare și conștientizare a Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți au mai fost organizate workshop-uri la Covasna (26, 27 aprilie), Bucuresti (16-17 mai), Buzău (7-8 iunie) şi Bacău (14-15 iunie). Reprezentanții autorităților locale din Bazinele Hidrografice Olt, Arges- Vedea , Buzău-Ialomiţa şi Siret au fost informați asupra riscurilor pe care poluarea cu nutrienți o are asupra apei, solului dar și asupra sănătății oamenilor şi împreuna cu expertii de mediu au identificat soluții pentru reducerea poluării.
25.06.2012 la 18:58
Este stiut ca poluarea cu nitrati este una foarte grava. Poate provoca moartea.Aceasta campanie este binevenita deoarece populatia trebuie sa cunoasca si sa previna aceasta contaminare a apei potabile .
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.