Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ministerul Mediului şi Pădurilor a lansat marți 19 iunie Campania de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienţi” în Bazinul Hidrografic Prut - Barlad. Proiectul este derulat de Ministerul Mediului şi Pădurilor împreună cu Banca Mondială şi Guvernul României.
Apa din fântânile poluate cu nitraţi afectează grav sănătatea oamenilor. Anul acesta a făcut şi o victimă, în luna martie. Un copil de o lună şi jumătate din comuna Rebricea, Vaslui, a decedat după ce mama i-a pregătit laptele cu apa din fântână. Sora geamănă a fetiţei a fost salvată în ultimul moment de medici.
În judeţul Vaslui aproape în fiecare localitate există ape infestate cu nitriţi şi nitraţi. Zeci de fântâni sunt în aceeaşi situaţie în judeţul Iaşi, unde prezenţa nitraţilor depăşeşte limita admisă de 50 mg/l, iar o dramă ca cea din Rebricea se poate repeta oricând. În România peste 1.900 de localităţi din România sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi. Este motivul pentru care preocuparea pentru păstrarea surselor de apă este o prioritate.
În acest scop, zeci de reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, APIA, Autoritatea Sanitar Veterinară, DSP, Garda de Mediu, Direcţia pentru Agricultură şi autorităţi locale din judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi s-au reunit, la Iaşi, timp de două zile la un workshop dedicat reducerii poluării apelor cu nitraţi.
În deschidere au luat cuvântul:
• Corneliu Mugurel Cozmanciuc - Secretar de stat, Ministerul Mediului și Pădurilor
• Gheorghe Nichita – Primar, Municipiul Iasi
• Danuț Pirchiu - Director Executiv, Agenția pentru Protecția Mediului Iasi
• Ștefan Kocsis – Prim Comisar, Garda Nationala de Mediu, Comisariatul Regional Iasi
• Prof.univ.dr.ing. Vladimir Rojanschi
Este cea de-a cincea întâlnire a experţilor de mediu cu autorităţile locale şi specialiştii din instituţiile descentralizate în Bazinele Hidrografice.
La nivelul comunelor, cel mai adesea cauza poluării cu nitraţi a apelor este amplasarea lângă sursele de apă a latrinelor, grajdurilor şi depozitelor de gunoi. Investiţiile sunt absolut necesare pentru a reduce poluarea apelor şi a solului. Este nevoie însă şi de măsuri de reducere a poluării. Extrem de important este ca oamenii să conştientizeze riscurile acestui tip de poluare şi să afle că aceasta poate fi redusă printr-o depozitare corespunzatoare a deşeurilor.
Proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi are ca scop reducerea poluării apei şi solului cu nutrienţi prin investiţii pentru depozitarea gunoiului de grajd şi informarea publicului pentru păstrarea surselor de apă curate. Investitiţiile se derulează în 69 de localităţi din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi. Campania de promovare a proiectului urmăreşte conştientizarea oamenilor la riscul poluării cu nitraţi şi responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale.
În cadrul Proiectului au fost date în folosinţă încă de la sfârşitul anului trecut 14 platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd. Luna aceasta au fost finalizate alte 18 platforme în 18 comune din zone vulnerabile la poluarea cu nitraţi.
În Bazinul Hidrografic Prut platformele de colectare şi depozitare a gunoiului de grajd sunt amplasate la Miroslava şi Mironeasa în judeţul Iaşi, la Ştefăneşti în judeţul Botoşani, şi la Fundeni şi Schela în judeţul Galaţi . Este prevăzut în proiect ca în mai 2013 să fie recepţionate alte 40 de platforme de colectare.
O altă componentă a proiectului este înfiinţarea de staţii de epurare şi construcţia reţelelor de canalizare. În Bazinul Hidrografic Prut -Barlad este prevăzută o astfel de investiţie pentru satele Homita şi Cristeşti din judeţul Iaşi. Suma alocată este de 840 de mii de euro iar termenul de finalizare este luna septembrie 2013.
În cadrul Proiectului ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi sunt prevăzute plantări de perdele forestiere de protecţie. Până acum s-au plantat peste 130 de hectare de perdele forestiere.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.