Curtea Constituţională a discutat, marţi, sesizările PDL cu privire la modificările aduse legii referendumului: prelungirea orarului de vot între orele 7.00 şi 23.00 şi prevederea că Guvernul va stabili durata consultării populare. Curtea a decis că prelungirea orarului este constituţională, respingând sesizarea PDL, astfel că secţiile vor fi deschise între 7.00 şi 23.00.
O singură obiecţie a PDL a fost admisă de CCR, cea privind modificarea legii referendumului conform căreia Guvernul stabileşte durata consultării populare.
Democrat-liberalii au depus, în 19 iulie, o contestaţie la Curtea Constituţională referitoare la legea privind stabilirea programului de vot la referendum, dar şi o contestaţie la legea care stabileşte că orarul de vot va fi precizat prin hotărâre de guvern.
Vicepreşedintele PDL Sever Voinescu a declarat recent că în Parlament au avut loc episoade stranii, fiind votată prima dată o lege care stabileşte că programul de vot la referedum este între orele 7.00 şi 23.00, iar apoi a fost votată o lege în care se stabileşte că orarul de vot va fi precizat prin hotărâre de guvern. "Toată această ambiguitate nu face decât să adauge cavalcadei care face referendumul greu de organizat, greu de urmărit", a adăugat Voinescu.
Pe de altă parte, senatorul PSD Dan Şova a declarat că magistraţii CCR se vor pronunţa foarte rapid asupra sesizării PDL faţă de Legea referendumului, el arătând că orarul de desfăşurare a referendumului nu reprezintă o problemă de constituţionalitate. El a precizat că stabilirea unui interval cât mai mare de vot vizează consultarea cât mai multor cetăţeni.
Deputatul PNL Mihai Voicu a spus că modficarea Ordonanţei este o punere în acord a legislaţiei refrendumului cu decizia Curţii Constituţionale. El a explicat că CCR a decis că referendumul trebuie validat dacă se prezintă 50 la sută plus unu din cetăţenii înscrişi în liste şi crearea unui cadru necesar pentru ca cetăţenii să se prezinte la vot şi amândouă cerinţele au fost îndeplinite prin modificarea Ordonanţei 41.
Modificările aduse la Legea referendumului, prin Ordonanţa de Urgenţă 41 adoptată de Guvern, prevăd desfiinţarea birourilor electorale din comune, oraşe şi municipii, dar şi eliminarea din procesele-verbale a menţiunilor privind alegătorii care au votat pe listele suplimentare.
OUG 41 adoptată de Guvern modifică articolul 26 din Legea referendumului şi elimină prevederile privind constituirea birourilor electorale de circumscripţie ale comunelor, oraşelor şi municipiilor. În schimb, doar în cazul sectoarelor din Bucureşti se înfiinţează oficii electorale. Astfel, conform prevederilor în vigoare, se menţin birourile electorale judeţene, cel al municipiului Bucureşti, dar şi cel privind secţiile de vot din străinătate.
Conform ordonanţei de urgenţă, "în cazul organizării unui referendum naţional, se constituie birouri electorale de circumscripţie doar la nivel de judeţ şi la nivelul municipiului Bucureşti, birou electoral pentru secţiile de votare organizate în afara ţării, precum şi oficii electorale de sector al municipiului Bucureşti".
DorohoiNews.ro, 25-07-2012
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.