Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Iată că reuşim să ocupăm şi noi, românii, ceva locuri fruntaşe în UE, dar nu la distracţie ci la muncă precum şi la indicii de proastă sănătate şi protecţie socială. Raportul Eurofound, întocmit recent de Fundaţia Europeană pentru îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi de Muncă, arată faptul că în 2011, cea mai lungă săptămână de lucru din UE, de 41,3 ore în medie, au avut-o angajaţii cu normă întreagă din România.
Săptămâna cea mai lungă de muncă a fost de altfel ca în 2010, în timp ce la zile libere în sărbători legale aceştia s-au clasat pe ultimul loc, iar la zile de concediu plătit au ocupat penultima poziţie la nivel european.
Românii sunt urmaţi de Luxemburg (40,7 ore), Germania (40,6 ore), Estonia şi Marea Britanie (ambele cu 40,5 ore), Austria şi Bulgaria (ambele cu 40,3), Cehia şi Polonia (ambele cu 40,2). La polul opus se situează angajaţii din Finlanda, cu 37,8 ore. Aceştia lucrează cu 3,5 ore pe săptămână, sau cu 4,5 săptămâni pe an, mai puţin decât românii.
Programul de lucru negociat colectiv în UE la nivelul anului precedent a fost, în medie, de 38.1 de ore/săptămână. În cazul statelor membre mai noi, precum România, Ungaria, Estonia, Polonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Bulgaria şi Malta, s-a înregistrat o normă uniformă de 40 de ore pe săptămână. Francezii se menţin pe ultimul loc în UE, cu 35,6 ore, la fel ca în raportul pentru anul 2010.
România se situează pe penultima poziţie în UE la concediul mediu anual plătit, cu 21 de zile. Pe ultima poziţie, cu cate 20 de zile, se afla zece ţări, majoritatea din Europa de Est, respectiv Ungaria, Estonia, Polonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Bulgaria, Slovacia, Cipru şi Belgia. Germanii, francezii şi danezii au avut anul trecut cele mai lungi concedii, de câte 30 de zile.
Angajaţii din România au avut anul trecut cele mai puţine zile libere de sărbători legale (se exclud sărbătorile libere care cad duminica), numai 6, la egalitate cu Olanda, care în 2010 a avut 5. Restul ţărilor în care angajaţii au un concediu plătit de numai 20 de zile au între 7 şi 12 zile libere de sărbători legale. Spania are cele mai multe zile libere de sărbători legale, 14, urmată de Malta şi Slovacia, câte 12.
La nivelul tuturor statelor membre, bărbaţii continuă să lucreze mai multe ore decât femeile în ceea ce priveşte munca plătită - în medie 2,1 ore pe săptămână mai mult. Media săptămânii de lucru este în UE de 39,7 ore, iar în zona euro de 39,5 ore. Orele lucrate se referă doar la locul de munca principal, excluzând o a doua slujbă sau activităţi part-time.
Ei bine, la aşa statistici te-ai aştepta ca românii să fie îngropaţi în banii pentru munca lor sau cel puţin să aibă salarii îndestulătoare. Însă aceştia nu au nici măcar salarii "decente", de multe ori. Nemaivorbind că tot din aceleaşi motive mare parte a celor care "trag" la muncă din greu nu îşi pot permite nici clipele de destindere ale concediilor, puţini dintre ei permiţându-şi concedii precum ceilalţi europeni, aşa-zişi mai "leneşi".
Pentru mulţi dintre români, concediul rămâne un vis amânat de la an la an, în speranţa unor vremuri mai bune...
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.