Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
În pofida faptului că seceta a dijmuit mult din producția de cereale din acest an, exportul de grâu a înregistrat un adevărat record, cu încasări de circa 400 de milioane de euro. Dar există riscul ca, în prima parte a anului viitor, să importăm grâu la prețuri și mai mari.
Deși din cauza secetei producția din acest an este cu 20%-30% mai mică decât cea de anul trecut, până în momentul de față, cantitatea de cereale exportată de România este cu 74% mai mare față de anul 2011 - potrivit datelor oficiale anunțate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Astfel, în primele opt luni și jumătate ale acestui an, România a obținut 384, 26 milioane de euro din exportul de cereale, față de 285,75 milioane de euro, cât obținuse în aceeași perioadă a anului 2011. În Portul Constanța, depozitele sunt pline cu grâu și orz, care urmează să ajungă la diverși cumpărători din străinătate. La marile burse internaționale, prețurile cerealelor se mențin ridicate (253 euro/tona de grâu la Chicago, 266 euro la Paris etc.), pe fondul secetei care a afectat principalele țări producătoare, inclusiv SUA și Rusia. La primăvară, vom importa mai scump!
În legătură cu exportul masiv de grâu în detrimentul pieței interne, părerile sunt împărțite în rândul producătorilor agricoli. „Fermierii nu au nicio vină, pentru că nu hotărăsc ei unde ajunge marfa. Preocuparea lor este să producă şi să vândă produsele pentru a încasa banii necesari reluării producției.
Dar pentru mine, ca român, este îngrijorător ce se întâmplă, pentru că aceste cantităţi se vor întoarce mai târziu, probabil la începutul anului viitor, cu 40%-50% mai scump“, a declarat pentru Capital Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). La rândul său, Ștefan Poenaru, unul dintre marii agricultori din sudul României, consideră că, vrem nu vrem, trebuie să ne adaptăm condițiilor dictate de piață: „Scopul nostru este să ne vindem produsele la prețuri cât mai mari, pentru a ne acoperi cheltuielile și a rămâne cu un profit. Că acei cărora noi le vindem produsele le vând, la rândul lor, la export, cu prețuri și mai mari, pentru că la bursele internaționale prețul cerealelor este foarte mare în acest moment, mi se pare un lucru normal, pentru că fiecare vrea să obțină un profit din afacerile pe care le derulează. Ce va fi anul viitor, când probabil vom fi nevoiți să importăm grâu, în primul rând pentru panificație, vom vedea.“
Exportatorii sunt optimiști
Secretarul general al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu, este optimist și crede că, și în acest an, România va înregistra peste 45 de miliarde de euro la export, în care ponderea cerealelor va fi importantă. Principalul său argument constă în faptul că, după o perioadă de două-trei luni de fluctuație, cursul leu/euro a intrat într-o perioadă de relativă stabilitate. „Această stabilitate a cursului valutar a fost, în ultimii ani, factorul principal care ne-a făcut campioni europeni la recuperarea pierderilor din perioada de criză“- ne-a declarant Mihai Ionescu.
Un alt argument pentru optimismul afișat de secretarul general al ANEIR constă în aceea că foarte mulți exportatori se îndreaptă spre zone noneuro. „Exportatorii români au realizat că dependența de piața UE, care, în ultimii ani, are grave probleme economice, trebuie înlocuită cu o deschidere mai largă spre țările non-UE, și acest lucru este deja vizibil în sensul că, în primele șapte luni ale acestui an, exporturile în zone non-UE, inclusiv exporturile de cereale, au crescut într-un ritm de 12 ori mai mare decât cele din zona UE“, spune Ionescu.
Scumpiri în lanț la toate produsele alimentare
Seceta continuă să afecteze producția agricolă din această toamnă, dar și pe cea a anului viitor. De exemplu, la rapiță, și chiar la grâu, situația este complicată în lipsa ploilor. „În întreaga țară sunt doar câteva mii de hectare de rapiţă care au răsărit, în condiţiile în care, în mod normal, în această perioadă ar fi trebuit să avem peste 600.000 de hectare. Aceeaşi problemă o avem şi la grâu. Totuși, aici nu a fost depăşită perioada optimă de semănat.
Însă, dacă vom semăna după 25 septembrie, nu mai avem siguranța că se va face grâul. Orice zi de întârziere după această dată înseamnă pagubă“ - consideră președintele LAPAR, Laurențiu Baciu. Acesta avertizează că vor avea loc scumpiri în lanț la toate produsele alimentare. „Toate se vor scumpi, pâinea şi celelalte produse de panificație, laptele şi produsele din lapte, carnea, întrucât creşterile de preţ au loc în lanţ. Sunt produse care vor fi mai scumpe şi cu peste 50%, până la finalul anului“, crede Laurențiu Baciu.
Pentru mine, ca român, este îngrijorător ce se întâmplă, pentru că aceste cantităţi se vor întoarce mai târziu, probabil la începutul anului viitor, cu 40%-50% mai scump. Însă, strategia privind securitatea alimentară este în responsabilitatea statului. Sursa: capital
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.