Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
USL şi-a pus în cap ca până la sfârşitul acestui an să schimbe radical harta României. Astfel, ţara va fi împărţită în opt regiuni, iar actualii baroni locali au început lupta pentru posturile de baroni regionali.
Legea urmează să fie discutată în cadrul USL şi apoi depusă la Parlament, pentru a fi adoptată. Conform acestui proiect de lege, obţinut de ANTENA 3, România ar urmă să fie împărţită în opt regiuni, şapte care cuprind 4-5 judeţe din ţară, şi o alta care să cuprindă Bucureştiul şi Ilfovul împreună. Vor fi opt capitale de astfel de regiuni, alegerile se vor desfăşura o dată la patru ani, iar şeful regiunii, preşedintele, va fi ales pentru un mandat de patru ani, prin vot uninominal.
Vor fi consilii regionale formate din 10-32 de consilieri, ajutat de doi vicepreşedinţi. Votul va fi direct pentru şefii de consilii judeţene, iar consilierii regionali vor fi aleşi pe liste. Aceaste regiuni, afirmă COTIDIANUL,vor lua din atribuţiile Guvernului, dar şi din cele ale actualelor consilii judeţene, pentru că aici se vor găsi organismele intermediare pentru absorbţia de fonduri europene, vor fi principalii negociatori direct cu UE privind absorbţia de fonduri şi, de asemenea, vor putea institui taxe regionale şi multe acte delegate la nivelul regiunilor.
În ceea ce priveşte bugetul acestor regiuni, Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, cel care este şi iniţiatorul acestui proiect, după cum afirmă JURNALUL NAŢIONAL, spune că 10% preia administraţia centrală, 20% administraţia regională, 30% administraţia judeţeană şi 40% administraţia locală (comune oraşe, municipii).
Una din marile probleme ale procesului de regionalizare îl reprezintă stabilirea capitalelor regionale, deoarece orgoliile preşedinţilor de Consilii Judeţene sunt foarte mari, fiecare dorind ca viitoarea capitală să se află în judeţul său. Proiectul prevede ca reşedinţele celor opt regiuni să fie la Bucureşti, Alba Iulia, Piatra Neamţ, Cluj Napoca, Brăila, Timişoara, Craiova, Călăraşi. Însă Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, citată de GÂNDUL, susţine că cele opt capitale regionale ar trebui să fie Bucureşti, Ploieşti, Constanţa, Iaşi, Braşov, Cluj, Timişoara, Craiova.
Ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, a declarat pentru ADEVĂRUL, că pentru punerea în aplicare a proiectului regionalizării, este nevoie de modificarea Constituţiei şi introducerea în textul fundamental a noţiunii de regiune. De asemenea, trebuie inclus în Constituţie şi termenul care va desemna viitorul şef al regiunii.
Iar aceasta este una din capcanele regionalizării, afirmă EVENIMENTUL ZILEI, care susţine că toţi actualii preşedinţi de consilii judeţene vor să fie „voievozi şi niciunul nu se vede vasal“. Astfel, proiectul de regionalizare a României propus de USL va declanşa o competiţie acerbă între liderii politici locali. Miza o reprezintă banii, atribuţiile viitoarelor regiuni şi, mai ales, stabilirea centrelor de putere.
Pe de altă parte, varianta cu opt regiuni nu este pe placul UDMR, care ar vrea vreo 12-13, una dintre acestea urmând să fie compusă din judeţele Harghita şi Covasna. Preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, a declarat pentru MEDIAFAX că „actuala formă de organizare a regiunilor de dezvoltare economică cu cele opt regiuni este un eşec, este o tragedie, este o catastrofă”. „Trebuie să renunţăm la demagogia că dacă ne atingem de aceste opt regiuni catastrofale, va veni sfârşitul lumii”, recomandă acesta.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.