Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Deja este oficial: legea referitoare la certificatul energetic a apărut în Monitorul Oficial. În 60 zile de la publicare, aceasta urmează să intre în vigoare. Din acel moment, oricine va face o tranzacţie de vânzare sau închiriere, riscă să piardă toţi banii, dacă nu are certificatul energetic. Legea se aplică indiferent dacă este vorba despre rezidenţe sau spaţii comerciale, industriale ori de birouri.
Certificatul energetic al clădirilor nu a fost tocmai bine primit de publicul larg din România. Chiar dacă aduce beneficii incontestabile, precum a afla exact starea tehnică a clădirii, proprietarii văd acest act mai degrabă ca pe o cheltuială în plus. De altfel, doar proprietarii sunt cei care trebuie să se implice în acest demers.
„Fiecare proprietar va fi obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, după caz, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificatul energetic, altfel contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere fiind supuse nulităţii relative, potrivit prevederilor Codului civil. Art. 13" arată Alexandru Petrescu, Managing Partner al ESOP Consulting l CORFAC International.
Autorităţile sugerează proprietarilor să nu amâne obţinerea certificatului pe ultimul moment, dat fiind faptul că este vorba despre o expertiză tehnică a cărei întocmiri poate dura până la câteva săptămâni, în funcţie de cât este suprafaţa clădirii expertizate. Astfel:
În general, durata de realizare a unui Certificat Energetic este de una-două zile pentru un apartament
Două-trei zile pentru o vilă normală
Aproximativ o săptămână pentru un bloc de apartamente
Pentru clădiri tip birouri sau spaţii comerciale, durata de realizare poate fi mai mare, în funcţie de complexitatea acestora.
Eliberarea certificatului energetic costă cel puţin 250 lei
Preţurile variază şi ele la fel de mult, în funcţie de suprafaţa clădirii.
„Legea va intra în vigoare în termen de 60 zile de la publicarea în Monitorul Oficial pentru ca să fie timp de procurare. Eliberarea unui certificat costă între 250 lei şi 600 lei, în funcţie de suprafaţa locuinţei. Mai mult, pentru clădirile mari. Până acum, există 1.300 evaluatori specializaţi. În consecinţă, procesul poate deja începe. Pe măsură ce această procedură va intra în vigoare, vor apărea şi alţii, iar concurenţa pe piaţa evaluatorilor poate duce la scăderea costurilor”, a arătat oficialii Guvernului.
Pentru proprietari, acest preţ poate trece drept mare. Dar oficialii statului cât şi specialiştii în domeniu spun că beneficiile sunt mult mai mari decât suma plătită.
„Certificatul de performanţă energetică îţi dă consumurile clădirii pentru încălzire, pentru apă caldă, pentru climatizare, pentru ventilare, pentru iluminat, îţi spune în ce clasă energetică se încadrează în funcţie de consumuri. Este important să ştii pe ce dai banii, pentru că multe dintre construcţiile situate în cele mai scumpe zone au probleme foarte mari. În mod normal, ar trebui să plăteşti şi calitatea produsului, nu numai zona. Sau măcar să ştii la ce te înhami. Dacă ştii în ce clasă energetică eşti, ştii la ce cheltuieli să te aştepţi cu întreţinerea”, arată Corina Mardari, director comunicare Asociaţia Auditorilor Energetici.
Oamenii de afaceri din imobiliare sunt reticenţi, dar înţeleg importanţa noii legi
Reticenţa nu se simte însă doar la clienţii obişnuiţi, ci şi la marii investitori din România. Și ei vor să scape de costurile suplimentare, chiar dacă acestea le-ar putea aduce beneficii pe termen mediu şi lung. Totuşi, specialiştii se aşteaptă ca oamenii de afaceri să fie printre primii care se vor înrola în acest demers.
„Mulţi dezvoltatori nici nu ştiu ce înseamnă un certificat verde. Ei ştiu doar că nu pot să o vândă, dacă nu e verde. În curând, va exista şi o cultură a acestui segment. În SUA, a durat 10 ani pentru a trece de la un simplu concept la implementarea lui la două treimi din clădiri care aplică sau folosesc standardele Leed. Nu cred că va dura aşa de mult în România, piaţa se mişcă mai repede. Este o ţară mai mică, populaţia mai mică”, spune Randy Tharp, managing director Epstein în cadrul Real Estate Club.
Totuşi, pentru moment, cifrele care arată interesul pentru certificatul energetic sunt mici.
„Eficienţa energetică a început să fie un punct important adus în discuţie de către potenţialii chiriaşi şi cumpărători de spaţii de birouri, în contextul atenţiei speciale acordate în ultimii trei ani cheltuielilor de mentenanţă ale clădirii şi optimizării acestora. De la începutul anului şi până în prezent circa 20% din clienţii noştri au ales clădiri de birouri eficiente energetic, bine izolate”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner al ESOP Consulting l CORFAC International.
Este de aşteptat ca schimbările să fie din ce în ce mai puternice până în anul 2020, când reglementările europene vor impune folosirea surselor regenerabile de energie. Momentan, doar 15% din totalul energiei la nivel mondial este regenerabilă. Sursa: imopedia.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.