Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Amenzile de circulaţie vor creşte de la 1 iulie, astfel încât cea mai mică sumă pe care o veţi plăti pentru încălcarea Codului Rutier va fi de 160 de lei, iar cea mai mare poate ajunge şi la 1.600 de lei. Pentru persoanele juridice, amenzile de circulaţie vor fi cuprinse între 1.680 de lei şi 8000 de lei.
Codul Rutier stabileste, la articolul 98, ca amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate. Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului, scrie avocatnet.ro
De la 1 iulie salariul minim brut creste de la 750 la 800 de lei, ceea ce inseamna ca valoarea unui punct de amenda devine 80 de lei, fata de 75 de lei, cat valoreaza un punct-amenda in prezent.
In functie de gravitatea contraventiilor comise si de pericolul social pe care il prezinta, sanctiunile sunt ierarhizate in mai multe clase, carora le corespund un anumit numar de puncte-amenda.
Concret, clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:
· clasa I - 2 sau 3 puncte-amenda;
· clasa a II -a - 4 sau 5 puncte-amenda;
· clasa a III -a - de la 6 la 8 puncte-amenda;
· clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amenda;
· clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amenda (Sanctiunile prevazute la clasa a V-a se aplica numai persoanelor juridice).
Asadar, de la 1 iulie, amenzile vor fi, in functie de clasa:
· de 160 sau 240 de lei (clasa I);
· de 320 sau 400 de lei (clasa a II);
· cuprinse intre 480 si 640 de lei (clasa a III-a);
· cuprinse intre 720 si 1600 de lei (clasa a IV-a);
· cuprinse intre 1680 si 8000 de lei (clasa a V-a).
Cele mai mari amenzi prevazute de Codul Rutier pentru persoanele fizice, cele din clasa a IV-a, se aplica, potrivit art. 102 din Codul Rutier, daca circulati cu un autoturism a carui inspectie tehnica periodica (ITP) a expirat, daca transportati pe locurile din fata copii mai mici de 12 ani sau animale sau daca folositi in circulatia pe drumurile publice dispozitive anti-radar.
De asemenea, cu pana la 20 de puncte-amenda (1600 de lei) pot fi sanctionati si cei care au savarsit o fapta pentru care se aplica sase puncte de penalizare, cum ar fi:
· refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnica a acestuia;
· conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fara a avea montata una dintre placutele cu numarul de inmatriculare ori daca placutele nu sunt fixate in locurile special destinate;
· depasirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv. Citeşte mai mult pe avocatnet.ro
Noaptea, pe la ora trei, brusc, vecinul începe să bată cu pumnul în ușa mea.
M-am speriat atât de tare încât am scăpat bormașina din mâini!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.