Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
P.A. Samuelson spunea că „Este absolut indispensabil unui om al zilelor noastre de a se iniția măcar puțin în tainele contabilității. Toți cei care lucrează în economie trebuie să fie în măsură să înțeleagă cele două relevee esențiale, să cunoască bilanțul și contul de profit și pierdere.” Într-o lume în care fuga după tehnologie, incertitudinea, imprevizibilul și diversitatea sunt chintesența certitudinii, fiecare întreprindere încearcă să adopte cea mai inteligentă strategie prin care să opună rezistență factorilor negativi.
Unul dintre clasicii literaturii române, Marin Sorescu, ne conturează viața însăși prin calcule de natura contabilității, liant în acest sens fiind chiar titlul: „Contabilitate”
Vine o vreme
Când trebuie să tragem sub noi
O linie neagră
Şi să facem socoteala.
Câteva momente când era să fim fericiţi,
Câteva momente când era să fim frumoşi,
Câteva momente când era să fim geniali.
Ne-am întâlnit de câteva ori
Cu nişte munţi, cu nişte copaci, cu nişte ape
(Pe unde-or mai fi? Mai trăiesc?)
Toate acestea fac un viitor luminos-
Pe care l-am trăit.
O femeie pe care am iubit-o
Şi cu aceeaşi femeie care nu ne-a iubit
Fac zero.
Un sfert de an de studii
Fac mai multe miliarde de cuvinte furajere
A căror înţelepciune am eliminat-o treptat.
Şi, în sfârşit, o soartă
Şi cu încă o soartă (de unde-o mai fi ieşit?)
Fac două (Scriem una şi ţinem una,
Poate, cine ştie, există şi viaţă de apoi).
Instituirea zilei contabilului român a fost motivatã de faptul cã multe alte profesii din România, unele cu membri mult mai puţini decât numãrul profesioniştilor contabili, sãrbãtoresc anual o zi a lor în care fac bilanţul muncii, premiazã colegii cu merite deosebite şi, nu în ultimul rând, se distreazã.
De ce s-a ales ziua de 21 septembrie?
Pentru cã profesia contabilã este privitã ca cea care gestioneazã, calculeazã şi pãstreazã echilibrul între „cât trebuie” şi „de unde luãm”. Cu alte cuvinte, este o profesiune ce presupune mult tact şi echilibru. Simbolul profesiei contabile este contul, instrument care se reprezintã de cele mai multe ori sub forma unui T sau a unei balanţe. Nu mai punem la socotealã faptul cã existã chiar şi un alt instrument de lucru cu denumirea de Balanţã. Toate acestea au determinat sã se aleagã o zi care sã sugereze echilibrul şi sã aibã legãturã cu instrumentele de lucru ale profesiei noastre. Astfel, s-a ales ziua de 21 septembrie, ziua echinocţiului dintre varã şi toamnã, când ziua este egalã cu noaptea, zi care constituie începutul zodiei Balanţã. Propunerea a fost aprobată de Conferinţa Naţională a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România din 2 septembrie 2004, care a adoptat-o în unanimitate şi cu mare entuziasm, prin Hotãrârea nr. 04/52. Materializarea acestei idei a revenit Consiliului Superior, care, prin Hotãrârea nr. 04/62 din 20 noiembrie 2004, a aprobat Normele nr. 12.726/2004 privind modul de organizare şi desfãşurare a manifestãrilor prilejuite de ziua de 21 septembrie ca zi naţionalã a contabilului român.
Oficial, prima ediţie a sãrbãtoririi „Zilei naţionale a contabilului român” a fost 21 septembrie 2005.
Extras din Normele nr. 1.2726/21 septembrie 2004
Ziua de 21 septembrie va fi sãrbãtoritã în fiecare an de cãtre toţi profesioniştii contabili din România, membri ai CECCAR sau angajaţi în diverse ramuri ale economiei. Prilej de aniversare pentru toți contabilii din România, ziua de 21 septembrie va fi sãrbãtoritã în întreaga ţarã, prin manifestãri cultural ştiinţifice, întâlniri social-profesionale, simpozioane, mese rotunde etc., organizate sub patronajul filialelor CECCAR de la nivel teritorial, cu scopul promovãrii imaginii, intereselor şi rolului contabilului într-o economie de piaţã concurențialã. (…) Acţiuni de mediatizare a zilei de 21 septembrie vor avea loc sãptãmânal, începând cu data de 15 iulie a fiecãrui an, prin toate mijloacele de informare: presa localã, radio şi TV. Pânã la data de 1 septembrie a fiecãrui an se vor transmite tuturor directorilor economici, directori financiari, contabililor-şefi sau responsabililor cu activitãţile financiar-contabile din societãţile comerciale scrisori invitaţii cuprinzând informaţii cu privire la modul de organizare şi desfãşurare a zilei de 21 septembrie. La sediul fiecãrei filiale se va ancora un banner care sã marcheze aceastã manifestare. La desfãşurarea manifestãrilor care vor avea loc în ziua de 21 septembrie, pentru o mai largã participare, vor fi invitaţi reprezentanţii locali ai instituţiilor statului şi mediului de afaceri din judeţ. (…) Pentru a sãrbãtori în mod unitar ziua contabilului român, ora de deschidere oficialã a manifestãrilor va fi 10,00 (a.m.), iar deschiderea va fi fãcutã de cãtre preşedintele filialei CECCAR. Cu ocazia manifestãrilor vor fi prezentate toate publicaţiile editate de CECCAR, sub formã de standuri de prezentare şi/sau vânzare.
„Deși nu guvernează lumea, cifrele contabilității exprimă maniera în care aceasta este guvernată.” Pentru a putea sărbători această zi cu mai multă bucurie, profesorul E. Horomnea a inițializat un decalog pentru economistul mileniului III. A ști contabilitate nu înseamnă totul. A iubi contabilitatea nu este suficient. Pentru a înțelege adevăratul mesaj al cifrelor, trebuie să știm și să iubim contabilitatea. Iată ce trebuie să aibă în vedere orice contabil:
1.Trăim într-o lume cu resurse limitate
2.Primul pas spre prosperitate îl reprezeintă chiverniseala
3.Nimeni nu a eșuiat în afaceri atunci când a socotit prea mult. Invers, slavă Domnului
4.Ordinea din cuget trebuie instaurată și în viață
5.Primul semn al declinului în afaceri îl reprezintă lipsa de informare
6.Fără prudență, ordine și rigoare poți risipi într-o clipă tot ce ai agonisit într-o viață
7.Este demn să-ți măsori cu cumpătare efortul
8.Cifrele vorbesc uneori mai relevant decât cuvintele
9.Unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei (Bill Gates) a fost la originile lui ... contabil
10.Așa cum a spus Goethe, „contabilitatea este una dintre cele mai ingenioase creații ale spiritului uman”. (Cristina C.)
Autor: DorohoiNews.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.