Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Țigara electronică, impusă ca 'obiect de consum' accesibil tuturor, ar trebui să fie clasat ca medicament? Întrebarea suscită de mai multe luni o controversă pasionantă, inclusiv printre medicii specializați în lupta împotriva tabagismului, dar și un intens lobby în Europa. Această problemă ar urma să fie tranșată, marți, de deputații europeni, cu ocazia unei dezbateri pe marginea directivei privind produsele de tutungerie, notează cotidianul francez Le Figaro, citat de Agerpres.
Odată cu schimbarea statutului, există intenția de a modifica modul de percepere a acestui produs, reafirmând rolul acestuia de instrument pentru combaterea sevrajului tabagic. Dacă țigara electronică ce conține nicotină va deveni 'medicament', ea va fi comercializată exclusiv în farmacii și nu în magazine specializate, care prosperă după introducerea acesteia în Franța, în 2008. Între altele, ea va fi supusă procedurii de autorizare pentru comercializarea pe piața farmaceutică, fapt ce presupune elaborarea unor studii științifice care să ateste eficacitatea sa în cazurile de sevraj, precum și absența caracterului toxic al acesteia.
Potrivit poziției Oficiului francez de prevenție a tabagismului, o asemenea decizie va însemna și sfârșitul 'vapotajului' la liber (inhalărea de vapori ai țigării electronice), acesta devenind 'contraproductiv' pentru sănătatea publică. 'Circa 90% dintre utilizatorii care nu au nicio dorință să înceteze să fumeze nu se vor duce să se aprovizioneze în farmacii și vor pierde din start un beneficiu pentru sănătatea lor', subliniază președintele Oficiului, Bertrand Dautzenberg. Chiar dacă efectele pozitive ale țigării electronice nu au fost încă demonstrate, pneumologii subliniază că aceasta este 'infinit' mai puțin nocivă decât tutunul, care ucide circa 73.000 de persoane în fiecare an. 'Ea conține mult mai multe substanțe vătămătoare: nici particule solide, nici gudron, nici substanțe cancerigene, nici monoxid de carbon', se spune în raportul remis, în această primăvară, ministrului francez al sănătății de către Dautzenberg.
Prin atribuirea statutului de medicament, asociațiile anti-tabagism speră să scoată țigara electronică din mâinile fabricanților de produse de tutungerie, care se interesează de noua piață. 'Obiectivul industriei va fi cel de a recruta noi clienți. Este mare riscul de a vedea nefumători convertindu-se și devenind dependenți de tutun, începând cu versiunea electronică', atenționează Comitetul național francez de luptă împotriva tabagismului.
Directiva, care nu se va aplica înainte de 2017, nu va conduce prin urmare la o retragere imediată de pe piață a țigării electronice. Sursa: realitatea.net
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.