Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Un articol controversat prevede că alcoolemia luată în calcul este cea din momentul prelevării probelor biologice, nu din momentul în care a fost produs accidentul.
Noul Cod Penal, care intră în vigoare de mâine, aduce modificări importante în favoarea şoferilor care încalcă regulile de circulaţie. Astfel, vechile reglementări prevedeau că un conducător auto prins cu o alcoolemie în sânge de 0,8 grame la mie risca o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
Însă de la 1 februarie, cei care se urcă băuţi la volan pot scăpa doar cu o amendă penală, în funcţie de gravitatea faptei comise în această stare.
Mai mult, noul Cod Penal lasă o portiţă importantă pentru şoferi, deoarece alcoolemia ce va fi luată în considerare într-un dosar penal va fi cea de “la momentul prelevării mostrelor biologice”. Anterior, nivelul de alcoolemie inclus într-un rechizitoriu era cel de la momentul comiterii faptei, stabilit pe baza unei expertize medico-legale. Aceasta includea un calcul retroactiv, după o formulă care lua în considerare timpul trecut de la consumul băuturii, greutatea corporală, alcoolemia măsurată şi rata de metabolizare a alcoolului. Metoda prezenta însă şi o marjă de eroare. Noua reglementare, care elimină acest calcul, ridică unele semne de întrebare. Teoretic, un şofer prins băut la volan îl poate convinge pe agentul rutier, inclusiv prin fapte de corupţie, să amâne cât mai mult momentul când sunt prelevate probele biologice, astfel încât valoarea alcoolemiei luate în considerare într-un dosar penal să fie mai mică.
Şeful Poliţiei Rutiere Române, comisarul şef Lucian Diniţă afirmă că acest lucru este greu de crezut. “Nu se poate amâna momentul prelevării probelor. Conducătorul auto este însoţit de un poliţist când se face testarea biologică. Eu nu văd ce interes ar avea poliţistul să-l ia şi să-l ducă peste vreo cinci ore”, ne-a răspuns Lucian Diniţă.
Totuşi, şeful poliţiştilor rutieri nu exclude în totalitate posibilitatea ca agenţii din teren să accepte amânarea, în urma unor beneficii, dar insistă că, în acest caz, intervin alte pedepse. “Asta e deja cu totul altceva. Dar, ca agent, eşti obligat ca în maximum o oră de la momentul depistării şoferului aflat sub influenţa alcoolului să-l duci la prelevarea probelor biologice. Dacă nu, tu eşti cel care trebuie să răspunzi”, a precizat directorul Poliţiei Rutiere Române.
Cu toate acestea, Lucian Diniţă nu a putut explica de ce legiuitorul a dorit să facă această modificare în noul Cod Penal, deşi inclusiv noile reglementări pentru refuzul sau sustragerea de la prelevarea probelor biologice prevăd o pedeaspă maximă mai mică. Astfel, şoferii băuţi riscă doar 5 ani de închisoare, în loc de şapte, dacă nu acceptă să le fie prelevate mostre de sânge.
Alte prevederi favorabile
Dacă până la 1 februarie, cei care conduceau un autovehicul neînmatriculat ori cu numere de înmatriculare false riscau o pedeapsă cu închisoarea, după această dată ei pot scăpa şi numai cu o amendă penală.
În fine, cei care produceau un accident rutier în urma cărora victimele aveau nevoie de peste 10 zile de îngrijiri medicale răspundeau, până azi, în faţa legii, pentru vătămare corporală şi riscau o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă.
De mâine, numărul de zile de îngrijiri medicale de la care fapta constituie vătămare corporală a fost mărit la 90. Mai mult, pentru că accidentul este considerat din culpă, pedeapsa a fost scăzută de la 3 luni la doar un an de închisoare sau amendă.
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.