Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Proiectul de lege este aprobat deja de Senat şi urmează să fie dezbătut, în curând, şi în Camera Deputaţilor. Astfel, pe acvila mare ar putea fi aşezată coroana regală a României, purtată de Regele Carol I. Coroana respectivă a fost făcută din oţelul unui tun capturat la Plevna şi reprezintă un simbol în câştigarea independenţei României în 1877. Potrivit proiectului de lege, aceeaşi coroană ar urma să apară şi pe acvila mică de pe stemă.
Specialiştii de la Academia Română susţin doar coroana de pe acvila mare."Ar fi o repunere normală a istoriei ţării noastre pe stemă şi nu are nici o legătură cu familia regală, sau cu forma de guvernământ", susţin specialiştii comisiei de heraldică, de la Academia Română, citaţi de Pro TV.
„Acvila mare încoronată este o repunere în drepturi, reprezintă independenţa câştigată in 1877, suveranitatea statului. Este o readucere în atenţie a trecutului României”, a declarat Ileana Caza, secretarul Comisiei de Heraldică din cadrul Academiei Român, pentru Pro TV. Altfel, specialiştii Academiei susţin că în 1992, din cauza unei confuzii, am reluat stema cu acvila dar fără coroane, sub pretextul ca ar fi fost reprezentataă astfel familia regala.
„Stema unui stat reprezinta chiar individualizarea statului, CV-ul lui, amprenta istorica, ceva recunoscut de toate celelalte state. Ea nu reprezinta prezentul, nu are legatura cu forma de guvernământ, ci reprezinta trecutul, istoria”, a mai spus Ileana Caza. Actuala stemă conţine acvila mare, simbol al suveranităţii. Crucea reprezintă originea creştină, iar buzduganul şi sabia, independenţa.
Sectoarele de pe scutul cel mic, purtat de acvilă reprezintă provinciile istorice: Ţara Românească - în care regăsim acvila valahica însoţită de astri Moldova - cu capul de bour, aştri şi un trandafir, simbol al vieţii Banatul - cu Leul care trece podul, însemn vechi al Timişoarei Stema tradiţională a Transilvaniei - ce conţine acvila însoţităa de aştri şi 7 cetăţi fortificate, dupa numele german al regiunii, Siebenburgen şi Dobrogea - cu delfinii care reprezinta zona maritimă. Sursa: Gandul.info
18.03.2014 la 09:02
Cine stie sa explice ce inseamna elementele incluse in stema Dorohoiului? Iata explicatia din monitorul oficial http://www.primariadorohoi.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=64&Itemid=192
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.