Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ploile abundente au dat peste cap piaţa cerealelor din România. Apa a diminuat cantitatea de gluten din boabe, lucru care transformă grâul de panificaţie în furajer.
Ploile din ultimele două luni au dat peste cap planurile agricultorilor. În primul rând au împins secerişul până aproape de finalul lunii iulie.La nivelul judeţului Gorj, de pildă, s-au recoltat doar 2.500 de hectare de grâu dintr-un total de aproximativ 9.500. Situaţia este foarte critică, întrucât lanurile de grâu au început să se înnegrească. În al doilea rând, din cauza apei prea din abundenţă, calitatea cerealelor este scăzută.“Pentru un grâu de panifacaţie, cantitatea de gluten din bob trebuie să fie de cel puţin 22%. Acum nu depăşeşte, în medie, 19%, ceea ce îl face furajer”, ne-au destăinuit surse din cadrul Ministerului Agriculturii.
Grâul se vinde cu 40 de bani/kgInformaţia a fost confirmată de Gheorghiţă Dilibaş, administratorul Cooperativei Agricole Unirea din Miorcani, judeţul Botoşani, unul dintre producătorii de grâu din nordul Moldovei.
„Este adevărat că, din cauza ploilor, a scăzut conţinutul de gluten, adică în acest moment nu este panificabil, teoretic. Acesta este şi motivul pentru care preţul este acum de doar 40 de bani pe kilogram. Însă şmecherii îl achiziţionează ieftin, ca grâu furajer, de la cei care nu au unde să îl depoziteze, apoi îl vând drept panificabil. Aşa este piaţa!... Anul trecut, după seceriş, kilogramul costa 55 de bani. Noi nu îl vindem acum, îl depozităm, că avem unde, îl lăsăm să se usuce şi îi mai creşte astfel glutenul. Îl vom vinde după 1 octombrie, cu 60 de bani kilogramul. În orice caz, nu trebuie să vă faceţi iluzii că veţi mânca pâine din alt grâu! Tot din ăsta vom mânca. Pâine furajeră…”, ne-a explicat Gheorghiţă Dilibaş.
Menţionăm că dintr-un kilogram de grâu se fac, în medie, trei pâini de 300 de grame bucata. De asemenea, trebuie spus că glutenul ajută mult industria panificaţiei în fluxul tehnologic, adică creşte şi leagă bine aluatul. Totuşi, pâinea cu puţin gluten este considerată mai sănătoasă decât cea cu mult gluten.
Porumbul şi floarea-soarelui arată bine, dar via e catastrofă!Agricultorii spun că anul acesta vor face o recoltă de porumb foarte bună, cu cel puţin 10% mai bună decât anul trecut. Floarea-soarelui este şi ea bună.Probleme foarte mari vor fi însă la viţa-de-vie, care este în mare parte mănată. După cum arată strugurii, în aproape toate zonele viticole, anul acesta vom avea o producţie de vin puţină şi proastă. Ssursa: libertatea.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.