Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Lecţiile din manualele de religie au stârnit în ultimii ani numeroase critici. Deşi o mare parte a manualelor care aveau conţinut cu impact emoţional asupra copiilor au fost retrase, noile manuale stârnesc la rândul lor controverse.
Începând cu anul şcolar 2014 - 2015, în clasele întâi şi doua au fost introduse manuale de religie noi, care, cel puţin teoretic, ar trebui să insufle elevilor valori şi atitudini pozitive, scrie adevărul.
Informaţiile din noile manuale ar trebui să respecte învăţătura şi spiritualitatea Bisericii, să fie adaptate experienţei de viaţă a copiilor.
De asemenea, profesorii trebui să se axeze pe relaţiile dintre diferite evenimente istorice şi religioase, iar activităţile practice să promoveze experienţele religioase ale copilului din familie şi biserică. Aşadar, noile manuale ar fi trebuit să elimine complet lecţiile care ar putea avea un impact emoţional asupra copiilor, însă nu s-a întâmplat aşa.
În manualul de Religie, creştin ortodoxă, de clasa a II-a a Editurii Sf. Mina, elevii afla că primul lucru pe care trebuie să îl facă în cazul în care se pierd într-un magazin, este să se roage la Dumnezeu.
În acelaşi manual, la pagina 75, autorii prezintă un text în care este relatată povestea unei fetiţe, al cărei tată este grav bolnav.
După ce află că Alexandra plânge în hohote şi relatează învăţătoarei că doctorii au cerut mamei că să îl ia acasă, pentru că nu mai au ce se îi facă, elevii decoperă, în final, că tatăl Alexandrei s-a făcut bine după ce învăţătoarea le-a cerut să se roage pentru el şi să îl pomenească în rugăciuni, atât colegilor, cât şi elevilor de la alte clase.
Conţinutului manualelor de religie a fost criticat vehement în 2012, când Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) a cerut retragerea lor, pe motiv că îi „agresau psihic pe copii”.
În septembrie 2012, ASUR a cerut Ministerului Educaţiei să retragă „de urgenţă“ manualele de religie care promovează „intoleranţa religioasă“ şi care îi agresează psihic pe copii, prin repetarea obsesivă a temelor despre păcat, iad şi diavoli.
Concret, spuneau cei de la ASUR, copiilor li se inducea ideea că nerespectarea cu stricteţe a „poruncilor“ îi condamnă la „osânda veşnică“.
În replică, Patriarhia Română a solicitat atunci la rândul său ministerului să intervină pentru a clarifica condiţiile prevăzute de lege pentru predarea religiei în şcolile publice. În manualul de Religie de la Editura Sf. Mina, clasa I, le exemplifica elevilor ce păţeşti dacă minţi sau dacă faci rău. Dacă minţi, atunci vei fi calcat de maşină, în manual fiind o ilustraţie cu un copil accidentat. Invăţătura: „Bine faci, bine găseşti. Rău faci, rău găseşti".
Reprezentanţii Bisericii au anunţat că vor revizui manualele de religie, îmbunătăţindu-le conţinutul, urmând ca din toamnă să apară şi în varianta digitală.
16.03.2015 la 12:54
Astea sunt precepte biblice si nu opinii ale autorilor de manuale. Daca tot se dau intelectuali contestatarii, ar trebui sa citeasca Biblia. Asa de cunostinte generale....:):)
15.03.2015 la 23:09
Interesant este faptul ca nimeni nu a comentat despre Evaluarea nationala de la limba romana pentru clasa a IV de anul trecut.Textul pe baza caruia erau cerintele era despul de deprimant si suna cam asa : O fetita pe nume Maria traia cu bunica deoarece parintii erau la munca in strainatate.Fetia nu-si mai vazuse de doi ani parintii si traia cu greu alaturi de bunica intr-o casuta saracacioasa.Maria isi iubea nespus de mult bunica si vrea sa-i ofere o excurie, dar nu are bani asa ca se decide sa culeaga ghiocei dintr-o padure intunecata si deasa.Cu banii obtinuti din viderea ghioceilor urma sa-i ofere bunicii excursia.Maria se rataceste si aproape more inghetata de frig.Este salvata de parinti, care in mod miraculos venisera sa o vada....Ciudat text pentru o evaluare si ma intreb, cum se simteau copilasii care traiesc drama Mariei? De ce atunci nimeni nu a criticat acest text? Ce este rau in a te ruga pentru binele aproapelui? De ce nu mai credem in Dumnezeu si ne incredem doar in norme? De ce ?
15.03.2015 la 20:24
Cati oameni bolnavi, atatea povesti adevarate. Doar ca oamenii nu se imbolnavesc din cauza Religiei, ci din cauza lipsurilor din sistemul social si din cauza stresului cauzat de lipsuri. Cand nu vrem sa ne recunoastem greselile, dam vina pe altii....
15.03.2015 la 20:19
Aiurea. Daca minti, ajungi parlamentar sau ministru Care iad? Politicienii damboviteni traiesc ca in sanul lui Avraam. In lumea asta. Dincolo, unde Servicikle nu mai pot lucra, or vedea ei....:):):) Sa fie asta intoleranta reclamata de Cernea deputatul care inchide cercul ???
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.