Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
In toamna anului trecut, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 a fost modificata prin lege astfel incat parintele aflat in concediul pentru cresterea copilului sa poata obtine venituri impozabile fara sa-i fie suspendata plata indemnizatiei. De aceea, Executivul a trebuit sa faca anumite modificari in acest sens in normele pentru aplicarea ordonantei de urgenta.
Conform actului normativ, persoana care obtine concomitent venituri din mai multe surse poate obtine concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului in baza documentelor prin care face dovada suspendarii a cel putin uneia dintre activitati, astfel incat sumele castigate sa nu depaseasca 3.000 de lei intr-un an calendaristic.
„In perioada concediului (...), persoana indreptatita poate realiza venituri supuse impozitului pana la nivelul prevazut la art. 16 alin. (3) lit.c) din ordonanta de urgenta (maximum 6 ISR intr-un an calendaristic, adica 3.000 de lei - n.r.), prin desfasurarea efectiva a unei activitati,cu conditia mentinerii intreruperii/suspendarii uneia dintre activitatile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizatie", scrie in hotararea de Guvern.
Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie, parintele care le solicita trebuie sa fi obtinut venituri impozitate in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului. Conform OUG nr. 111/2010, cele 12 luni pot fi constituite integral si din perioade in care solicitantul s-a aflat in situatii precum somaj, concedii medicale pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca sau concediu fara plata pentru cresterea copilului.
Astfel, in situatia in care parintele n-are cum sa dovedeasca suspendarea activitatii, acesta poate obtine venituri supuse impozitului din orice activitate, atat timp cat nu este depasita limita anuala de 3.000 de lei.
Pe deasupra, din moment ce ambii parinti au dreptul sa ceara intrarea in concediul de crestere, limita anuala de 3.000 de lei se aplica fiecaruia, daca solicitarea dreptului se face succesiv. "In situatia in care persoanele indreptatite solicita succesiv dreptul la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, limita de venituri prevazuta la art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta se aplica fiecaruia dintre acestia", scrie in actul publicat joi in Monitor.
Autoritatile sunt obligate sa verifice daca parintele aflat in concediul de crestere respecta limita de venituri de 3.000 de lei pe an calendaristic, in termen de trei luni de la incheierea fiecarui an din perioada concediului, dar si de la incetarea dreptului la concediu si indemnizatie.
Atentie! Daca parintele aflat in concediu realizeaza venituri mai mari de 3.000 de lei pe an, acesta este obligat sa anunte in scris primaria in cel mult 15 zile lucratoare. In caz contrar, daca autoritatile constata ca limita a fost depasita, se considera ca indemnizatia a fost incasata pe nedrept si va fi recuperata in baza legii.
Cand poate parintele aflat in concediu sa obtina venituri
Persoanele care se afla in concediul pentru cresterea copilului au voie sa realizeze venituri impozabile, potrivit modificarilor aduse prin HG nr. 685/2015, in urmatoarele intervale de timp:
· in perioada dintre data stabilirii dreptului la concediu si indemnizatie si data de 31 decembrie a anului respectiv (pentru oricare optiune de concediu a persoanei indreptatite);
· in perioada dintre data de 1 ianuarie a anului si data incetarii dreptului la concediu si indemnizatie (pentru oricare optiune de concediu a persoanei indreptatite);
· in perioada dintre data stabilirii si data incetarii dreptului la concediu si indemnizatie, in situatia in care aceasta perioada este cuprinsa in acelasi an calendaristic, in cazul concediului pentru cresterea copilului pana la varsta de un an;
· in perioada dintre data de 1 ianuarie si data de 31 decembrie a aceluiasi an, in cazul concediului pentru cresterea copilului pana la varsta de doi ani, respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap;
· in perioada dintre data stabilirii dreptului si data suspendarii acestuia pentru acordarea stimulentului de insertie, indiferent de optiunea de concediu a persoanei indreptatite, cu respectarea perioadelor prevazute la punctele anterioare.
Parintii pot primi si alti bani in timpul concediului
Persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului pot obtine si alte sume de bani fara sa le fie suspendata plata indemnizatiei, in afara de cele impozabile, conform dispozitiilor OUG nr. 111/2010.
Mai exact, plata indemnizatiei nu se suspenda daca beneficiarii primesc indemnizatii in calitate de consilier local/judetean, indiferent de nivelul acestora.
Totodata, o alta exceptie in acest sens prevede ca plata indemnizatiei se mentine si daca persoana indreptatita "primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu".
Intrarea in concediu este conditionata de obtinerea de venituri.
Pentru a putea sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului si de indemnizatia aferenta, parintele care cere acest drept trebuie sa fi obtinut venituri impozabile in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului, stabileste OUG nr. 111/2010.
Cuantumul indemnizatiei lunare reprezinta 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni. Detalii, pe avocatnet.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.