Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Microîntreprinderile a căror cifră de afaceri reprezintă echivalentul sumei de până la 100.000 de euro pentru anul precedent şi care au până la 9 salariaţi vor putea opta, începând cu 2011, între plata unui impozit pe profit de 16% şi plata unei taxe de 3% din venituri, a anunţat ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu.
Prevederea a fost inclusă în modificările Codului fiscal, adoptate de Guvern în şedinţa de joi.
Potrivit ministrului Finanţelor, nu vor avea posibilitatea să opteze între ce două posibilităţi de plată microîntreprinderile care obţin venituri din activităţi bancare, asigurări, jocuri de noroc, consultanţă şi management.
„Am introdus în Codul fiscal o metodă simplificată, care permite alegerea uneia dintre cele două opţiuni. Prin acordul cu FMI avem, posibilitatea introducerii acestui sistem simplificat”, a afirmat ministrul Finanţelor.
Ministrul Ialomiţianu a precizat, răspunzând unei întrebări, că în cazul în care toate microîntreprinderile eligibile ar opta pentru plata unei taxe de 3% din cifra de afaceri, impactul bugetar ar fi de 100 de milioane de lei în 2011.
O altă modificare adusă Codului fiscal se referă la impozitarea cu 16% a veniturilor nedeclarate a căror natură nu este cunoscută la momentul controlului de către ANAF.
Ministrul Finanţelor a menţionat că în cazul oricărei persoane fizice care a făcut cheltuieli sau deţine elemente de patrimoniu mai mari cu 10%, dar nu mai puţin de 50.000 de lei, decât veniturile declarate, se vor face verificări ale situaţiei fiscale şi dacă se constată că există venituri nedeclarate a căror natură nu este cunoscută, acestea se impozitează cu 16%.
Verificările vor fi făcute pe baza următoarelor metode indirecte, a precizat ministrul Finanţelor:
- Metoda cheltuielilor efective
- Metoda fluxurilor financiare
- Metoda patrimoniului
"Toate persoanele care nu şi-au declarat veniturile, mă refer la persoanele fizice, iar în momentul controlului nu pot demonstra natura acestora, vor fi impozitate cu 16%. Este o decizie curajoasă, solicitată de multă vreme de instituţiile financiare", a spus ministrul Gheorghe Ialomiţianu, arătând că sistemul care va fi implementat în România funcţionează în mai multe state UE şi în SUA.
Ministrul a adăugat că "va fi verificată situaţia fiscală a persoanelor cu venituri foarte mari, exact ca în Statele Unite, unde 1% din persoanele mari asigură 40% din cheltuielile bugetare. Trebuie să introducem aceste metode dacă dorim să avem succes în prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale", a afirmat ministrul Gheorghe Ialomiţianu.
„Guvernul a luat două măsuri importante: pe de o parte, legată de reducerea birocraţiei în administrarea financiară prin introducerea unui sistem simplificat, iar, pe de altă parte, în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale”, a declarat ministrul Finanţelor. (DorohoiNews.ro)
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.