Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ţara noastră a câştigat disputa cu Grecia, care contesta dreptul României de a folosi termenul de „telemea”. Telemeaua de Ibăneşti are toate şansele să devină primul produs din România cu denumire de origine protejată în Uniunea Europeană, anunţă TVR.
Ţara noastră a câştigat disputa cu Grecia, care contesta dreptul României de a folosi termenul de „telemea”. Oficialii europeni vor elibera certificatul pentru produsul fabricat în satul mureşean. Până acum, România avea un singur produs cu indicaţie geografică protejată, Magiunul de Topoloveni.
Cuvântul „telemea” a devenit anul trecut motiv de dispută între români şi greci. Aceştia din urmă au depus o opoziţie la Comisia Europeană pentru înregistrarea sortimentului „Telemea de Ibăneşti”.
Grecii susţineau că denumirea „telemea" seamănă foarte mult cu al lor „telemes”, ce defineşte tot un sortiment de brânză albă, sărată. Argumentele noastre au fost, însă, mai puternice. Reprezentanţii companiei de la Ibăneşti spun că au fost sprijiniţi de actualul ministru al Agriculturii, aflat atunci la Bruxelles.
Urmează în câteva săptămâni să primim certificatul de denumire protejată la nivel european, a confirmat pentru Ştirile TVR Nicu Bumb, inginer şef la fabrica de telemea de la Ibăneşti.
Reţeta este preluată de la bătrânii satului. Atât pentru prepararea brânzei, cât şi pentru conservarea alimentelor se folosea apa sărată a unui puţ din satul Orşova. Fabrica de la Ibăneşti are peste 100 de angajaţi şi prelucrează zilnic 40.000 de litri de lapte.
Când un produs este certificat la nivel european înseamnă că va fi promovat pe piaţa uniunii şi că producătorul va putea accesa bani europeni nerambursabili. Ţara noastră încearcă de ani buni să înmulţească produsele tradiţionale recunoscute în Uniunea Europeană.
Novacul afumat de Ţara Bârsei, Salamul de Sibiu, Telemeaua de Mărginimea Sibiului şi Ţuica bătrână de Morăreşti sunt pe listă. Singurul produs românesc certificat până acum la Bruxelles este Magiunul de Topoloveni. Sursa: ziarero.antena3.ro
12.02.2016 la 15:38
am gasit in new jersey salam de sibiu la pretul de 20 dollari kg.ee f greu sa gasesti produse romanesti in SUA. oare dece nu se intesifica exportul din ROMANIA?nu platiti salarile politicienilor si astfel vor cauta modalitati de a vinde bunele produse in tara
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.