Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Executivul ia în calcul o nouă modificare a Codului Fiscal, pentru a impozita proprietăţile în funcţie de valoarea lor de piaţă, şi nu pe baza amplasării lor, ca în prezent. Când va trece şi la fapte, deocamdată nu ştim, dar schimbarea filosofiei de impozitare va necesita foarte mult timp şi va crea un haos generalizat pentru că direcţiile de taxe şi impozite ale primăriilor vor fi sufocate de peste 8 milioane de dosare.
Prezent luni la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România, premierul Dacian Julien Cioloş a strecurat, în discursul său, câteva idei despre cum se gândeşte Guvernul să reformeze sistemul de taxe şi impozite locale. „(…) poate analizăm trecerea la un sistem de impozitare bazat pe valoarea de piaţă a imobilelor, şi nu pe baza amplasării lor”, spunea premierul, motivând posibila decizie prin faptul că, în următorii doi ani, administraţiile locale nu vor primi mai mulţi bani de la bugetul central, urmând să se descurce singure pentru a-şi majora veniturile. Pentru toţi premierii politici ai României cea mai facilă metodă de a creşte veniturile a fost majorarea impo-zitelor, în lipsa unei creşteri economice reale, iar premierul tehnocrat pare a fi şi el prizonierul acestei gândiri. O gândire păguboasă pentru majo-ritatea românilor.
Valoarea de piaţă, stabilită de un evaluator ANEVAR
Impozitarea locuinţelor s-a modificat de la începutul anului, odată cu intrarea în vigoare a Codului Fiscal, prevăzându-se ca ea să se facă în funcţie de destinaţia spaţiului: locuinţă sau sediu de firmă. Pentru locuinţele unde este înregistrată o firmă (sau este un spaţiu mixt, locuinţa şi firmă), proprietarii sunt obli-gaţi, ca până pe data de 31 martie, să depună, la direcţiile de taxe şi impozite ale primăriilor, un raport de evaluare din care să reiasă valoarea de piaţă a apartamentului. Evaluarea apartamentului trebuie făcută cu un evaluator autorizat, membru ANEVAR, contra unei sume de minimum 400 de lei, şi ea durează acum aproximativ o săptămână, în situaţia în care vorbim despre locuinţele aflate la oraş. Cu siguranţă, oda- tă cu apropierea termenului de 31 martie, durata se va prelungi pentru că tot mai mulţi antre-prenori vor apela la un expert evaluator. De asemenea, va creşte exponenţial şi aglomeraţia la ghişeele de taxe şi impozite. Evaluarea dosarelor şi stabilirea impozitelor este o operaţiune care durează mai bine de o lună de zile, urmând ca ulterior să fie stabilită valoarea impozitului. Trebuie spus că toate datele referitoare la firmă, precum adre-sa sediului social şi a punctelor de lucru, cât din spaţiu foloseşte an-treprenorul pentru desfăşurarea afacerii şi dacă îşi deduce cheltuielile administrative cu sediile sunt date care apar la Registrul Comerţului şi în decla-raţiile depuse la ANAF. Dar cum instituţiile publice din România nu au baze de date comune, în ciuda zecilor de milioane de euro aruncaţi pe sisteme informatice, metoda cea mai simplă pentru autorităţi a fost să arunce această sarcină pe umerii antreprenorilor.
4.000 de experţi, la peste 8 milioane de locuinţe
Adică exact ce ar vrea premierul să facă, în viitor, cu toţi proprietarii celor 8,4 milioane de locuinţe (conform ultimului recensământ). Poate pentru un antreprenor, care are o afacere chiar şi de familie, o sumă de 400 de lei ar putea să nu fie mare, dar pentru mulţi dintre români această sumă ar fi imposibil de achitat. Dosarul cuprinde, pe lângă raportul de evaluare, o serie de documente ale casei, precum documentul de recepţie a locuinţei sau blocului, schițele interioare etc. Sunt foarte multe blocuri, construite în urmă cu 40-50 ( pentru cele şi mai vechi nici nu mai are rost să vorbim) pentru care nu există un document de recepţie finală, ci doar recepţii intermediare (pentru instalaţia de gaze, pentru instalaţia electrică, pentru lucrări ascunse etc.), iar acest lucru îngreunează întocmirea dosarului.
Actuala modalitate de impozitare a locuinţelor este bazată pe calcule ce iau în considerare materialele utilizate, suprafaţa, vechimea locuinţei şi destinaţia locuinţei. Valoarea totală a prejudiciului adus regiei Romsilva, după intrarea în vigoare a noilor prevederi din Regulamentul de valorificare a masei lemnoase, nu a fost calculată încă. sursa:jurnalul.ro.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.