Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
In primul rand pentru ca in 2010 nu s-a facut nimic, dar absolut nimic, pentru ca anul care urmeaza sa ne aduca si ceva bun. Explicatia cea mai simpla pentru care 2011 ne va stoarce si de ultimele resurse, atat financiare cat si psihice, este ca in 2010 s-au pus bazele si s-au consolidat premisele prabusirii nivelului de trai din viitor.
Unica politica de redresare economica imbratisata de Guvern a fost sa taie. Si au taiat fratilor. Tot. Salarii, pensii, alocatii, subventii, burse, concedii maternale, somaj, posturi in sistemul bugetar, in general, cam tot ce au putut taia. In contrapondere au crescut toate taxele si impozitele pe care le putea majora. De la TVA pana la accize si taxa de prima inmatriculare, Executivul nu a ratat nimic.
Pe scurt, guvernantii nostri luminati au facut exact ceea ce nu ar fi trebuit sa faca intr-o perioada de recesiune economica. Au majorat taxele si impozitele si au diminuat veniturile. Nicio economie din lume nu a adoptat ambele masuri in acelasi timp. In consecinta logica, niciun stat din lume nu inregistreaza derapajele cu care ne putem mandri noi. In niciun stat european, aflat in criza, nu exista o inflatie asemanatoare cu a noastra si nicaieri in lume, taierile de salarii nu au fost atat de mari si de extinse.
Ciudat mai este condus aceast popor! In cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, unde existau cele mai mici salarii si pensii, taman acolo au fost luate cele mai drastice masuri de "ajustare" a anvelopei salariale. Economia? Vreo 3,6 miliarde de euro. In fapt, se stie, nu a fost vorba de nicio economie, ci acei bani nu mai existau, pentru ca ei au fost risipiti, prin clientela de partid, in lucrari inutile - in terenuri de fotbal in sate parasite, in patinoare de 4 ori mai scumpe si in sali de sport in comune locuite doar de babe si mosi.
Un an intreg pierdut de Guvern doar pentru a reusi sa implementeze masurile lor draconice, in certuri infinite, cu drumuri si lupte sterile intre Parlament si Curtea Constitutionala. Cheltuiala acestor razboaie duse in zadar se apropie, probabil, de asa-zisa economie din salariile taite. Daca mai punem si scaderea puterii de cumparare si diminuarile inregistrate de firmele producatoare, si de aici intreg lantul vicios al prabusirii unui sector economic, putem sta perfect linistiti - guvernantii au lucrat impotriva cresterii economice.
Insa, dincolo de haosul legislativ si vidul economic provocat de acesta, adevarata problema grava care ne va lovi in viitor este ca actualul Executiv nu a luat nicio masura de stimulare a economiei. Singura masura benefica a fost eliminarea celebrului "impozitul forfetar", pe vremuri considerat (de altfel) una dintre masurile anticriza de baza ale Guvernului.
Daca singura masura cu care acest Guvern si-a propus sa lupte impotriva crizei economice a fost sa scoata o lege, care altfel a falimentat zeci de mii de firme si a lasat pe drumuri alte sute de mii de angajati, atunci putem sa ne asteptam pentru anul 2011 la tot ce este mai rau. Nimic nu mai trebuie sa ne surprinda. Sa nu uitam ca imprumuturile de la FMI au fost folosite doar ca sa se plateasca salariile si pensiile si ca sa mentina cursul euro.
Asadar, nu avem niciun plan de investitii, nicio idee despre ce anume ar putea redresa economia, dar ii auzim pe cei care ne conduc la fiecare final de an cum ne anunta ca am iesit din criza. Ca si cum nu i-ar fi suficiente problemele pe care le are si asa pe cap, Executivul trebuie sa mearga inainte si cu cea mai scazuta cota a increderii in randul populatiei din ultimii 20 de ani.
Daca cineva isi imagineaza ca poate exista crestere economica din nimic, doar din revigorarea usoara a exporturilor, din cauza revenirii unor piete occidentale, atunci ne putem pregati de pe acum pentru 2011 de un cosmar mai groaznic decat cel experimentat anul acesta. Si sa nu uitam, ca la anul va fi termenul scadent al datoriilor acumulate anul acesta, atat a celor contractate de catre stat, cat si a celor private. Cand avalansa creditelor va incepe sa se rostogoleasca, amintirea lui 2010 va deveni paradisiaca.
Va fi insa prea tarziu, pentru ca adevaratele efecte ale crizei si haosului, instalate abia in 2010 in toate domeniile, vor rabufni in anul ce sta sa inceapa intr-un mod ce nu va mai putea fi controlat. Pentru asta suntem pregatiti de pe acum cand ni se spune ca statul nu este responsabil de soarta cetatenilor sai. De aceea ni se anunta decesul statului social. Pentru ca efectele incontrolabile care vor urma sa nu poata fi puse in carca nimanui.
E doar o lupta pentru supravietuire, unde cel mai puternic va trai. Restul emigreaza sau vor muri muncind pentru a-si plati datoriile. (DorohoiNews.ro)
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.