Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Președintele Klaus Iohannis a trimis sâmbătă Parlamentului spre reexaminare Legea care obligă instituțiile publice care încasează impozite și taxe să accepte achitarea acestora prin intermediul cardurilor de debit și de credit.
Șeful statului arată în cererea de reexaminare transmisă președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, că unele prevederi ale Legii pentru modificarea și completarea OUG nr. 193/ 2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată pot genera incertitudine juridică și lipsă de previzibilitate în aplicare.
„Justificată de rațiuni de ordin practic, dar și de faptul că o asemenea procedură este uzuală în multe țări, legea transmisă la promulgare conține însă unele prevederi ce pot genera incertitudine juridică și lipsă de previzibilitate în aplicare, motiv pentru care se impune reexaminarea acestora de către Parlament", spune Iohannis.
Șeful statului arată că art. III din lege prevede abrogarea alin. (21) și (22) ale art. 3 din Legea nr.70/ 2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar și pentru modificarea și completarea OUG nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, semnalând că aceste alineate nu există în acest articol.
De asemenea, Iohannis apreciază că este vorba de o eroare materială în cazul pct. 5 al art. I care prevede că la art. 3 din OUG nr. 193/ 2002, după alin. (2) se introduce un alineat nou, alin. (23).
„În această ultimă ipoteză, în care abrogările vizate de art. III ar putea avea în vedere art. 3 alin. (21) și (22) din OUG nr. 193/ 2002, semnalăm că, prin efectul abrogării, faptele prevăzute la art. 21 și art. 22 rămân fără sancțiune, motiv pentru care considerăm că se impune nu numai reanalizarea art. III, ci și o reevaluare a întregului art. 3 din OUG nr. 193/2002, atât sub aspectul sancțiunilor instituite, cât și sub aspectul limitelor acestora", se precizează în cererea de reexaminare.
Iohannis apreciază că probleme în aplicare pot genera și prevederile art. 3 alin. (2) lit. g) coroborate cu cele ale art. 3 alin (23) din legea transmisă la promulgare, potrivit cărora refuzul comercianților de a acorda avansuri în numerar din soldul existent în casă și din încasările zilei este considerat de lege contravenție și se sancționează cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei.
În acest caz, șeful statului semnalează că stabilirea conduitei abuzive a comerciantului, pe de o parte, nu este corelată cu norma stabilită la art. 1 alin. (7) din legea transmisă la promulgare, conform căreia în cazul în care numerarul aflat la dispoziția comercianților acceptanți prevăzuți la alin. (4) nu acoperă suma solicitată de utilizatorul de card, clientului i se va oferi suma disponibilă pentru astfel de operațiuni, iar, pe de altă parte, aceasta poate afecta libertatea comerciantului de a dispune de lichiditățile sale.
În plus, Iohannis menționează că expresia „numerarul aflat la dispoziția comercianților" (art. 1 alin. 7) poate fi considerată ca fiind una neclară, întrucât nu se înțelege dacă se referă la suma existentă în casă sau la suma alocată de comerciant acestui tip de operațiuni.
„Terminologia neclară, precum și caracterul de noutate al mecanismului economic instituit prin legea transmisă la promulgare ar justifica, totodată, și introducerea unei prevederi referitoare la posibilitatea completării normelor metodologice de aplicare", indică șeful statului.
El subliniază că legea transmisă la promulgare ar trebui reanalizată și sub aspectul termenului de intrare în vigoare (prevăzut la art. II), astfel încât să permită tuturor autorităților publice, băncilor, altor operatori economici și clienților să își conformeze și să își adapteze conduita cu prevederile noilor reglementări. În acest sens, Iohannis precizează că art. 78 din Constituție prevede că legile intră în vigoare la trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei.
Pe 10 mai, plenul Camerei Deputaților a adoptat proiect de lege care obligă instituțiile publice care încasează impozite și taxe să accepte achitarea acestora prin intermediul cardurilor de debit și de credit. Sursa: agerpres.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.