Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Incepand de marti si pana vineri inclusiv, in mai multe judete din tara vor rasuna alarme de instiintare si avertizare pentru populatie, actiunea fiind organizata de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) cu scopul de a pregati cetatenii pentru situatii speciale.
De asemenea, exercitiul care se desfasoara la nivel national are drept scop sa testeze si sa verifice echipamentele din componenta sistemului de protectie civila, precum si modul in care reactioneaza autoritatile implicate.
„In perioada vizata (18 - 21 aprilie, n.red.), locuitorii Capitalei si cei din judetele tarii vor auzi semnalul de alarmare, compus din 5 sunete a cate 16 secunde fiecare, in intervalul orar 10:00 – 15:00. De asemenea, in functie de caracteristicile tehnice, vor fi testate si echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocala catre populatie. Recomandam cetatenilor sa ramana calmi si sa urmareasca informarile inspectoratelor pentru situatii de urgenta. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma 'EXERCITIU'", informeaza IGSU printr-un comunicat de presa.
In cele patru zile, „vor fi verificate atat fluxurile de transmitere a mesajelor de instiintare catre autoritati, cat si modul de functionare a mijloacelor de alarmare a populatiei (sirene) existente la nivelul comunitatilor", se mai arata in comunicatul citat.
Autoritatile spun ca acest exercitiu ajuta la identificarea celor mai bune masuri care trebuie sa fie luate atat pentru protectia populatiei si bunurilor materiale, cat si pentru limitarea efectelor dezastrelor.
„Cele mai des intalnite situatii in care este alarmata populatia, prin intermediul sirenelor electrice si electronice, au loc pe timpul inundatiilor, cand este semnalata iminenta producerii unor viituri care sa puna in pericol viata persoanelor. De asemenea, sistemul de instiintare - alarmare este utilizat in cazul producerii unor accidente tehnologice in care sunt implicate substante periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau caderii obiectelor din atmosfera. Aceasta metoda destinata protectiei populatiei civile poate fi utilizata si pe timpul conflictelor armate", precizeaza IGSU.
Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta din Ministerul Afacerilor Interne, a explicat ca populatia trebuie sa stie ce inseamna fiecare sunet al sirenei, in cazul unor situatii de mare risc.
„Este un exercitiu prin care testam sirenele si obisnuim populatia ce inseamna fiecare sunet, ce inseamna cand suna asa sau cand suna altfel. Este un exercitiu care s-a facut si in alte tari, Germania a avut asa ceva recent la nivel national, prin verificarea sistemelor de instiintare publica, a sirenelor in mod deosebit. (...)
Sirenele sunt cele care exista in acest moment si vom analiza daca s-a auzit peste tot, daca toata lumea a sesizat ca sirenele sunt pornite, pentru ca sunt unii care si-au izolat geamurile si s-ar putea sa nu auda nimic. Atunci sunt sisteme alternative de alertare, la care incepem sa ne gandim, pe langa sirene, sa mai fie si altele. Facem parteneriat cu mass media sa transmita instantaneu mesaje in situatii de urgenta", a explicat secretarul de stat.
Intrebat de ce sistemul este testat tocmai acum, Arafat a spus ca este ceva normal, pentru ca de multi ani nu a fost testat.
Conform IGSU, la ora actuala exista in toata tara peste 7.700 de mijloace care pot fi utilizate in cazul unor situatii speciale, de buna lor functionare raspunzand autoritatile locale, in colaborare cu inspectoratele pentru situatii de urgenta.
Acest exercitiu este unul de mare amploare, desfasurandu-se la nivel national, insa anul trecut, inspectoratele pentru situatii de urgenta (ISU) au organizat 1.533 exercitii de alarmare la nivelul localitatilor.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.