Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Negocierile de aderare la UE ar putea fi finalizate în prima parte a anului 2011 cu condiţia ca Zagrebul să continue reformele deja inițiate, se arată în rezoluţia adoptată de Parlament miercuri, 16 februarie. Cea mai mare provocare rămâne însă comunicarea beneficiilor aderării la UE unei populaţii relativ sceptice.
Lupta împotriva corupţiei, sprijin pentru reîntoarcerea refugiaţilor, restructurarea sectorului naval sunt printre problemele ce mai trebuie soluţionate. Deputaţii recunosc eforturile depuse de Croaţia pentru modificarea constituţiei; reforma sistemului judiciar și cooperarea cu Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPII).
În rezoluția adoptată cu 548 de voturi pentru, 43 împotrivă și 52 de abțineri, deputații felicită "progresele substanțiale" înregistrate de statul din Balcanii de Vest în îndeplinirea criteriilor necesare pentru a finaliza negocierile de aderare. "Negocierile de aderare cu Croaţia pot fi finalizate în prima jumătate a anului 2011, cu condiţia să se continue cu fermitate reformele necesare".
Corupție
Apreciind eforturile guvernului croat de a lupta împotriva corupției, un exemplu elocvent fiind trimiterea în judecată a doi foști miniștri și a unui premier, deputații consideră că "există informaţii conform cărora corupţia este larg răspândită în Croaţia şi constituie încă o problemă generală gravă." Parlamentul solicită OLAF să coopereze îndeaproape cu autorităţile croate pentru a aduce la lumină eventuala corupţie secundară, care ar putea fi generată în cadrul instituţiilor UE.
Referitor la actuala reformă a justiției, deputații subliniază necesitatea judecării rapide a crimelor de război și solicită actualizarea Codului penal în conformitate cu cele mai exigente standarde ale dreptului internațional, îndeosebi cât privește definirea crimelor împotriva umanității, precum și îmbunătățirea măsurilor de protecție a martorilor.
Problema refugiaților
Per ansamblu, sunt salutate progresele în materie de întoarcere a refugiaţilor. Deputații constată cu satisfacţie că ostilitatea faţă de reîntoarcerea sârbilor a scăzut în cea mai mare parte a ţării. Autorităților croate li se solicită să elimine obstacolele întâmpinate pentru obţinerea permisului de reşedinţă permanentă. În plus, trebuie îmbunătățit programul de reconstrucţie a locuinţelor și trebuie lansate proiecte de redresare economică şi socială pentru refugiați, având în vedere că mii de refugiați nu s-au întors din Serbia.
Privatizarea șantierelor navale
Guvernul croat ar trebui să finalizeze în cel mai scurt timp procesul de restructurare a sectorului naval pentru a îndeplini un criteriu important pentru negocierile de aderare, de care depinde încheierea provizorie a capitolului referitor la concurenţă.
Convingerea populației despre beneficiile aderării
Deputații sunt preocupați de faptul că majoritatea cetăţenilor croaţi consideră că aderarea ţării lor la UE nu ar fi benefică, potrivit ultimului Eurobarometru. Aceștia îndeamnă autorităţile croate şi societatea civilă să îşi intensifice acţiunile destinate "să îi convingă pe croaţi că fac parte din proiectul european." (DorohoiNews.ro)
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.