Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Guvernul a decis, saptamana trecuta, sa aduca modificari importante la Codul Muncii. Pe langa cresterea amenzilor, se introduc si modificari privind documentele de evidenta a salariatilor, a activitatii si prezenta acestora, modificari care au luat prin surprindere firmele.
Mai mult, OUG nr. 53/2017 a fost adoptata vineri de Executiv si a intrat in vigoare luni, ceea ce a creat situatii dificil de gestionat pentru companiile din Romania. In plus, ordonanta contine prevederi ambigue, insuficient detaliate, astfel ca punerea lor in practica a creat multe semne de intrebare.
O detaliere a modificarilor Codului Muncii si cateva posibile solutii pentru aplicarea noilor prevederi ofera consultantul fiscal Adrian Benta.
Modificari importante la Codul Muncii au intrat in vigoare. Ce inseamna acum munca la negru si cat sunt amenzile
OUG nr. 53/2017 aduce noi obligatii privind respectarea legislatiei muncii, respectiv modifica Codul Muncii adoptat prin Legea nr. 53/2003 cu modificari ulterioare.
Modificarea foarte importanta consta in faptul ca, anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca. Pana acum, exista un termen de 20 de zile in care se puteau face si transmite contractele si/sau modificarile aduse acestora prin act aditional.
De asemenea, se stabileste ca angajatorul este obligat sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca, anterior inceperii activitatii si sa pastreze la locul de munca o copie a contractului individual de munca pentru salariatii care presteaza activitate in acel loc.
Aceasta prevedere cu pastrarea unei copii a contractului la locul de munca genereaza in practica dificultati majore pentru unele categorii de angajatori, cum ar fi cei cu santiere in localitati diferite, agentii de munca temporara sau salariatii aflati in delegatie.
O prima solutie, explica Adrian Benta, ar fi intocmirea unui biblioraft cu toate persoanele aflate intr-un santier. O alta solutie ar fi ca fiecare salariat sa pastreze alaturi de documentele de identitate si o copie a contractului de munca, situatie aplicabila mai ales conducatorilor auto ce se deplaseaza in mai multe locatii sau persoanelor aflate in delegatie.
Ca si solutie de compromis, intrucat legea nu stabileste ca aceasta copie sa fie in format hartie, ar fi pastrarea acestor documente in format electronic ce ar fi mai usor de accesat. Aici legiuitorul ar trebui sa vina cu o detaliere suplimentara a notiunii de "copie".
Prin OUG nr. 53/2017, se reglementeaza ce inseamna munca la negru, denumita "munca nedeclarata" in actul normativ, se introduc noi obligatii privind intocmirea, modificarea si inchiderea contractului de munca, se aduc majorari ale amenzilor aplicate pentru sanctiuni contraventionale si se permite inspectiei muncii suspendarea activitatii unui angajator aflat in culpa.
In plus, munca la negru nu mai este considerata infractiune.
Mai exact, prin munca nedeclarata se intelege:
primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, in ziua anterioara inceperii activitatii;
primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii;
primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat;
primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial.
Din punctul de vedere al sanctionarii muncii nedeclarate, nu mai este considerata fapta penala angajarea fara contract a unui numar mai mare de 5 persoane, insa s-au majorat semnificativ amenzile date pentru aceasta situatie.
Pentru fiecare salariat aflat in situatia de munca nedeclarata, amenda este in suma de 20.000 lei, iar ca si sanctiune complementara inspectia muncii dispune suspendarea activitatii angajatorului pana la plata amenzii si eliminarea abaterii (inregistrarea contractului de munca).
Retinem faptul ca aceleasi contraventii si sanctiuni se aplica si pentru intocmirea unor contracte de munca cu timp partial, iar in realitate salariatii lucreaza norma intreaga sau in afara timpului de lucru declarat, mai arata consultantul fiscal.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.