Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Cuvântul ”mulțumesc” pe care îl folosim (sau ar trebui să-l folosim!) zilnic în convorbirile noastre cu cei dragi ai noștri aduce cu el multă bucurie atât pentru cel care îl dăruiește cât și celui care îl primește.
Am pornit în căutarea rădăcinilor acestui minunat cuvânt și am întrebat DEX-ul, care ne spune despre cuvântul „mulţumesc” că este o interjecţie (adesea cu valoare verbală), ce exprimă cuiva recunoştinţa pentru ceva sau ca răspuns la o urare, la un salut etc. Despre formarea acestui cuvânt și evoluția lui de-a lungul vremii am găsit mai multe păreri.
LA MULȚI ANI SAU ÎNTRU MULȚI ANI
Într-un articol apărut în România literară (1972), botoșăneanul Alexandru Graur, profesor universitar și lingvist, susține că la baza cuvântului ”mulțumesc” ar sta de fapt urarea de ”La mulți ani”, ajuns la noi prin traducere din limba greacă. O formulă mai exactă ar fi cea pe care Biserica Ortodoxă încă o utilizează în limbajul liturgic și anume: „Întru mulți ani”.
Fără doar și poate muzica și biserica au jucat un rol important în răspândirea anumitor formule de adresare, de dat binețe, de luat rămas bun, de mulțumire etc.
MULT UNIRE
O altă ipoteză etimologică a cuvântului ”mulțumesc” ne îndrumă să căutăm mai în trecut, în limba veche, unde vom descoperi sensul originar: „mult(a)“ si „unire“ cu Dumnezeu (adj. „multus,a,um“ + verb „unesco“ sau subst. „unio, onis“.
Așadar, rădăcina cuvintelor din bogata familie a lui „mulțumesc“ („mulțam“, „mulțămită“, „multumire“ etc.) este „unirea“ cu Dumnezeu, altfel spus, trăirea intensă și profundă a sentimentului care definește credința creștină în esența ei, iubirea pentru Dumnezeu până la contopire, imitarea sau urmarea lui Hristos.
ZIUA ÎNCHINATĂ CUVÂNTULUI ”MULȚUMESC”
De curând am aflat că ziua de 11 ianuarie este celebrată ca Ziua Internaţională a cuvântului „Mulţumesc”, care a fost instituită în anul 1994.
Iniţial, Ziua Internaţională a cuvântului „Mulţumesc”, era marcată timp de o săptămână, între 11 şi 18 ianuarie. Pr. Onofrei Marius
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.