Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Şoferii trebuie să urmeze cel puţin 20 de ore de pregătire pe un asemenea vehicul ori să fi obţinut permisul într-o ţară în care se circulă în acest sistem. Măsurile sunt prevăzute într-o lege adoptată de Parlament. În ultimii ani, zeci de accidente, multe mortale, au fost provocate de şoferi care conduceau asemenea maşini, aduse de regulă din Marea Britanie.
Legea care a fost adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional, spune că un şofer poate conduce în ţara noastră maşini cu volanul pe partea dreaptă numai în următoarele cazuri: dacă a urmat cursuri suplimentare de pregătire pentru conducerea autovehiculelor cu volan situat pe partea dreaptă, cu o durată de minimum 20 de ore sau dacă posedă un permis de conducere obţinut într-un stat în care circulaţia se desfăşoară pe sensul de mers de pe partea stângă.
Vestea nu i-a încântat pe cei care deţin astfel de maşini.
Șofer: „Mi se pare o prostie, ţinând cont de faptul că dacă ai căpătat deja experienţă pe drumurile publice, nu cred că mai e nevoie de o şcoală suplimentară.”
Un deputat vrea ca poliția să poată amenda șoferii pe baza înregistrărilor video ale altor șoferi
Șofer: „Să fim realişti, suntem chiar mai atenţi pentru că una: eşti atent pe dreapta, una: eşti atent pe stânga. Este mai greu de condus, trebuie să fim atenţi mai ales în depăşiri în afară, mergi puţin mai în spate faţă de ceilalţi participanţi în trafic pentru a avea o vizibilitate foarte bună.”
Claudiu Ciucă, șoferul unei maşini cu volanul pe dreapta: „Mi se pare o lege bună, dar nu ne ajută cu nimic.”
Pe de altă parte, proprietarii şcolilor de şoferi nu sunt pregătiţi pentru cursurile prevăzute de noua lege:
Ionel State, profesor de legislaţie rutieră: „Maşina cu volan pe partea dreaptă, el neavând experienţî în a conduce, a produs accident. ”
Reporter: „Mai e o problemă aici: au şcolile de şoferi maşini cu volanul pe partea dreaptă?”
Profesor de legislați rutieră: „Deocamdată, nu.”
De ce îşi cumpără românii maşini cu volanul pe partea dreaptă? În primul rând pentru că sunt mai ieftine. În medie, cu două mii de euro. Dacă vor să facă o modificare de bord şi să mute volanul pe partea stângă, îi costă exact atât: două mii de euro, spun specialiştii din service-uri.
Călin Ionescu, şef de atelier auto: „Piesele sunt foarte scumpe, nu prea rentează de schimbat. Poţi să ajungi şi la costuri de o sută de milioane, fără manoperă. Numai manopera poate ajunge la 1.500 de euro.”
Legea adoptată, care merge la preşedinte pentru promulgare, mai prevede şi folosirea unor oglinzi speciale, numite periscopice, care asigură o bună vizibilitate în partea stângă a maşinilor. Un set de oglinzi costă între 150 şi 500 de lei.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.