Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Fondurile anunțate de Ministerul Mediului ajung pentru 33.000 de beneficiari, care vor primi până la 20.000 de lei pentru a-și monta pe acoperiș sau în curte astfel de surse de energie. Înscrierile se fac online, în aplicația destinată acestui program, unde pot fi încărcate cererile, și care a fost deschisă marți 10 septembrie.
Programul „Casa verde” asigură o finanţare de cel mult 20.000 de lei, adică 90% din costul unui sistem de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 3kw. Restul de 10%, trebuie să-l plătească beneficiarul.
De exemplu, o casă de până la 150 de mp cu frigider, maşină de spălat, aparate de aer condiţionat şi alţi consumatori obişnuiţi are nevoie de 12 panouri fotovoltaice şi se încadrează în suma dată de la stat.
Dacă aveţi, în schimb, o locuinţă mai mare, cu o suprafaţă între 250 şi 300 de mp, şi mai mulţi consumatori, ar fi nevoie de 16 panouri. În acest caz, este necesar să plătiţi în plus aproximativ 8.000 de lei.
Panourile produc energie atât timp cât este soare afară. Energia produsă în plus va fi livrata în reţeaua naţională, iar proprietarul va primi bani. Nu este singurul beneficiu. Şi facturile vor fi considerabil mai mici.
Dan Tudose, instalator de panouri fotovoltaice: „Dacă ne raportăm la 100 de lei, consumatorii vor plăti în medie între 20 şi 30 de lei pe lună. Dacă au centrală electrică, costul de va diminua, dar nu dramatic în jos. Dacă avem centrală cu încălzire pe gaze, acest cost va fi între 20 şi 30 de lei o factură medie lunară”.
Se pot înscrie în program toţi proprietarii de case, fără datorii la stat, începând de marți dimineaţă.
Primul lucru pe care trebuie să îl facă beneficiarii este să contacteze un instalator de panouri fotovoltaice aprobat, din lista publicată pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu, şi apoi să pregătească cele cinci documentele necesare pentru înscriere.
De aici se va ocupa instalatorul, pentru că el este cel care trebuie să introducă documentele în aplicaţia dedicată acestui program. După aprobare, în cel mult opt luni, trebuie instalat sistemul de panouri fotovoltaice care, ulterior, va fi decontat de stat.
Şi în cadrul acestui program este valabilă regula „primul venit, primul servit”, aşa că iniţiatorii vă îndeamnă să vă grăbiţi, dacă vreţi să vă înscrieţi.
Cornel Brezuică, preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu: „O opinie personală, cred că programul acesta nu o să dureze mult, pentru că interesul este foarte mare, sunt foarte multe solicitări din partea persoanelor fizice care doresc să îşi pună astfel de instalaţii. Este o investiţie prietenoasă cu mediu, pentru că este verde, produce energie electrice fără nicio emisie”.
Banii alocaţi, 656 de milioane de lei, vor ajunge pentru aproximativ 33.000 de beneficiari. Suma a fost însă împărţită pe regiuni. În Bucureşti şi Ilfov, de pildă, ar urma să fie instalate 4.000 de sisteme de panouri fotovoltaice.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.