Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Până în 2025, peste jumătate din deșeurile pe care le producem, trebuie să fie reciclate. De asta trebuie să se ocupe primăriile, în caz contrar – cu toții vom fi buni de plată.
Țara noastră, ar putea ajunge să plătească milioane de euro, pe zi, sancțiuni către Bruxelles. Între timp, trebuie să colectăm separat și textilele, deoarece din 2025, va deveni o obligație.
O ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern recent aduce reguli noi pentru colectarea separată şi reciclare. Totul, pentru că ţara noastră să nu ajungă să fie sancționată de UE pentru proastă gestionare a gunoiului.
Cea mai mare schimbare este că, până în 2025, mai bine de jumătate dintre deşeuri – adică 55% - trebuie să fie reciclate. Bineînţeles, să fie deja o obişnuinţă colectarea selectiv – pe categorii. Acum suntem foarte jos cu reciclarea – undeva la 16% din deşeuri sunt ulterior folosite, iar asta ne afectează sănătatea zi de zi.
În Voluntari, în apropiere de Bucureşti, de pildă, oamenii au deja tomberoane pentru selectarea deşeurilor.
Lucreția Ganea, reprezentant firmă salubritate: “Toţi cetăţenii au primit pubele în sistem gratuit. Pubelele galbene - pentru colectarea deşeurilor de ambalaje, selectate pe fracţie uscate, acestea conţin folie, plastic, carton, doze de aluminiu, sticlă de sticlă.″
Raul Pop, secretar de stat în Ministerul Mediului: “Exemple bune – Târgu Lăpuş, județele Bihor sau Covasna, unde lucrurile se mişcă în direcţia potrivită de peste 10 ani sau județul Dâmbovița, unde lucrurile se pornesc foarte greu şi e greu de ajuns la 55%. Pentru fiecare tonă care ar fi trebuit să fie reciclată, dar nu este reciclată primăria plăteşte către fondul de mediu o contribuţie la fondul pentru mediu.”
Pentru fiecare tonă de deşeuri care nu sunt reciclate, o primărie plăteşte 50 de lei drept contribuţie la Fondul de Mediu. Iar sumele ajung să fie importante pentru bugetul unei municipalităţi, având în vedere că, în medie, un român produce un kilogram de deşeuri pe zi.
Dacă România nu-şi va atinge ţinta europeană de a recicla 55% din deşeurile municipale, riscă să plătească sancţiuni uriaşe, de milioane de euro pe zi, spun reprezentanţii Ministerului Mediului.
Potrivit ordonanţei, în perioada următoare vor fi puse la punct şi registre electronice prin care să poată fi urmărite deşeurile şi modul în care ele ajung să fie reciclate, valorificate sau eliminate. Sursa: stirileprotv.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.