Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Școlile rămân deschise chiar dacă rata de infectare depășește 6 la mia de locuitori. Vor fi mai multe controale pentru respectarea măsurilor sanitare.
Ministrul Educației anunță, referitor la scenariile de functionare a școlilor, că Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase a decis decuplarea scenariilor de funcționare a școlilor de rata de infectare din localitate și adoptarea deciziilor de suspendare a prezenței fizice în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală, în paralel cu intensificarea măsurilor de control din partea autorităților competente, în vederea respectării stricte a regulilor de protecție sanitară în școli.
Grupul a mai decis adoptarea de măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în școli, prin formularea unei solicitări către Agenția Națională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening.
„După această primă etapă urmează adoptarea unei Hotărâri CNSU, apoi validarea prin Hotărâre de Guvern și abilitarea miniștrilor educației și sănătății să opereze modificări în ordinul comun, în concordanță cu hotărârile adoptate. Tot acest proces se va finaliza până vineri, 1 octombrie, în vederea stabilirii formulei de funcționare a școlilor, începând cu ziua de luni, 4 octombrie 2021”, transmite Cîmpeanu.
Situația școlilor, în celelalte țări europene
Cele mai multe țări europene nu prevăd niciun fel de prag pentru închiderea școlilor. Se merge pe principiul închiderii punctuale, atunci când apar focare într-o școală sau alta.
De exemplu în Spania, autorităţile au decis să depună toate eforturile pentru a ţine şcolile deschise. Pentru acest an, în cazul unei rate mari de infectare într-o comunitate, elevii de liceu vor trece în sistem hibrid. Atenţie, însă, peste 75 din populaţia Spaniei este vaccinată, iar peste 80% dintre copiii cu vârsta între 12 si 19 ani s-au vaccinat.
Danemarca! Aici, covid 19 nu mai este considerată o boală critică. 75% din populaţie e vaccinată, astfel nu exista un prag pentru ca şcolile să se închidă.
În Olanda, unităţile de învăţământ sunt deschise şi asa vor rămâne, spun guvernanţii. Iau măsuri izolat atunci când apare un caz într-o şcoală, dar mai mult decât atât, pentru elevii nevaccinaţi, statul oferă teste gratuite acasă pentru a se testa de două ori pe săptămână. Ce au toate aceste ţări în comun însă? Procentul foarte ridicat de vaccinare,
Soluțiile statelor europene pentru a ține școala deschisă
SPANIA
- nu există prag de infectare la care scolile să se închidă
-peste 75% din populaţie vaccinată
- peste 80% dintre copiii cu vârsta între 12 şi 19 ani sunt vaccinaţi
DANEMARCA
- şcolile cu prezenţă fizică
-COVID 19 nu mai este considerată o boală critică
- -peste 75% din populaţie vaccinată
OLANDA
- nu există prag pentru închiderea şcolilor
-77,9% din populaţia adultă este vaccinata
Noaptea, pe la ora trei, brusc, vecinul începe să bată cu pumnul în ușa mea.
M-am speriat atât de tare încât am scăpat bormașina din mâini!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.