Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
În plină criză energetică, România face un anunț important: încep exploatările de gaze din Marea Neagră și se fac teste pentru introducerea în sistemul național de transport.
Este vorba despre un zăcământ, din care, începând chiar din vară, s-ar putea extrage un miliard de metri cubi de gaze anual, adică 10% din cererea de gaze naturale a țării.
Până în 2026, ar putea demara și producția la „Neptun Deep”, un zăcământ mult mai mare. România ar deveni astfel, cel mai mare producător de gaze, din Uniunea Europeană.
Lucrările de exploatarea a gazelor au început în partea de nord a litoralului românesc, lângă Midia.
Mai sunt de executat forajele a trei sonde și de finalizat terminalul de gaze de pe uscat, anunță reprezentanții companiei americane care se ocupa de explotare.
Gazele sunt depozitate la platforma „Ana”, aflată la 125 de km în larg. Urmatorul pas este ca acestea să fie trimise la Vadu printr-o conductă de 125 de km. Instalația este deja montată și gata de funcționare.
Virgil Popescu, ministrul Economiei: „Urmând ca în perioada următoare, probabil din această vară, prima moleculă de gaz să intre în sistemul național de transport, este făcut racordul la sistemul național de transport”.
Botezat „Ana”, zăcământul este estimat la aproape 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Deși este de dimensiuni relativ mici, de aici s-ar putea extrage anual 1 miliard de metri cubi, până la 10% din consumul total al României.
Ce sumă va plăti compania Romgaz
Mihnea Cătuți, expert în energie, EPG România: „Zăcămintele mai mari se află la distanțe mai mari de țărmul românesc al Mării Negre și vorbim despre zăcământul Neptun Deep, care ar putea avea un aport mai mare pentru securitatea energetică românească. România ar deveni deja cel mai semnificativ producător de gaze din Uniunea Europeană”.
Primele gaze din acest zăcământ ar putea fi livrate abia la finalului anului 2026 sau la începutul anului 2027, a anunțat directorul general Romgaz. La Neptun Deep ar fi între 40 și 80 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, potrivit estimărilor.
Compania Romgaz va prelua tehnologia și contractele aferente pentru începerea lucrărilor în acest perimetru. Totul printr-un contract prin care va cumpăra participația companiei americane Exxon Mobile. Romgaz va plăti peste un milliard de dolari.
Între timp, Comisia Europeană propune ca depozitele să fie umplute în proporție de 80% cel puțin, până pe 1 noiembrie.
Maros Sefcovic, vicepreședintele Comisiei Europene: „Avem nevoie să învățăm din lecțiile bune din felul în care am abordat achiziția de vaccinuri. Cred că există sprijin pentru a achiziționa la comun gaz pentru țările membre. Europa ar trebui să își folosească mai bine greutatea, mărimea economiei europene, când vine vorba despre negocierea prețurilor la energie, negocierea livrărilor de gaz în Uniune”.
Pe de altă parte, Vladimir Putin a anunțat că nu mai acceptă ca gazul rusesc să fie plătit în euro sau dolari.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Am luat decizia de a pune în practică un ansamblu de măsuri pentru schimbarea plătilor în ruble rusești cât mai curând, pentru gazul nostru livrat în țările neprietenoase”.
Printre așa-numitele țări neprietenoase sunt și statele membre ale Uniunii Europene. După acest anunț, rubla s-a apreciat ușor față de euro și dolar pe bursa de la Moscova. Sursa: stirileprotv.ro
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.