Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Poliția Română a transmis un nou avertisment privind riscurile platformelor online de tranzacționare. Multe scheme de fraudă se folosesc de numele unor companii cunoscute pentru a vă lăsa fără bani.
Poliția Română avertizează cu privire la riscurile platformelor online de tranzacționare
Poliția Română trage un nou semnal de alarmă asupra pericolelor investițiilor online prin intermediul unor platforme de tranzacționare nesigure.
Mai multe scheme de fraudă folosesc numele unor companii mari și de încredere, precum Hidroelectrica, Transgaz, Petrom și BRUA, pentru a atrage potențiali investitori sub pretextul unor câștiguri rapide și substanțiale.
Cum funcționează frauda
Potrivit unui comunicat emis de Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, persoanele vătămate sunt adesea contactate telefonic de indivizi care se prezintă ca consultanți financiari. Aceștia susțin că oferă servicii prin platforme online de tranzacționare și promit câștiguri rapide prin investiții în acțiuni ale unor companii cunoscute.
Acești „consultanți” apelează de pe numere de telefon din alte țări (precum Marea Britanie, Franța, Elveția), iar pentru a câștiga încrederea victimelor, folosesc numele unor personalități publice sau companii recunoscute, transmite Poliția Română.
După discuții inițiale în care sunt adunate informații personale despre veniturile și intențiile financiare ale victimei, acestea sunt convinse să instaleze pe telefoanele lor aplicații de control la distanță, cum ar fi ANYDESK sau AirDroid.
Prin aceste aplicații, autorii fraudei obțin acces la dispozitivele victimelor și ulterior la aplicațiile bancare instalate. Astfel, banii sunt transferați din conturile persoanelor vătămate, fără consimțământul lor.
Recomandările Poliției pentru evitarea înșelătoriilor
Poliția Română avertizează populația să fie extrem de vigilentă și să nu instaleze aplicații necunoscute la cererea persoanelor contactate online sau telefonic. De asemenea, este important să nu furnizați copii ale cărților de identitate, datele cardurilor bancare sau codurile generate de aplicațiile bancare.
Un alt mod de fraudă identificat implică clonarea numerelor de telefon ale băncilor, prin care victimele sunt avertizate că cineva ar fi încercat să le acceseze conturile. În acest caz, victimele sunt convinse să transfere banii în așa-zise conturi securizate, care sunt de fapt controlate de către autorii fraudei.
În județul Suceava, au fost raportate cazuri în care victimele au depus sume mari de bani la ATM-uri de tranzacționare de criptomonede, după ce au fost convinse că acesta este un mod sigur de a tranzacționa la bursă. Aceste ATM-uri au fost amplasate în centre comerciale, iar victimele au urmat indicațiile primite de la infractori, crezând că vor obține profituri considerabile.
Sfaturile autorităților
Poliția Română recomandă să evităm promisiunile de câștiguri rapide și investiții garantate care necesită plăți online sau tranzacții prin intermediul unor pagini de internet nesigure.
Achiziționarea de acțiuni ar trebui realizată numai prin intermediari autorizați care nu solicită detalii bancare prin e-mail sau pagini web nesecurizate. Este esențial să nu furnizați date personale sau bancare unor persoane fizice sau companii care nu oferă informații complete de contact și să evitați să trimiteți bani în conturi dubioase.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.