Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Reguli noi pentru şoferi. În curând, o amendă luată în străinătate va fi la fel ca una încasată în ţară - o vom primi la domiciliu, în limba română. Iar dacă nu o plătim, statul ne va pune poprire pe conturi. Şi comportantentul agresiv în trafic atunci când suntem în alte ţări va fi pedepsit mai dur.
Peste 2.700 de şoferi români au fost amendaţi în străinătate numai anul trecut. 40% dintre sancţiuni nu au fost plătite. În curând, autorităţile din alte ţări ne vor căuta acasă. Amenzile vor fi trimise la domiciliu. Şoferii cred că e mai bine aşa.
Amenzi luate de români peste hotare
Întrebat dacă a luat vreodată amenzi în afara ţării, un şofer răspunde: „De parcare. Nu am parcat unde trebuie. în Grecia. A trebuit să mă duc eu la poliţie, a fost mai complicat. Acolo îţi iau numerele. Trebuie să te duci la poştă să achiţi şi după la poliţie să le iei".
Şi nu e tot. Poliţiştii din ţările europene ne vor sancţiona pentru orice greşeală în trafic. Pe listă au fost adăugate noi abateri referitoare la comportamentul agresiv în trafic. Vor fi sancţionaţi şoferii care fac depăşiri periculoase, nu respectă distanţa între vehicule sau circulă pe contrasens. De altfel, amenzi acasă vor primi şi cei care parcheză neregulamentar sau părăsesc locul accidentului.
Şi amenzile pentru abaterile surprinse de camerele de luat vederi instalate pe drumurile Uniunii Europene vor ajunge acasă. Notificările vor fi trimise în cel mult 11 luni şi vor cuprinde ziua, locul şi motivul pentru care a fost emisă amenda, mai multe variante de plată (prin poştă, prin virament bancar ori prin online banking), dar şi cum poţi contesta documentul. În cazul în care nu plăteşti la timp, iar valoarea amenzii este mai mare de 70 de euro, statul se va ocupa de recuperarea banilor prin somaţii de plată şi, în cele din urmă, prin poprire.
„Directiva vine pentru a întări această responsabilitate şi, evident, pentru a obliga şoferii să nu profite de anumite hibe legislative care au existat până acum", a declarat Eugen Tomac, membru al Parlamentului European.
Cele mai multe amenzi au fost date anul trecut, după ce camerele radar i-au surprins pe români în timp ce goneau în vacanţă. „Şoferul român tot timpul se grăbeşte. El îşi propune să ajungă rapid într-un anumit loc. Şi atunci, viteza este pe primul loc. După care depăşirile, de cele mai multe ori, sunt realizate fără cele două elemente foarte importante - asigurare şi semnalizare", spune Aurel Moraru, specialist trafic rutier.
Şoferii care vor să verifice ce reguli trebuie să respecte înainte de a intra într-o ţară străină, vor avea la dispoziţie o platformă online. Statele membre UE au la dispoziție doi ani pentru a pune în vigoare noile modificări.
- Unde mergi?
- O conduc pe soția mea la gară.
- Și de ce ești supărat?
- Dacă mă vede vesel, nu mai pleacă!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.