Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Începând din luna iulie, depunerea online la Fisc a formularului 112 devine obligatorie. Angajatorii care nu au certificat digital riscă să primească amenzi și săfie declarați inactivi.
A rămas mai puțin de o lună până când Fiscul nu va mai primi decât varianta online a declarației unice, care trebuie depusă lunar de către toți angajatorii din România. Cu toate acestea, nici măcar jumătate dintre contribuabili nu și-au procurat încă certificate digitale calificate, fără de care depunerea actelor oficiale la instituțiile statului nu este posibilă, potrivit reprezentanților Fiscului.
Formularul 112 privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența persoanelor asigurate a fost introdus de la începutul acestui an și a înlocuit cu o singură declarație la Fisc trei drumuri: la administrația financiară, Casa de Pensii și Casa de Sănătate. Legea impune ca regulă depunerea declarației online, pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), începând cu declarațiile pentru luna ianuarie 2011, însă prevede, ca excepție, și posibilitatea depunerii pe suport de hârtie, la ghișeele administrațiilor financiare, timp de încă șase luni. Astfel, derogarea expiră în curând, și declarațiile aferente lunii iunie, care au ca termen 25 iulie, vor trebui depuse pe internet.
Semnătura electronică se eliberează pentru o persoană fizică, aceasta având posibilitatea să reprezinte la Fisc un număr nelimitat de societăți. În prima lună de la aplicarea noului sistem, și-au depus declarația 112 pe internet numai circa 46.000 de firme, față de aproape 380.000 la ghișeu, conform datelor ANAF. Nici în lunile care au urmat, numărul celor care au ales varianta online nu a crescut suficient de mult. Însă, din estimările companiilor care eliberează dispozitivul, 65%-70% dintre contribuabilii care trebuie să-și ia un certificat digital până luna viitoare fie și l-au achiziționat deja, fie sunt în plin proces. Furnizorii se pregătesc să acopere circa 30.000-35.000 de cereri de semnături digitale.
Certificatul digital se obține în zece zile
De când o persoană se adresează unui furnizor și până când Fiscul înrolează certificatul digital în sistem trec între opt și zece zile. Astfel, cei care renunță mai greu la ghișeu trebuie să demareze obținerea semnăturii digitale până cel târziu pe 14 iulie. Dispozitivul costă aproximativ 60 de euro la emitere, după care se reînnoiește anual cu aproximativ 37 de euro. Chiar dacă suportă niște costuri, firmele sunt conștiente de avantajele noului sistem.
Oficialii Fiscului îi sfătuiesc pe angajatorii care încă nu și-au cumpărat certificat digital calificat să se grăbească să și-l procure din timp. Ei avertizează că, din luna iulie, o firmă care nu va depune formularul 112 pe internet nu-l va putea depune deloc la Fisc. Iar amenzile pot fi usturătoare: de la 500 lei până la 1.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, și de la 1.000 la 5.000 de lei pentru companii. Un contribuabilul care nu depune mai multe luni la rând declarația 112 va fi declarat inactiv.
60 de euro este prețul, cu TVA, pe care trebuie să-l plătească firmele pentru achiziționarea kitului complet pentru un certificat digital calificat, valabil un an. (DorohoiNews.ro)
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.