Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Comisia Europeana intentioneaza sa revizuiasca, in perioada urmatoare, legislatia in domeniul mediului, in incercarea de a "convinge" statele membre sa-si indeplineasca obiectivele privind calitatea aerului.
Preocuparea crescanda a oficialilor europeni privind poluarea aerului se justifica si prin faptul ca UE este, inca, destul de departe de obiectivele celui de-al 6-lea "Program de actiune pentru mediu", prin care se propune atingerea unor niveluri de calitate a aerului care sa nu aiba un "impact negativ semnificativ asupra sanatatii umane si a mediului".
Altfel spus, aproximativ 49% dintre europeni locuiesc in zone unde obiectivele UE privind calitatea aerului nu au fost inca indeplinite.
"Privind in urma la parcursul Europei in materie de ameliorare a calitatii aerului, avem multe motive sa fim mandri. Dar cele 500.000 de decese premature asociate poluarii ridicate a aerului cu particule in suspensie ne spun ca raman, inca, in mod clar, multe de facut. Este nevoie sa demaram imediat discutiile privind urmatoarea generatie de obiective privind calitatea aerului", sustine Comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik.
Potrivit oficialului european, noile obiective pe termen lung care vor reiesi dupa modificarea legislatiei actuale vor acoperi un orizont de timp care o sa depaseasca anul 2020.
Chiar daca legislatia UE privind, spre exemplu, emisiile industriale, cele provenind de la vehicule sau calitatea combustibilului a jucat un rol major in reducerea emisiilor generate de poluantii atmosferici relevanti, reprezentantii UE considera ca e nevoie de un nou cadru legal care sa duca mai departe progresele realizate in acest domeniu in ultimii 20 de ani.
Pasii spre schimbarea legislatiei
La inceputul lunii iulie, Comisia Europeana a lansat o consultare publica, prin intermediul Internetului, privind politica sa actuala in acest domeniu. Pana la mijlocul acestei luni, se vor solicita opinii privitoare la punctele tari si punctele slabe ale cadrului legislativ existent, precum si la evolutia punerii in aplicare a acestuia.
Consultarea este impartita in doua parti - un scurt chestionar pentru publicul larg si o sectiune mai lunga pentru experti si persoane care lucreaza in acest domeniu, provenind din administratiile nationale, autoritati regionale si locale, cercetatori, intreprinderi, parti interesate, grupuri din domeniul sanatatii si al mediului, precum si alte grupuri implicate in punerea in aplicare a legislatiei UE in domeniul calitatii aerului.
Aceasta operatiune reprezinta inceputul unui proces amplu de consultare, anuntat de Comisie in ianuarie 2011. Comisia va continua activitatile pregatitoare si va organiza o noua runda de consultari publice, cel mai tarziu in 2013, inainte de a prezenta ideile privind viitorul politicii UE in domeniul aerului.
Unde am fost si unde suntem?
In urma cu trei ani, aproximativ jumatate (45%) din populatia comunitara locuia in zone in care erau depasite valorile limita privind particulele in suspensie, asa numitele PM10. Un procent ceva mai mare (49%) locuia in zone in care valoarea limita anuala de dioxid de azot (NO2) era substantial depasita, in timp ce, in zonele in care era depasita valoare de ozon (O3), considerata sigura pentru sanatatea umana, locuia 46% din populatia UE.
Din cel mai recent Eurobarometru privitor la atitudinile cetatetenilor europeni fata de mediu reiese ca, pentru 36% din cetateni, poluarea atmosferica reprezinta una din primele cinci preocupari de mediu principale, in timp ce, pentru 40% dintre acestia, poluarea din orase este prima problema de mediu care le vine in minte.
Ce cred romanii despre problemele de mediu?
Vestea modificarii legislatiei europene in materie de mediu ar trebui sa-i bucure pe romani, mai cu seama ca un procent substantial (81%) considera ca reglementarile europene in domeniu sunt extrem de utile in ceea ce priveste protectia mediului.
Potrivit ultimului Eurobarometru privitor la mediu, 4 din zece romani considera ca cea mai eficienta cale de rezolvare a problemelor de mediu ar fi pedepsele mai dure pentru contravenienti, in timp ce aproximativ o treime dintre romani pune pe primul o legislatie mai stricta. (DorohoiNews.ro)
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.