Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Senatorul PSD Doina Federovici sustine necesitatea semnarii si ratificarii Conventiei Consiliului Europei pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor.
La initiativa europarlamentarilor din grupul socialistilor europeni, la Bruxelles, in cadrul Parlamentului European s-a desfasurat in data de 10 aprilie 2013, conferinta “Combaterea violentei asupra femeilor”.
Aceasta conferinta avind ca scop stimularea eforturile politice pentru prevenirea, combaterea si reducerea violentei ce afecteaza atat de multe femei in tarile Uniunii Europene, dar si in intreaga lume.
In prima parte a Conferintei au sustinut teme care vin in sprijinul Conventiei: chestorul Parlamentului European Lidia Joanna Geringer Oedenberg, coordonatorul deputatilor socialisti din Comisia pentru drepturile femeilor din Parlamentul European - BrittaThomsen, presedinta fundatiei Salvati copiii - Gabriela Alexandrescu, presedinta fundatiei italiene - Casa femeilor maltratate - Marisa Guarneri, presedinta OFSD - Rovana Plumb, europarlamentarul Corina Cretu. In cea de-a doua parte a conferintei discutiile s-au axat pe identificarea solutiilor si actiunilor care trebuie intreprinse in perioada urmatoare pentru ca aceasta conventie sa fie semnata si ratificata de statele europene. Au avut alocutiuni in sustinerea acestui demers directorul general pentru drepturile omului, doamna Joana Nells din Parlamentul European, europarlamentare, consultantul politic al Confederatiei lobiului european pentru femei - Pierrette Pape, directorul directiei generale a Comisiei Europene - Aurel Ciobanu Dordea.
Senatorul Doina Federovici sustine ca ratificarea acestei Conventii este decisiva pentru ca textul ei statueaza, pentru prima data in istorie, faptul ca violenţa împotriva femeilor şi violenţa domestică nu sunt probleme private, dimpotrivă, si ca agresorul va primi o pedeapsă mai severă dacă victima este soţia sa, partenera de viaţă sau membru al familiei. Iar statele trebuie sa aiba obligatia sa protejeze femeile impotriva tuturor formelor de violenta, sa previna, dar si sa urmareasca in justitie faptele savarsite, astfel incat sa elimine din viata societatii violenta impotriva femeilor si violenta domestica.
De aceea, Conventia introduce o serie de infractiuni noi, precum mutilarea genitală a femeilor, căsătoria forţată, hărţuirea, avortul forţat sau sterilizarea forţată. Asadar, legislaţia UE va trebui sa includa ca infractiuni si fapte neincriminate până în prezent.
Studiile de specialitate demonstreaza ca marea majoritate a victimelor hartuielilor si violentelor sexuale, ale violurilor si abuzurilor fizice si psihologice sunt femeile.
In fiecare an, violenta pe criterii de gen ucide la fel de multe femei ca si cancerul. E un record sinistru si o comparatie care vorbeste de la sine despre amploarea acestui flagel iar efectele psihologice ale tratamentelor inumane se rasfrang nu numai asupra femeilor, ci si asupra martorilor, care nu de putine ori sunt chiar copiii celor afectate de violenta. Repercusiunile asupra acestora sunt adesea de ordin fizic, dar si de natura psihologica si afecteaza dezvoltarea si sanatatea copiilor.
Senatorul Doina Federovici declară că “trebuie sa milităm pentru semnarea si ratificarea Conventiei Consiliului Europei pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice. In primul rand, in UE trebuie sa transmitem un semnal ferm ca actuala stare de fapt nu mai poate continua si ca se impun masuri concrete de contracarare a discriminarii pe criterii de gen. Stim bine care este situatia din societati cu puternice reminiscente traditionale, asa cum este cea romaneasca, iar situatia e caracteristica multora din noile state membre, dar si celor din zona mediteraneeana. E un misoginism evident, pe care trebuie sa-l combatem deschis, pentru ca blocheaza sansele femeilor la afirmare in societate, la initiativa economica, la dezvoltare personala, la obtinerea unor drepturi firesti intr-o lume civilizata si democratica. Nu putem fi egali doar pe hartie, trebuie sa devenim si in viata de fiecare zi. Nu e corect sa muncim 14 luni pentru a castiga la fel cat un barbat intr-un an si nu e just sa existe decalaje intre ratele somajului intre femei si barbati sau in privinta reprezentarii in viata politica, in sfera deciziilor economice sau la nivel administrativ. E un cumul de factori care impiedica promovarea coerenta si concreta a drepturilor femeilor in societate. E un context care favorizeaza acest apogeu al discriminarii - violenta de gen. Si trebuie sa actionam impotriva tuturor acestor elemente care perpetueaza vulnerabilitatea femeilor.”
Conventia a fost semnata, pana in prezent, de 17 state membre ale Uniunii Europene, dar Portugalia este singurul stat membru al UE care a si ratificat Conventia, deocamdata. Pentru intrarea in vigoare, e nevoie de 10 ratificari, dintre care 8 trebuie sa fie ale unor state membre ale Consiliului Europei.
“La nivel european, e nevoie de o campanie comuna impotriva inegalitatii de gen. Sustin, in acest sens, propunerea Coordonatorilor Comisiei pentru egalitatea de gen din Parlamentul European referitoare la initierea unei asemenea campanii in intreaga Europa. Vreau sa folosesc acest prilej pentru a reitera solicitarea Grupului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European pentru o Directiva in acest sens. Consider ca textul Conventiei este esential pentru initierea unei astfel de legislatii la nivelul UE. De aceea, este important ca fiecare dintre noi sa militeze pentru semnarea si ratificarea Conventiei in tarile noastre si sa sprijinim, de asemenea, adoptarea unei Directive pentru a determina statele Uniunii sa impuna sanctiuni in legislatiile nationale.” a precizat doamna senator Federovici
In Romania, conventia se afla in dezbatere publica la Ministrul Muncii, urmand sa ajunga la Ministerul Justitiei pentru o fundamentare legala. Dupa parcurgerea acestor proceduri obligatorii, Parlamentul Romaniei se va intruni pentru ratificarea acestei conventii atat de necesare pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice.
Cu prietenie,
Doina Elena Federovici
Redacția Dorohoi News: Comentariile au fost restricţionate la această ştire! Mulţumim pentru întelegere!
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.