Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Europarlamentarul Minodora Cliveti a participat in calitate de paneslist in cadrul "Zilelor Europene ale Dezvoltarii" care se desfasoara in prezent la Bruxelles, dezbaterea purtand numele "Prevenirea cancerului si imbunatatirea vietii pacientilor - Ce strategii ar trebui sa adopte tarile in curs de dezvoltare in acest sens?".
Organizatori: AECL (Association of European Cancer Leagues), EPF (European Parlamentary Forum on Population and Development), GAVI Alliance si Marie Stopes International.
Prevenirea cancerului si imbunatatirea vietii pacientilor.
Ce strategii ar trebui sa adopte tarile in curs de dezvoltare in acest sens?
Cancerul devine repede o pandemie globala, avand o incidenta si o rata de mortalitate in crestere in tarile cu venit jos si mediu. Aceasta boala ucide mai multi oameni in astfel de tari decat SIDA, tuberculoza si malaria, la un loc. De fapt, 70% din toate cazurile de deces cauzate de cancer apar in tarile in curs de dezvoltare, depasind bolile infectioase in multe dintre aceste tari. Mai mult decat atat, o treime din formele de cancer pot fi prevenite, si o treime aditionala pot fi detectate si tratate cat inca mai exista speranta de viata.
In zilele noastre putem observa o crestere a incidentei cancerului in randul copiilor si a tinerilor. In acelasi timp, noi forme de cancer se dezvolta, a caror cauze raman greu de depistat si tratat. De aceea putem spune ca prevenirea acestei boli este cel mai bun medicament. Oamenii trebuie sa isi faca controlul si analizele medicale periodic, fiind incurajati in acelasi timp sa isi depaseasca temerile unui diagnostic negativ si sa aiba incredere in personalul medical.
Pentru tari ca Romania, cea mai mare problema este costul depistarii precoce si a screening-ului, impreuna cu reticenta pacientilor de a se testa, de teama sa nu afle ca sunt bolnavi de cancer. Este vorba despre filozofia abordarii unei maladii grave, dar care depistata la timp, poate fi tratata. Este vorba despre necesitatea educarii oamenilor in spiritul abordarii cancerului ca pe un adversar care poate fi batut. Este vorba, in acelasi timp, de schimbarea filozofiei de viata in general, de cunoasterea efectelor alimentatiei asupra starii de sanatate, de eliminarea din viata curenta a proastelor obiceiuri si de pretuirea vietii.
Tot in Romania se manifesta problema starii de sanatate la femeile din mediul rural, a femeilor rome, si a faptului ca 16.000 de doctori si cadre medicale au plecat. Lipsa acestora se resimte si costul actului medical creste, in general. O alta problema este cresterea incidentei cancerului de prostata la barbatii sub 50 de ani. In prezent desfasor un proiect ce isi propune includerea unui spital din zona in care m-am nascut in asociatia medicilor urologi „Europ”, cu scopul formarii unui centru pilot in Moldova de prevenire si combatere a acestui cancer.
Pentru Republica Moldova situatia este asemanatoare: exista o mare zona rurala, avand probleme cu asistenta medicala de specialitate, care este predominanta in orase. Foarte multi moldoveni au plecat spre vest, majoritatea acestora lucrand la negru si neavand asistenta medicala.
Din partea UE exista foarte multe semnale: tema bio, tema anti tutun, starea de sanatate a femeilor, dar si grija pentru factorii psihologici care pot influenta in rau starea de sanatate, cum ar fi somajul, viata in medii noi, uneori ostile a imigrantilor sau chiar a cetatenilor europeni care incep o viata noua intr-un alt stat decat al lor.
Concluzia mea in calitate de politician este ca trebuie sa colaboram cu specialistii in medicina si cu OMG-urile interesate de acest domeniu pentru a ajuta oamenii sa aiba o viata buna, sa previna boala, sa fie optimisti. Sunt extrem de importante intalnirile cu experti, dar si cu asociatii ale pacientilor, ale supravietuitorilor cancerului, care pot fi exemple de conduita si de viata dupa cancer. Este extrem de importanta si combaterea atitudinilor de izolare a bolnavilor, de autoizolare a acestora, de incurajarea spre continuarea vietii de dinainte de cancer, factorul psihologic fiind esential in supravietuire.
Trebuie incurajata cercetarea: zilele trecute am votat in plen un raport in care cercetarea in UE este repusa la locul sau si i se acorda fonduri.
Trebuie sa ne "curatam" viata, sa respectam natura care are remedii nenumarate pentru toate bolile.
Noaptea, pe la ora trei, brusc, vecinul începe să bată cu pumnul în ușa mea.
M-am speriat atât de tare încât am scăpat bormașina din mâini!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.