Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Deputații salută recentele progrese înregistrate de Republica Moldova, precum și disponibilitatea părții moldovene de a soluționa conflictul din Transnistria, solicitând, de asemenea, "un rol mai robust al UE" pentru medierea acestui conflict înghețat.
Potrivit rezoluției adoptate prin vot liber, soluționarea problemei Transnistriei constituie un element esențial pentru promovarea stabilității politice și a prosperității economice în Republica Moldova și în regiune" iar UE ar trebui "să aibă un rol mai important în găsirea unei soluții la problema Transnistriei, astfel încât persistența acestei chestiuni să nu constituie un obstacol în calea integrării Moldovei în UE".
Parlamentul European "salută începerea negocierilor Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova la 12 ianuarie 2010", acord care consolidează asocierea politică și integrarea economică. Deputații europeni spera "ca autoritățile moldovene să continue reformele care se impun și să-și îndeplinească angajamentele de a menține constant Republica Moldova pe calea integrării europene".
"Republica Moldova este statul cu cele mai mari progrese din vecinătatea estică a Uniunii. De aceea cer Consiliului să evalueze acest stat în mod individual pe baza meritelor sale.Progresul înseamnă voință politică, muncă și dedicație iar acestea trebuie răsplătite. Am răsplătit Balcanii de Vest pentru măsurile luate, să procedăm la fel și cu Republica Moldova (...) Cer Consiliului ca la următoarea ședință din 25 octombrie să invite Comisia să elaboreze planul de acțiune pentru ca cetățenii Republicii Moldova să poată călători fără vize" a declarat Monica Macovei (PPE, RO), președinta delegației la Comisia parlamentară de cooperare UE-Moldova în cadrul dezbaterii de joi, 21 octombrie.
Deputații europeni solicită Consiliului, la următoare sa reuniune din 25 octombrie 2010, să invite Comisia să înceapă elaborarea, în scurt timp, a planului e acțiune pentru liberalizarea vizelor, pentru a intra astfel efectiv în faza operațională a dialogului asupra vizelor, pe baza progreselor realizate de Republica Moldova.
În ceea ce privește alegerile din Republica Moldova, care vor avea loc în data de 28 noiembrie, acestea ar trebui să se desfășoare în conformitate deplină cu standardele internaționale. Deputații speră ca procesul electoral să contribuie în continuare la consolidarea instituțiilor democratice, subliniind că trebuie oferite oportunități egale tuturor celor implicați în campaniile electorale. Membrii Parlamentului European speră să se ia măsuri pentru a asigura "posibilitatea reală de exercitare a dreptului de vot pentru cetățenii moldoveni cu domiciliul în străinătate și solicită autorităților de facto din regiunea Transnistria să nu împiedice cetățenii moldoveni să participe la vot". (Dorohoinews,ro)
Autor: DorohoiNews.ro
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.