Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
A gresi e omeneste, a persevera e diabolic. As zice chiar ridicol in cazul Guvernului Boc, care si-a mai luat o previzibila palma in plina figura de la Curtea Constitutionala.
CCR nu a facut, pana la urma, decat sa fie consecventa cu propriile decizii. Daca anul trecut zicea ca adoptarea legii prin asumarea raspunderii Guvernului nu e in regula, asa a zis si anul acesta, cu o nuanta.
Anul trecut era invocata necesitatea dezbaterii pe o lege atat de importanta, anul acesta de vina pentru neconstitutionalitate este conflictul institutional dintre Guvern si Senat, unde Legea Educatiei se afla in procedura de adoptare. Este a 16-a oara cand un act emis de Guvernul Boc este trantit de CCR fie in vechea, fie in noua componenta.
Intamplator sau nu, balanta votului, 5 la 4, a fost inclinata tocmai de judecatorul constitutional desemnat de presedintele Traian Basescu. De aici deducem ori ca, in pofida suspiciunilor, Curtea este independenta politic, ori ca Traian Basescu a vrut cu tot dinadinsul sa mai bata un cui in cosciugul politic al lui Emil Boc, dar mai ales al actualei majoritati.
Ipoteza nici macar nu ar fi chiar imposibila, dupa declaratia privind majoritatea toxica, daca in cauza n-ar fi o lege la care Traian Basescu tine foarte mult, reprezinta unul dintre principalele sale proiecte politice, elaborat de unul dintre ministrii sai preferati.
Si atunci, profesorul de drept constitutional Emil Boc si-a uitat meseria de baza sau a incercat un gest disperat care, iata, nu i-a iesit? Personal, mi-as pune banii pe a doua varianta, avand in vedere efectele politice pe care le-ar putea genera decizia CCR.
Legea Educatiei nu este doar proiectul de suflet al presedintelui, ci si o miza de maxima importanta a UDMR. Dupa ce l-a supus masurilor de austeritate, ce putea face Uniunea pentru electoratul sau pentru a pansa rana saraciei foarte adanca in Harghita si Covasna? Sa-i dea o lege mult ravnita care sa prevada studierea istoriei si a geografiei in limba maghiara.
Legea a fost elaborata si pe placul UDMR, este in linii mari una buna, mai ales pe zona preuniversitara, insa enerveaza groaznic interesele obscure din mediul universitar, desi nici macar nu reformeaza substantial invatamantul superior. In aceste conditii, era clar ca legea urma sa balteasca mult si bine prin Parlament. Sta de luni de zile in comisia pentru invatamant din Senat, condusa de Mihail Hardau, adversar declarat al asumarii, si probabil ca va mai sta acolo o vreme.
Dar si sa ajunga in timp record in plen, adoptarea Legii Educatiei va fi pe muchie de cutit. In Senat, actuala coalitie are un singur vot in plus, iar Legea Educatiei, fiind organica, trebuie adoptata cu majoritate calificata. Adica absolut toti senatorii Puterii ar trebui sa se prezinte la vot si sa voteze 'pentru', ipoteza foarte putin probabila avand in vedere mobilizarea slaba a PD-L la vot, eventuale accese nationaliste ale unor parlamentari din partea de vest a tarii, dar si interesele personale ale senatorilor universitari. In aceste conditii, asumarea raspunderii ramanea singura varianta sigura. Care insa, iata, a cazut.
Reactia UDMR a fost dura. Marko Bela a acuzat o decizie politica a CCR si a convocat pentru luni forurile Uniunii pentru a vedea ce-i de facut. Liderul UDMR s-a aratat extrem de enervat de faptul ca Mihail Hardau a aplaudat cot la cot cu Ecaterina Andronescu verdictul CCR: "Nu accept o astfel de abordare sau o astfel de atitudine din partea Coalitiei majoritare".
Gyorgy Frunda a fost de-a dreptul furibund: "Sunt cu un gust foarte amar, sunt deceptionat politic pentru ca aceasta Curte, care pana acum pastra un echilibru institutional, a adus acum o decizie politica. Trebuie sa gandim rational si la decizii politice sa avem reactii politice. Nu vad de ce am continua o guvernare in care nu am avut decat sa adunam oprobiul cetatenilor (...) O masura de autoaparare politica ar fi iesirea de la guvernare. Multi dintre colegii mei simt cum simt si eu".
Asadar, decizia CCR este pe cale sa arunce in aer coalitia guvernamentala si nu stiu ce ar putea PD-L sa mai puna pe masa negocierilor pentru a-i convinge pe maghiari sa ramana la guvernare. Pentru democrat-liberali situatia este cu atat mai grava cu cat Traian Basescu de-abia a transmis ca nu mai este dispus sa se faca luntre-punte pentru a tine PD-L la guvernare. Alternativa este insa cel putin la fel de proasta, inclusiv pentru UDMR.
sursa: ziare.com
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.